Tarihi mahalle sakinlerinin başı madde bağımlıları ve hırsızlarla dertte

Gaziantep'in en eski yerleşim yerlerinden biri olan ve tarihi Gaziantep kalesinin yanı başındaki Tışlaki Mahallesi'nin sakinlerinin başı, uyuşturucu bağımlıları ve hırsızlarla derde girdi.

Ekleme: 14.04.2022 17:05:12 / Güncelleme: 14.04.2022 17:05:12 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Tarihi Gaziantep Kalesi çevresinde kurulan ilk yerleşim yerlerinden olan mahallede son yıllarda madde bağımlılarının ve hırsızların neden olduğu sıkıntılar artarak devam ediyor. Mahalle genelinde varlığını koruyan metruk yapıları mesken tutan madde bağımlıları, uyuşturucu satışı, kullanımı, hırsızlık, fuhuş ve adam yaralama gibi pek çok olumsuz olaya neden oluyor.

Şahinbey ilçesindeki mahalle genelinde yer alan metruk binaları mesken edinen madde bağımlıları mahalledeki evlere girerek hırsızlık yapıyor. Madde bağımlılarının mahallede oluşturdukları dehşet nedeniyle vatandaşların gözüne uyku girmiyor.

Madde bağımlılarından dolayı çocuklarını market ve fırına göndermeye korkan mahalle sakinleri, gündüz gözüyle bile sokakta yürümekten korkuyor.

Mahallesi sakinlerinden kimileri madde bağımlıları ve hırsızlarla başları derde girince çareyi evlerini satıp başka mahalleye gitmekte bulurken, mahallede kalanlar son dönemde artan hırsızlık olaylarına ve mahallelerinin madde bağımlarının meskeni haline gelmesinden dolayı evlerini satılığa çıkarıyor.

Son dönemde mahallelerinde artış gösteren hırsızlık olaylarına karşı birçok önlem alan tarihi mahalle sakinleri, hırsızlar ve madde bağımlıları ile mücadele edemiyor. Hırsızlarla baş edemeyen kimi mahalle sakinleri çareyi evlerin kapılarını ve pencerelerini briket ile örmekte buluyor.

Kent merkezinde, dar ve çıkmaz sokakları, kesme taştan yapılan avlulu tarihi evleriyle turistlerin ilgi odağı olan mahalledeki boş me metruk evlerin, uyuşturucu madde bağımlıları ve hırsızların hedefi haline gelmesinden endişe eden mahalle sakinleri, bu duruma çözüm bulunmasını ve mahallelerinde önlemlerin artırılmasını istiyor.

Mahalle sakinleri, boş evlerin madde bağımlılarının yuvası haline geldiğini ve geceleri duvarlardan atlayarak boş evlere giren bağımlılardan dolayı geceleri uyumaya korktuklarını belirterek, daha önce yaşadıkları sıkıntıları emniyet güçlerine ve gerekli yerlere bildirdiklerini ifade ediyor.

Mahalleli, hayatlarından endişe ettiklerini ve çocuklarının da korktuklarını ifade ederek, artık bu soruna çözüm istediklerini dile getiriyor.

Mahalle genelinde yaşanan bu olaylar nedeniyle tedirgin olan vatandaşlar, metruk yapıların yıkılmasını ve mahalle genelinde asayişin sağlanmasını istiyor.

Kentin en eski yerleşim yerlerinden biri olan mahallelerinin madde bağımlıları ve hırsızların mekanı haline gelmesinden yakınan Tışlaki Mahallesi Muhtarı Nuri Dinler, geceleri duvarlardan atlayarak boş evlere giren madde bağımlılarının burada madde kullandıklarını söyledi.

Mahalle dışından kişilerin de boş evlere geldiğini dile getiren Dinler, mahallelinin adeta diken üstünde yaşadığını belirtti.

Mahallelerinde yaşanan sorunlar nedeniyle mahalledeki birçok evin sahipleri tarafından satıldığını belirten Dinler, satılmayan evlerin ise satılığa çıkarıldığını bildirdi.

Son zamanlarda artan hırsızlık olayları nedeniyle mahallelinin mağdur olduğuna dikkat çeken Dinler, yetkililere yardım çağrısında bulundu.

Hırsızlarla ve madde bağımlıları ile başlarının dertte olduğunu söyleyen Dinler, artan hırsızlık olayları ve madde bağımlılarının mahallelerini mesken edinmesinden dolayı tedirgin olduklarını ve yetkililerin gerekli tedbiri almaları için daha kalıcı çözümlerin bulunmasını istedi.

“Evlerin kapılarını artık briket ile örmek zorunda kaldık”

Hırsızlık olaylarına çözüm arayan ev sahiplerinin, evlerinin kapı ve pencerelerinin önünü briketle duvar örerek kapattığını belirte Dinler, “Mahallemiz Gaziantep'in en eski mahallelerinden biri olması nedeniyle bir zamanlar mahallemizde gücü yerinde olan insanlar otururdu. Fakat yeni imar alanları açıldıkça durumu düzelenler mahalleden taşındı. Şu anda mahallemizde oturanların yarısından fazlası Suriyeli sığınmacılar, yarısı da dar gelirli ailelerdir. Madde bağımlıları, hırsızlar metruk yapıları ve boş evleri talan ediyorlar. Evlerdeki elektrik kablolarından su sayaçlarına kadar ne varsa çalıyorlar. Bazı evlerin kapılarını artık briket ile örmek zorunda kaldık. Aynı zamanda yangın çıkartıyorlar. Defalarca mahallemizde yangın oldu. En son geçtiğimiz hafta yine bir evi yaktılar. Polis gelip tutanak tuttu. Maalesef oturulabilir, yaşanılabilir bir çevre kalmadı.” dedi.

“Madde bağımlıları ve hırsızlar maalesef mahallemizde cirit atıyor”

Mahalle sakinlerinin tedirgin olduğunu kaydeden Dinler, “Mahallemizde sürekli taşınanlar oluyor. Çünkü kimsenin can güvenliği yok, herkes korkuyor. Mahallemizin nüfusu gittikçe azalıyor. Madde bağımlıları ve hırsızlar maalesef mahallemizde cirit atıyor. Geceleri uyuyamıyoruz. Maalesef çok tedirgin durumdayız. Bir an önce bu sorunların çözülmesini bekliyoruz ama maalesef yakın zamanda bir çözüm görünmüyor. Mahallemizin alt tarafında Büyükşehir Belediyesi sokak sağlıklaştırma çalışması başlattı. Fakat mahallemizin üst tarafları tamamen oturulmayacak vaziyete geldi. Her geçen gün evler boşalıyor. Yetkililerden çözüm bekliyoruz ama tabi bulabilirsek.” ifadelerini kullandı.

“Geceleri korkudan gözümüze uyku girmiyor”

Evine hırsız girdiği için mağdur olduğunu söyleyen mahalle sakini Nihal Cura, “Hırsızlar 3 tane kapımı çaldılar. Dün gece yine çocuklarım hırsız kovaladı. Mahallemizde hırsız eksik olmuyor. Geceleri uyuyalım mı hırsız mı kovalayalım? Hırsızlar evlerde eşya bırakmadı. Artan hırsızlık olaylarından dolayı çok korkuyoruz. Çocuklarımın eli belaya girer diye korkuyorum. Çünkü hırsızlar ne bulsa çalıyor. Demir kapı ve pencerelerimize kadar çalıp götürdüler. Polis ekipleri gelince kaçıp gidiyorlar. Mahallemizde hırsızlık bitmiyor, polislerin güvenlik önlemi alması gerekmiyor mu?” diye sordu.

“Gözümüzün içine baka baka madde satıyorlar”

Madde bağımlılarından ve artan hırsızlık olaylarından dolayı sokağa çıkmaya korktuklarını belirten Gülsen Elçin de şunları söyledi:

“Mahallemizde akşam olduğu zaman hırsızlar dadanıyor; kapı pencere ne varsa söküp götürüyorlar. Mahallemize madde satıyorlar. Çocuklarımızı dışarıya bırakmaya korkuyoruz. Boş evlerin içerisine çocuklarımızı götürseler hükümetin kulağı duyacak mı? Evimizde uyumaya korkuyoruz. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bu sorumuza bir çözüm bulsun. Kendi mahallemizden usandık. Mahallemiz sözde turistik bir mahalle ama mahallenin bir üst tarafına çıkıp baksınlar, mahallemiz ne durumda. Madde satıcıları mahallemizde gözümüzün içine baka baka madde satıyorlar. Allah rızası için sesimize kulak versinler.”

“Sesimizi duyan yok mu?”

Hırsızlık olaylarından dolayı esnaf olarak tedirgin olduklarını belirten Mevlüde Selvi, “Camiye namaza gidiyoruz, namazdan geldiğimizde bakıyoruz ya kapı ya pencere yok ya da bir yerlere yıkmışlar. ‘Neden böyle yapıyorsunuz?’ diye sorduğumuzda, ‘herkes demir kapı ve pencereleri söküyor, bizi mi görüyorsunuz’ diyorlar. Kendi evimizde uyumaya korkuyoruz. Korkudan kapıları defalarca kilitliyoruz. Mahallemizde illaki biri mi ölmeli? Madde kullanıyorlar ve adeta donuyorlar. Ne yapacağımızı şaşırdık.” diyerek yakındı.

“Çocuklarımızı markete gönderemez olduk”

Mahallede artan hırsızlık olaylarından ve madde bağımlıların boş evleri mesken edinmesinden dolayı birçok kişinin evini sattığını veya satılığa çıkardığını belirten Yıldız Toprakçı, “Mahallede artık oturulacağı kalmadı. Kendi canımızdan korkuyoruz. Hırsızlar çoğaldı, bütün evleri yıkıyorlar. Mahallemizde kimse kalmadı. Durumum iyi olmadığı için mahalleden çıkıp gidemiyorum. Durumum iyi olsa bu mahallede bir dakika bile oturmam.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler