AK Parti'den enflasyon ve asgari ücret açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, asgari ücret zammına dair, "İlgili bakanlıklarımız takip ediyor, gelen verilere göre enflasyon altında bir durum ortaya çıktığını görürsek müdahaleden kaçınmayız" dedi.

Ekleme: 10.04.2022 16:10:24 / Güncelleme: 10.04.2022 16:10:36 / Güncel
Destek için 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ'ın açıklamalarından satır başları:

ENFLASYON İÇİN TARİH VERİLDİ

Akılcı olmak zorundasınız, şimdi genelde biraz konu dağılacak ama iktidarda olacaklar muhalefetteyken farklı bakıyor. Muhalefet normalde çok kolay laf söyler. Biz burada realiteyi ortaya koymamız lazım. 2 senedir pandemiyle karşı karşıyayız. Önümüzü görme konusunda hepimizde soru işaretleri vardı. Bu yöneticiler konusunda zorlu bir süreç. Siz bir karar almak zorundasınız ve bu halkı etkiliyor. Bunun ekonomisi duruyor, gündelik yaşayanların ihtiyaçları var. Buraya da bir fon ve finans ayırmanız lazım. Bunu yönetmek çok zor iştir. Biz krizlere alıştık fakat belirsizlik üzerine bir şey inşa etmeye çalışmak çok zor süreç. Biz belirsizliği geride bıraktık. Biz önümüze daha açık ve net bir şekilde bakıyoruz. Pandemiden sonra emtia fiyatları arttı. Bunun mazeretlerine sığınmıyoruz. Bizim işimiz şuanda bu enflasyon sıkıntısını aşağı indirmek. Enflasyon Haziran ayından sonra düz bir çizgiye ulaşacak ve Kasım ayından sonra düşmeye başlayacak. 

Şu kısa vadede belki çok etki doğurmayacaktır ama Rusya-Ukrayna savaşı özel enerji koridorları konusunda lehimize işleyecek durumlar söz konusu. Avrupa, Rusya ve Ukrayna'dan çıkan açığını bizimle kapatmak zorunda ve bizim bunun için hazırlık yapmamız gerekiyor. 

ASGARİ ÜCRET, EMEKLİ VE MEMURLARA ZAM TALEBİ

Enflasyonun altına kimseyi ezdirmeyeceğiz dedik ve ezdirmedik. Yüzde 30-40 zamlarla bunu ortaya koyduk. Burada özellikle ticari hayata baktığımızda hareketlilik devam ediyor. Sabit gelirliler konusunda hamleler yapmamız lazım. Asgari ücretle ilgili bir irade ortaya koyduğunuz herkes kendi çalışanlarına bir artış koymuş oluyor ve insanların alım gücünü bir seviyede tutmaya çalışıyoruz. İlgili bakanlıklarımız şu anda takip ediyor, gelen verilere göre zaten Temmuz ayında memurlarla ilgili bir gündem var, asgari ücretle ilgili Aralık ayında konuşuluyor. Ama gelen verilerin enflasyonun altında kaldığını görürsek, gerekirse müdahale yapmaktan çekinmeyiz.