Yaşlılar şehir içi toplu ulaşım araçlarında gençlerden saygı ve hürmet bekliyor

Şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanan yaşlılar, araçlarda büyüklere saygı göstermenin aile terbiyesinin bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Ekleme: 16.04.2022 16:35:15 / Güncelleme: 16.04.2022 16:35:15 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Şehir içi ulaşımının ana kaynağını belediyeler tarafından sağlanan belediye ve özel halk otobüsleri oluşturuyor.

Toplu ulaşım araçlarını kullanan yaşlılar, bazen koltukların çocuklar ve gençler tarafından doldurulmasından dolayı ayakta yolculuk yapmak zorunda kalıyor.

Toplu ulaşım araçlarında yaşlılara, engellilere ve hamile kadınlara öncelik tanınması gerekiyor.

Şehir içi ulaşım araçlarında gençlerden saygı ve hürmet bekleyen yaşlılar, bazı gençler vurdumduymaz tavırlarından şikayetçi…

Bazen araçlara biniş ve inişlerde yavaş davranan yaşlılar, yolcu ve şoförlerden azar işitiyor.

Şanlıurfa'da halk şehir içi ulaşımda yaşlıların yaşadığı sıkıntılarla ilgili İLKHA'ya konuştu.

 

Abdulsamet Özbek

"Saygı denen bir şey kalmamış, büyüğe hürmet yok"

Şehir içi ulaşım araçlarında yaşlılara hürmet gösterilmediğini belirten Abdulsamet Özbek, "Başka yerlerde otobüste bir yolcu yaşlıyı görünce yer veriyor; ama burada öyle bir durum yok. Burada ayak ayağa atmış, yanında bayan mı yaşlı mı veya hasta mı olduğunu bilmiyor. Kimseye yer vermeden kendi sevdasına düşmüş. Buna bir çare bulmaları lazım. Ben hiç memnun değilim. Saygı denen bir şey kalmamış, büyüğe hürmet yok. Koşarak otobüse binerek oturma derdindeler. Otobüse binenlerin kimisi telefonla oyun oynuyor. Vatandaşların yaşlılara öncelik vermesi gerekiyor. Belediye bu konuda bir şey yapamaz. Yaşlılara bir öncelik verilir. Önce otobüse yaşlılar sonra kadınlar ve hastalar daha sonra da gençlerin binmesi gerekir." şeklinde konuştu.

"Ebeveynlerin çocuklarına yaşlılara saygı kültürünü aşılamaları gerekir"

Anne babaların büyüklere saygı konusunda çocuklarını eğitmeleri gerektiğini ifade eden Urfalı kadın vatandaş, "Özellikle 'Z' kuşağının günümüzde etkin olmasından dolayı saygı kavramının biraz kaybedildiğini düşünüyorum. Özellikle ebeveynlerin çocuklarına yaşlılara saygı kültürünü aşılamaları gerekir. Bunun dışında orta yaşlıların otobüslerde yaşlı bireylere yer verildiğini görüyoruz. Yeni nesil, toplu ulaşım araçlarında yaşlılara yer vermeye dikkat etmiyor. Bununla ilgili anne babaların çocuklarına eğitim vermelerini isterim. Toplu ulaşım araçlarında yaşlılara hürmet gösterilmesi ile ilgili yönlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapılabilir. Engelli ve yaşlı bireyler için özel alanlara oluşturulmalıdır. Eskiden bu konulara daha dikkat edildiğini düşünüyorum. Şimdi ise toplu taşıma araçlarının biraz serbest bırakıldığını görüyorum. Buna biraz daha dikkat edilebilir. Özellikle belediye otobüslerinde ve diğer toplu taşıma araçlarında şoförlerin daha dikkatli olmaları gerekir. Şoförlerin gerekli eğitimleri aldıktan sonra araç kullanmaları gerekir." diye konuştu.

 

Ahmet Özçelik

"Gençler, otobüse bindiğimi görünce telefonlarını çıkararak beni görmemezlikten geliyorlar"

Toplu ulaşım araçlarını kullanan bazı gençlerden sitemde bulunan Ahmet Özçelik, "Toplu taşımada yaşlılara yer vermeme konusunda 'Z' kuşağı denilen gençler, onlar 'Zillet' kuşağıdır. Ben 65-70 yaşındayım. Gençler, otobüse bindiğimi görünce telefonlarını çıkararak beni görmemezlikten geliyorlar. Beni gördükleri halde gözümün içine bakıyor ama yine de yer vermiyorlar. Önemli değil; gidip geleceğimiz yer 5 dakikadır. Önemli olan saygı ve hürmettir. Yarın, o da yaşlı olacaktır. Ne ekersen onu biçersin. Bugün sen bana yer vermezsen yarın da sana yer vermezler. En üzüldüğümüz nokta budur. Hamile kadınlara ve yaşlı insanlara yer vermiyorlar. Özellikle engelli insanlara hiç yer verilmiyor. Yemin ediyorum size bir gün görme engelli bir insanı otobüse bindirirken otobüsün ortasında durduk ama kimse bize yer vermedi. Bakın ben yaşlıyım o engelli! Otobüstekilere dedim 'Bana yer vermeyin ama bu görme engelliye yer verin.'  Yine de kimse yer vermedi. Herkes bilinçlidir herkes kendisini zekâ küpü olarak görüyor. Bu 'Z' kuşağı dedikleri zillet kuşağı olduğu müddetçe fayda yok." dedi.

Mustafa Dişikırık

"Belediyenin sivil ekipler ile otobüslerde sık sık denetim yapması lazım"

Belediyelerin şehir içi ulaşım araçlarında denetim yapması gerektiğini belirten Mustafa Dişikırık, "Toplu ulaşım araçlarında yaşlıları yer verilmemesi aile terbiyesinden kaynaklanıyor. Ailelerin çocuklarına verdiği terbiye günden güne azalıyor. Otobüse binen bir bayan gördüğüm zaman ben bu yaşımda kalkarak ona yer vermek istiyorum. Otobüslerde eskiden yaşlılara saygı çoktu; ama şimdi günden güne azalıyor. Belediyenin sivil ekipler ile otobüslerde sık sık denetim yapması lazım." şeklinde konuştu.

 

Bekir Gök

"Toplu taşıma araçlarının yüzde 80'ninde yaşlılara saygı gösterildiğini görebiliyoruz"

Urfa'da yeterli olmasa da şehir içi ulaşımda yaşlılara gereken ilginin gösterildiğini vurgulayan Bekir Gök, "Sadece toplu ulaşım araçlarında değil; her alanda yaşlılara hürmet gösterilmelidir. Park ve bahçede, herhangi bir sosyal alanda, evimizde tüm yaşlılara hürmet göstermeliyiz. Toplu taşıma araçlarının yüzde 80'ninde yaşlılara saygı gösterildiğini görebiliyoruz. Yaşlılar beklediği ilgiyi görüyor.  Yaşlı biri otobüse bindiği zaman 10 kişiden belki biri yer vermemezlik yapabilir, 9 kişi yaşlı kişiye yer verir. Belediyenin yaşlılara özel bir uygulaması olursa bilemem ama zaten bütün otobüslerde yaşlılara tüm olanaklar sağlanıyor. İnsanların birbirlerine ve fikirlerine saygılı olması gerekir. En önemlisi ise insanların birbirinin hakkını yememelidir. Otobüslerde yaşlılara kötü davranıldığı ile ilgili bir genelleme yapmak doğru olmaz. Belki şoförün bir tanesi o esnadaki psikolojik durumundan dolayı bir hata yapmış olabilir. Genelleme yapılırsa bütün şoförler zan altında kalabilir. Yaşlıları görünce durarak her türlü yardımcı olan şoför kardeşlerimiz var." ifadelerini kullandı.

 

"Büyüklerimize saygı duymak zorundayız"

Eskiden büyüklere gösterilen ilgiyi özlediğini ifade eden Mehmet Emin Maraş, "Büyüklerimize, yaşlılarımıza geçmişteki gibi saygı, hürmet ve ikram kalmadı. Ben gördüğümü söylüyorum. Büyüklerimize saygı duymak zorundayız ve bu saygıyı da onlara göstermemiz lazım. Eskiden gösterilen saygı ve hürmetinin kokusunu hissediyorum.

Toplu taşıma araçları ile ilgili sıkıntı yaşamadığını belirten Mehmet Tutluoğlu ise "Ben her otobüse bindiğimde bana saygı görüyorum. Saygı gösterenlere teşekkür ediyorum. Bizlere hürmet ediyorlar. Herhangi bir sıkıntı yok." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler