Çinli şirket Türkiye firmalarını dolandırdı!

Metal fiyatlarındaki artış dolandırıcılığın da önünü açtı. Çinli bir firma, piyasa fiyatının altında metal satma vaadiyle 3 Türkiyeli şirketi dolandırdı.

Ekleme: 13.04.2022 09:26:49 / Güncelleme: 13.04.2022 10:24:07 / Ekonomi
Destek için 

Metal fiyatlarındaki artış dolandırıcılığın da önünü açtı. Çinli bir firma, piyasa fiyatının altında metal satma vaadiyle 3 Türkiye şirketini dolandırdı. 10'dan fazla Türkiye şirketinin de Çinli şirket için araştırma talebinde bulunduğu öğrenildi. Dolandırıcılık ise Türkiye'nin Çin Büyükelçiliği'nin uyarısıyla Türkiye şirketlerine duyuruldu.

Uyarı yazısında şunlar var!

Türkiye'nin Pekin'deki Ticaret Müşavirliği'nin Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne yolladığı uyarı yazısında pandemi ile birlikte artan metal fiyatları nedeniyle bazı Türkiye şirketlerinin dolandırılarak zarara uğradığı belirtildi. Yazıda özellikle pandemi sonrası dönemde küresel hammadde/ara mamul fiyatlarının çok fazla arttığı, Çin Halk Cumhuriyeti'nin (ÇHC) çinko, bakır, alüminyum, demir gibi hammadde/ara mamullerin dünyada en büyük tüketicisi olduğu belirtildi.

Açıklamada Çin'deki piyasa ve ihracat fiyatlarının da dünya fiyatlarına paralel seyrettiği, bununla birlikte, son dönemde birçok Türkiye firmasının da söz konusu hammadde/ara mamulleri piyasa ortalamasının oldukça altında bir fiyat taahhüdü ile Çinli firmalara yapılan peşin ödeme veya büyük ölçekli avans ödemesi yaptığı vurgulandı. Türkiye firmalarının ödeme yapmalarına rağmen ürün alamadığı ve dolandırıldığı ortaya çıktı.

Bir çok defa uyarılmış olmalarına rağmen dolandırıldılar!

Yapılan açıklamada "Firmalarımızın birçok defa Pekin Müşavirliği'nce ve Ticaret Bakanlığı aracılığıyla uyarılmış olmasına rağmen dolandırıcılık vakalarının devam ettiği gözlemlendi" denildi. İhracatçı birliklerine gönderilen yazıda dolandırıcılığı Çinli bir firmanın yaptığı belirtildi. Çinli şirketin dolandırdığı Türkiye şirketi sayısı ise şimdilik 3.

Edinilen bilgilere göre ise dolandırılan miktar ise milyonlarca dolarla ifade ediliyor.