Van Sağlık İl Müdürü Sünnetçioğlu’ndan kalp sağlığı uyarısı

Van İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, 12 Nisan- 18 Nisan tarihleri arası Dünya Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla önemli uyarılarda bulundu.

Ekleme: 18.04.2022 12:35:15 / Güncelleme: 18.04.2022 12:37:45 / Sağlık / Van Haberleri
Destek için 

Her yıl 12 Nisan- 18 Nisan tarihleri arası Dünya Kalp Sağlığı Haftası olarak gerçekleşirken, uzmanlardan da kalp krizi için önemli uyarılar gelmeye devam ediyor.

Van İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, sağlıklı yaşamanın öneminden söz ederek, kalp krizi, inme, kalp yetmezliği ve diğer kötücül durumları önleyebilmek adına önemli duyurularda bulundu.

12 Nisan- 18 Nisan tarihleri arası Dünya Kalp Sağlığı haftası olarak kabul edildiğini hatırlatan Sünnetçioğlu, tüm yaş grupları için değerlendirildiğinde her iki ölümden birinin kalp damar hastalıkları kaynaklandığını ve bu erken ölümlerin yüzde 80’i önlenebilir nitelikte olduğuna dikkat çekerek, önlenebilir risk faktörlerinin başında sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı ve alkol kullanımı gibi sebeplerin olduğunu söyledi.

"Sağlıklı yaşam şart"

Sünnetçioğlu, her bireyin sağlıklı kalması ve kalp krizi, inme, kalp yetmezliği ve diğer kötücül durumları önleyebilmek adına tavsiyelerde bulundu:

Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenin, posa içeren gıdalar ve sebze-meyve tüketin. Tuz, şeker ve yağ miktarını azaltın. Hazır /işlenmiş paketli gıdalardan uzak durun. Hareket edin. Haftalık 5 defa en az 30 dakika orta yoğunlukta yürüyüş, bisiklete binme gibi bir etkinlik gerçekleştirin. Eklem rahatsızlığınız yok ise merdiven kullanın. Arabaya binmek yerine yürüyün.  

Sigaradan uzak durun. Sigarayı bırakmanız hem kendi sağlığınızı hem de çevrenizdeki insanların sağlığı korur. Sigarayı bıraktıktan sonraki 2 yıl içerisinde kalp ve damar hastalığı riski önemli ölçüde azalır. 15 yıl içerisinde de sigara içmeyen bir kişiyle aynı düzeye gelir. Sigara dumanından korunmak kalp ve damar hastalığını önler. Sağlıklı bir yaşam için kalbinize iyi bakınız çünkü orada sevdikleriniz var.

"Kalp sağlığı haftasıyla ile ilgili birçok etkinlik yapılıyor"

12- 18 Nisan tarihleri arasında kentte gerçekleştirilen Dünya Kalp Sağlığı Haftası etkinliklerinden söz eden Sünnetçioğlu, "İl Müftülüğüne verilen bilgi notları ile 12-18 Nisan tarihleri arasında öğle ve teravih namazlarındaki Ramazan hutbeleriyle yüzlerce kişiye ulaşılıp bilgilendirme yapıldı. Müdürlüğümüz resmi web sayfasında İl Sağlık Müdürlüğü tarafından tüm halkımıza bilgi vermek amacıyla Kalp Sağlığı ile ilgili bilgi notu paylaşıldı. Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığımızca ilimizde bulunan Van AVM’ de Kalp Sağlığı haftası farkındalığı oluşturulması amacı ile stant kurulup vatandaşlara tansiyon ölçümü yapıldı. El broşürleri ve bilgi notları dağıtılan kardiyovasküler sistem hastalıkları hakkında bilgilendirmeler yapıldı." ifadelerini kullandı. (İLKHA)