Bingöl İl Müftüsü Topal: Çocukları camilerde azarlayarak zihinlerinde kötü izlenim bırakmayın

​Teravih namazlarına gelen çocukların gürültü çıkarmasının hoş karşılanması gerektiğini belirten Bingöl Müftüsü Mustafa Topal, cami görevlileri ve cami cemaatine önemli uyarılarda bulundu.

Ekleme: 16.04.2022 10:35:08 / Güncelleme: 16.04.2022 10:35:08 / Güncel / Bingöl Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

İçerisinde bulunduğumuz Ramazan ayı içerisinde özellikle teravih namazlarında çocukların camiye gelerek bazı zamanlar gülüşüyor bazı zamanlarda ise yaramazlık yaparak cami cemaatinin sabrını zorluyor.

Cami bülbülleri olarak adlandırılan çocukların mekân olarak camileri seçmesi gelecek açısından ümit verici olsa da kimi zamanlarda cami cemaatinin azarlama veya kırıcı tavırlarına sebep olabiliyor.

Çocukların dünyasında derin izler bırakan bu tavırların yanlış olduğunu söyleyen Bingöl Müftüsü Mustafa Topal, cami görevlilerine ve cami cemaatine önemli uyarılarda bulunarak çocukların zihinlerinde İslam'ı kötü gösterecek izlerin asla bırakılmaması gerektiğine vurgu yaptı. Bu konuda cami görevlilerinin ve cemaatinin olabildiğince hassas davranmaları gerektiği hususunda çağrıda bulundu.

Bingöl Müftüsü Mustafa Topal

"Sorumluluklarımızın başında çocuklarımızın terbiyesi gelir"

Topal, "Müslümanlar olarak sorumluluklarımız var ve bu sorumluluklarımızın en başında çocukların terbiyesi ve eğitimi gelir. Diğer taraftan ise çocuklarımızı çağın gerekliliğine göre yetiştirip anlayışından geride bırakmamalı, bütün bunları göz önüne alarak çocuklarımızla ilgilenmemiz gerekir. Dinimizi öğreneceğimiz yerler öncelikli olarak ailelerdir. Aile olarak edep ve ahlak bakımından temel eğitimi veririz fakat toplum bu durumu sonradan değiştirebilir veya etkileyebilir. Eğitim için ise çocuklarımıza dini bilgiler vereceğimiz yerler camilerdir." dedi.

Geçmişte 5 ile 7 yaş arası çocukların büyükleriyle camiye götürülmesi yönünde bir eğitim modelinin uygulandığını hatırlatan Topal, "Mehmet Akif Ersoy'un aktarımıyla 'Babam beni alır götürürdü camiye, teravih namazında birlikte namaza dururduk, babamla namaza durduktan sonra çocukluk işte, arkadaşlarımızla kaçar camide güle oynaya eğlenirdik.' Bu durum caminin çocukların gönlünde yer etmesi; büyüklere nasıl davranılır? toplu ibadetler nasıl kılınır? camilerde konuşulanlar, vaaz ve nasihatler, namaz kılış şekli, musafahalaşma, büyüklerin birbirlerine karşı tavrı ve selamlaşma gibi durumları öğrenmesi açısından önemlidir. Onun için aileden sonra dini eğitim alacağımız yer camilerdir." ifadelerini kullandı.

“Çocukları camiye çeken uygulama ve davranışlarımız olmalı”

Çocukların camiye alıştırılması hususunda Diyanet İşleri Başkanlığının cami görevlilerine yönelik hizmet içi eğitim seminerlerinin olduğunu belirten Topal, "Toplumumuzda öteden beri bu konunun ehemmiyetinin farkındalığı oluşmuş değil. Camiye gelen çocuklar elbette gürültü ve yaramazlık yapacaklar, oynayacaklar, namaz kılarken önümüzden geçecekler. Onlar yetişkinler gibi davranamazlar. Onların bu hallerine tahammülsüzlüğümüz doğru değil." şeklinde konuştu.

Topal, "İbadetten uzak birçok kimseden duyduğumuz 'Babamla camiye gittim, oyun oynarken cami görevlisi veya cami cemaatinden biri bana tokat attı, azarladı ve bir daha gitmedim.' ifadeleri oluyor. Küçükken camiye gidip tokatlandığı, azarlandığı veya olumsuzluk yaşadığı için camiden ve ibadetten uzaklaşanlar var. Çocukların zihinlerinde dinimiz adına çok kötü iz bırakan bu durumlardan kaçınmalıyız." diye belirtti.

“Çocuğa camide yapılan küçük hatalar, büyük izler bırakabilir”

Camide çocuklara yapılacak küçük bir hatanın onları hem namazdan hem camiden uzaklaştırabildiğinin altını çizen Topal, bu tür yaklaşımların İslam adına zihinlerde çok kötü izler bıraktığını söyledi.

Özellikle yaz Kur'an kurslarında din görevlilerinin çocuklara sevdirme ve özendirme noktasında çalışmalar yaptığını ifade eden Topal, "Medyada sıkça rastladığımız gibi yazın cami öğrencilerine oyuncak ve kitap gibi çeşitli ödüller veriliyor, gezi etkinlikleri düzenlenerek cami sevdiriliyor ve alıştırılıyor. Maksat cami adına zihinlerinde güzel izler kalsın."

Müftü Topal, camide çocuklara tahammül göstermeyen bazı cami cemaatine de çağrıda bulunarak; “Buradan büyüklerimizden ricamız; Bu konuda cami cemaatimizin çok hassas olmalarını istiyoruz. Çocuklarımızı camiden uzaklaştıracak, nefret ettirecek ya da zihninde cami adına kötü bir iz bırakacak davranışlardan kaçınmalarını, çocukları camiye özendirmelerini istiyoruz. Bu konuda görevlilerimizin de cemaati zaman zaman uyarmaları çok yerinde olacaktır.” şeklinde konuştu. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar