Gaziantep’te Ara Güler sergisi açıldı

Gaziantep’te fotoğraf sanatının duayen isimlerinden Ara Güler’in arkeoloji fotoğraflarından oluşan “Tarih Size Bakıyor: Ara Güler Fotoğraflarında Arkeoloji” temalı sergi düzenlenen törenle açıldı.

Ekleme: 15.04.2022 10:50:22 / Güncelleme: 15.04.2022 10:50:22 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye Delegasyonu ortaklığında Gaziantep’te kurulan Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nde açıldı.

Ara Güler Müzesi ile Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi iş birliğinde Engin Özendes küratörlüğünde yapılan sergide, usta fotoğrafçının Afrodisias, Nemrut Dağı ve Herakleia gibi Türkiye’nin en önemli arkeolojik alanlarında çektiği fotoğraflar ile Moğolistan’da bulunan Göktürk Yazıtları’ndan da fotoğraflar yer alıyor.

Törende konuşan Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkan Vekili Profesör Doktor Şükrü Karatepe, “Çok heyecan verici bir yer. Burada açılan ilk serginin Ara Güler gibi bir ustanın sergisiyle açılması çok kıymetli. Biz şehirleri önce altyapılarıyla düşünüyoruz. Arkasından orada yaşayan insanların eğitimi ve ihtisası. Ama şehircilikte en çok arzu edilen ve şehir olmasının temeli kültürdür. Şehir kültürü, insanı geliştirir, büyütür. Bu bakımdan Gaziantep’te bu şehirde bir enstitünün kurulması çok kıymetlidir.” diye konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Bu şehrin her yerinde büyük bir hafıza var. Bugünün şahidi olarak tarih bir kültür, kültür bir kimlik ve ülkemizin hafızası. Günümüze kadar birçok medeniyet geliyor. Biz hem tarihe tanıklık ediyoruz hem de köprüyüz. Tarih bize, geleceğe, sevgiye, kardeşliğe, muhabbete bakıyor. Aynı zamanda Ara Güler gibi bir sanatçının çalışmasının olması çok önemli. ‘Son nefesini verdiğinde değil unutulduğunda ölürsün’ deniliyor. Ara Güler ve bütün sanatçılarımızı rahmetle anıyoruz. 100’üncü yılımızı tamamladık, ikinci yüzyılın destanını yazıyoruz.” dedi.

AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Elçi Müsteşar Eleftheria Pertzinidou da kültürün artık kalkınma için bir katalizör ve artı faktör olduğunu vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşaviri Hakan Tanrıöver ise enstitü hakkında teknik bilgiler içeren bir konuşma yaptı.

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Profesör Doktor Edibe Sözen de enstitünün 8 yıllık bir emeğin sonucu olduğunu ve Gaziantep’in bu eserin kıymetini bileceğini söyledi.

Türkiye’den 21, Moğolistan’dan 1 olmak üzere 22 arkeolojik alandan 132 fotoğrafın yer aldığı sergi 1 Eylül’e kadar ziyarete açık olacak. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar