Dünya Müslüman Âlimler Birliği İran'daki türbe saldırısını kınadı

​Dünya Müslüman Âlimler Birliği, İran'da İmam Rıza Türbesi'nde 2 imamın ölümüyle sonuçlanan bıçaklı saldırıyı telin etti. Afganistan Dışişleri Bakanı Muttaki de saldırıya ilişkin İran büyükelçisiyle görüştü.

Ekleme: 11.04.2022 00:55:10 / Güncelleme: 11.04.2022 05:56:53 / Dünya
Destek için 

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreter Ali Muhyiddin el-Karadaği, yaptığı yazılı açıklamayla geçtiğimiz gün İran'da İmam Rıza Türbesi'nde düzenlenen ve 2 imamın ölümü, bir kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıyı kınadı.

"Terörün dini olmadığını" vurgulayan Karadaği, bu tür saldırıların Müslümanlar arasında nifak oluşturmak için yapıldığına dikkat çekti.

Bu tür saldırıların kim tarafından yapılmış olursa olsun büyük bir günah ve suç olduğunu belirten Karadaği, ibadet yerlerini hedef almanın ve masumları öldürmenin İslam'ın öğretilerine ve hatta diğer tüm inanışların öğretilerine aykırı olduğunu ifade etti.

Karadaği, dünyada huzur ve toplumsal barışın sağlanması için başta Filistin'deki işgal terörü olmak üzere terörizmin her türlüsünün önüne geçmek için herkesi yapıcı, gerçek ve samimi bir işbirliğine çağırdı.

İslam'a ve diğer dinlere karşı ırkçılığın ve nefretin önlenmesi gerektiğini vurgulayan Karadaği, böylece tüm dünyada barış ve huzurun hâkim olabileceğini kaydetti.

Afganistan Dışişleri Bakanı Muttaki İran büyükelçisiyle görüştü

Öte yandan Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki, saldırının Özbek asıllı bir Afgan tarafından yapıldığı iddialarının ardından İran'da Afganlara yönelik artan nefret söylemlerine ilişkin İran Büyükelçisi Bahadur Aminian ile görüştü.

İran'daki Afgan mültecilere kötü muameleden duyduğu endişeyi dile getiren Muttaki, ilgili güvenlik makamlarına sınır bölgelerinde Afgan mültecilere kötü davranmayı önlemek için gerekli talimatların İran yönetimi tarafından verilmesi gerektiğini belirtti.

Muttaki, İran'daki Afgan mültecilere yönelik kötü muamelenin; iki ülke arasındaki ilişkileri ve kamuoyu algısını olumsuz etkilediğini, düşmanların komplo kurmasına ve fitne çıkarmasına ortam hazırladığını ifade etti.

Muttaki, Afgan kimliğiyle suç işleyen mültecilerin bireysel hareket ettiğini; hiçbir zaman Afganistan'ın genel düşünce, irade ve eylemini temsil edemeyeceğini kaydetti.

İran Büyükelçisi ise Muttaki'nin bu endişelerine karşılık, İmam Rıza Türbesine düzenlenen ve 2 imamın ölümüyle sonuçlanan bıçaklı saldırıyı hatırlatarak bazı kötü niyetli çevrelerin planlı bir şekilde iki dost ve komşu ülke arasında kin oluşturmak için olumsuz propagandalar başlattığını vurguladı.

Büyükelçi, İran'daki Afgan mültecileri misafir olarak gördüklerini, Afgan mültecilerin davranışlarıyla son 43 yılda İran halkının sevgisini kazandığını sözlerine ekledi. (İLKHA)