Van Gölü av yasağı dönemine yönelik hazırlık çalışmaları tamamlandı

Van Gölü'nde yaşayan endemik bir tür olan inci kefali balığı av yasağı döneminde yapılacak korunma çalışmalarına yönelik hazırlık çalışmaları tamamlandı.

Ekleme: 14.04.2022 15:25:10 / Güncelleme: 14.04.2022 15:25:10 / Güncel / Van Haberleri
Destek için 

Van Gölü'nde endemik bir tür olan inci kefali koruma çalışmaları kapsamında başlatılan av yasağının hazırlıkları tamamlandı.

Tamamlanan hazırlıklar ve yasak hakkında bilgi veren Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'nün sodalı suyunda yaşayabilen, üreme alanı olan akarsu ve dere yataklarına göç ederek tatlı sulara yumurtalarını bırakan inci kefalinin 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında avlanması, bulundurulması, satışı ve naklinin yasak olduğu ve yasaklara uymayanlar hakkında idari para cezalarının uygulanacağını söyledi.

Komisyon üyeleri tarafından 2022 yılı av yasağı döneminde yapılacak çalışmalar ile ilgili komisyon kararları alındı. Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından av yasağında görevli tüm Jandarma Karakol Komutanlıkları, Sahil Güvenlik Van Gölü Grup Komutanlığı, İl/İlçe Emniyet Müdürlüklerine ve yol kontrol noktalarına gidilerek av yasağında yapılacak çalışmalar hakkında bilgilendirilmelerde bulunuldu.

Yasak sürecinde sahada görev yapacak ekiplerle yapılan toplantıda av yasağı denetimlerinin 15 Nisan Cuma gününden itibaren başlayacağına dikkat çeken Görentaş, "Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da av yasağı çalışmalarımızı jandarma, emniyet ve zabıta ekipleriyle birlikte yapacağız. Dönem içerisinde avlanmayı minimize etmeye çalışacağız. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığımızdan temin ettiğimiz ödeneklerle alınan 12 aracı jandarma ve emniyet ekiplerimize teslim ettik. Av yasağı sürecinde denetim çalışmalarımız 7 gün 24 saat esasına göre yapılacak. Balık satış noktalarını da denetleyerek balık satışının önüne geçeceğiz. Kaçak avcılığa asla izin vermeyeceğiz. Av yasağı, balık boylarının uzaması ve popülasyondaki artışla beraber, balıkçılıkla geçinen 15 bin ailenin desteklenmesine katkı sunacaktır." dedi.

Tüm vatandaşların yasak dönemi boyunca hassas davranması gerektiğini vurgulayan Görentaş, il ekonomisine büyük katkı sağlayan ve endemik bir tür olan inci kefalini korumak ve gelecek nesillere devamlılığını sağlamak için kaçak avcılığa müsaade edilmemesi gerektiğini belirtti. (İLKHA)