Kiev Belediye Başkanı Kliçko: Haftaya büyük bir savaş bekliyoruz

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, Rusya’nın asıl savaşının “sivilere karşı” olduğunu belirterek, “Ülkemizde ekonomi çok kritik bir durumda, Kiev de dahil bir çok kentte üretim neredeyse durmuş” dedi.

Ekleme: 12.04.2022 15:57:31 / Güncelleme: 12.04.2022 15:57:31 / Dünya
Destek için 

Rusya, 24 Şubat'ta Ukrayna'ya yönelik askeri operasyon başlattı. Şu ana kadar ülkenin bazı bölgelerinde kontrolü ele geçiren Rus birlikleri, başkent Kiev’i uzun süre kuşatmaya aldı.

Rusya, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in “özel bir operasyon” diye adlandırdığı harekat süresince her iki taraftan da çok sayıda asker kaybı yaşandığı, şehirlerin bombalandığı ve sivillerin hayatını kaybettiğine dair haberler geliyor.

Rûdaw TV’den Senger Abdurrahman’ın sorularını yanıtlayan Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, ülkedeki son durum hakkında bilgi verdi.

Vitaliy Kliçko, Rusların kenti ele geçiremediklerini ancak gerçekleşen saldırıda Kiev’de 100'den fazla binanın yıkıldığını, 4’ü çocuk 100'den fazla sivilin hayatını kaybettiğini ve şu anda hastanede 300 yaralı bulunduğunu söyledi.

Kliçko, “Şehrimiz ağır hasarlı ama uydu görüntülerine bakarsak diğer şehirlerin de tamamen yıkıldığını görüyoruz, tıpkı bütün binaların yıkıldığı Buça şehri gibi. Maiupol, Harkiv, Çernihev, Gastomil, İrpin de öyle” dedi.

“Ruslar başından beri Ukrayna'da olan her şey hakkında yalan söyledi” diyen Kliçko, savaşın aslında "sivillere karşı” olduğunu söyledi.

 Kliçko, “Elbette bu yıpratma savaşına dahil olanlar bedelim, ödemek zorundalar. Rusya ordusunun yaptıkları karşısında onlara sert yaptırımlar uygulanmalı” diye konuştu.

Kiev yakınlarındaki Buça kentinde kısa süre önce Rus ordusunun çekilmesinin ardından sokaklarda cesetler bulunmuş, toplu mezarlar ortaya çıkarılmıştı.

Kliçko, Buça'da yaşananları “soykırım” diye nitelendirerek şimdiye kadar en az 300 ceset bulunduğunu, ancak binaların molozlarının temizlenmesi ile yeni cesetlerin de bulunabileceğini söyledi.

Harkiv ve Mariupol’da da sivillerin hedef alındığını belirten Kliçko, “Binlerce sivilin cenazesi sayıldı. Tren istasyonuna yönelik füze saldırısında 50 sivil öldü, 100 kişi yaralandı. Bu ne anlama geliyor? Bu demek oluyor ki her gün siviller ölüyor” diye konuştu.

Savaşın ülkenin altyapısını büyük oranda yerle bir ettiğini, bu nedenle büyük bir ekonomik yıkımın yaşandığını anlatan Vitaliy Kliçko, milyonlarca Ukraynalının evlerini terk etmek zorunda kaldığını hatırlattı.

 “Ülkemizde ekonomi çok kritik bir durumda, Kiev de dahil bir çok kentte üretim neredeyse durmuş” diyen Kliçko, “işgal edilmiş” bir ülkede ezici bir çoğunlukla tarıma dayalı bir ekonomiyi yeniden inşa etmenin ne kadar zor olacağını dile getirdi.

Rus ordusunun başkent Kiev’in merkezine 20 kilometre kadar yaklaştığını, ancak “direniş” karşısında geri çekilmek zorunda kaldıklarını belirten Kiev Belediye Başkanı, “Askerlerimiz dünyanın en güçlü ordularından biri ile karşılaştı. Size askerlerimizin neden Rus ordusundan daha güçlü olduklarını anlatayım; çünkü onlar irade ve ruh ile direniyorlar. Rus askerler ise para için savaşıyor. Ama askerlerimiz ülkeleri için, çocukları için canlarını feda etmeye hazır” yorumunda bulundu.

Kliçko, “Bir de sivil savunma hattımız var. Çok sayıda sivil orduya katılmak istiyor, ülkeyi terk etmek istemiyorum diyerek, şehrimizi, ailelerini ve çocuklarını savunmak istiyor. Aktörler, müzisyenler ve doktorlar gibi kamu hizmetindeki insanlar artık askeri üniforma giyiyor. Ailelerini savunuyorlar. Rusya şimdi Belarus sınırındaki savaşı kazandı ve çok sayıda askerini doğu Ukrayna'ya yerleştirdi. Bu bölgelerde, önümüzdeki hafta büyük bir savaşın patlak vermesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kiev’e yönelik füze saldırıları olduğunu ve kentin henüz yüzde 100 güvenli olmadığını belirten Kliçko, ancak yine de günde ortalama 20-30 bin sivilin geri döndüğünü söyledi.

Savaşta sporcuların da hayatını kaybettiğini belirten Vitaliy Kliçko, savaşın tüm dünyayı etkilediğini ve en kısa zamanda bitmesini ümit ettiğini dile getirdi. -Rudaw