İstanbullulardan toplu taşımaya ikinci kez yapılan zamma tepki

9 Nisan tarihinden itibaren İstanbul'da toplu taşımada geçerli olan yüzde 40 oranındaki zammı değerlendiren vatandaşlar, toplu taşımaya ikinci kez yapılan zammın kendilerini ciddi oranda olumsuz etkilediğini ifade ettiler.

Ekleme: 10.04.2022 12:09:31 / Güncelleme: 10.04.2022 12:11:42 / Ekonomi / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

24 Aralık 2021 tarihinde ​2022 yılı toplu taşıma zam oranlarının belirlenmesi için İBB Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından yapılan son toplantının ardından toplu taşıma bilet fiyatlarına yüzde 36 zam yapılmıştı.

Akaryakıtta art arda gerçekleşen zamlar sonrasında 6 Nisan tarihinde yeniden toplanan UKOME, bu kez toplu taşımaya yeniden yüzde 40 oranında zam yaptı. Böylece yıl içerisinde toplu ulaşıma toplamda yüzde 76 oranında zam yapılmış oldu.

 

9 Nisan Cumartesi günü itibarı ile geçerli olan zamma göre yeni tarife ücretleri vatandaşa şu şekilde yansıdı;

Tam elektronik bilet ücreti 7.67 TL, Tam abonman 602 TL, Öğrenci abonman 109 TL, İlk aktarma 5.48 TL, Taksi açılış ücreti 9.8 TL, Taksi kısa mesafe ücreti 28 TL, Minibüs indi bindi 5.25 TL, Okul servis ücreti 0-1 km 554 TL, Personel servis ücreti ilk kalkış 295 TL, Taksi dolmuş (Kadıköy-Bostancı) 10 TL.

Toplu taşıma ücretlerine yapılan zam hakkında İLKHA muhabirine konuşan vatandaşlar zamma tepki gösterdi.

Refika Türkmen

"İndirim derken çok güzel bir bindirim yaptılar"

Yönetici kadrosunun halkı düşünmediğini, siyasi partilerin kendi aralarındaki rekabeti vatandaşa yansıttığını söyleyen Refika Türkmen, "Zamla havuzunu dolduracak. İnsanların bütçesini sarsarak yerle bir edecek. İndirim derken çok güzel bir bindirim yaptılar. Siyasi muhalefetleri yüzünden şu gördüğünüz vatandaş tamamen mağdur. Ceza kesmeye öce maskeden başladılar şimdi ise ulaşımla devam ediliyor. Bu sene CHP ne İstanbul'da ne de ülkede seçimi kazanamayacak. Ak Partili değilim, partizan hiç değilim. Ben emekçi, asgari ücretle geçinen biriyim. Olaya kendi açınızdan değil çevre açısından vatandaşın açısından bakın. Siyasi yönden değil geçim derdi yönünden bakın." dedi.

"Zamlara karşı ne yapacağımızı şaşırdık"

Kemal adında bir vatandaş ise "Zamlar almış başını gidiyor ama adamların kulakları sağır. Hiçbir şey duymuyorlar. Markete, manava gidip bir şey alamıyoruz. Eskiden kaşar peyniri alıp tost yapıyordum ama şimdi alamıyorum. Gün geliyor kuru ekmek yiyorum. Eskisi gibi yiyemiyoruz. Her insan güzel ve temiz yaşamak istiyor ama yaşayamıyoruz. Toplu taşıma desen aynı. Hayat o kadar pahalı ki gidiş geliş bilmem ne kadar. Eskiden 3 poğaça yiyordum şimdi bir tane yiyebiliyorum.  Sabah saat 07.00'de iş başı yapıyorum. Öğlen 12.00'ye kadar bir poğaça ile idare ediyorum. Kaç aydır zamlarla boğuşuyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık." diye konuştu.

"Zamlar baştan başlayıp alta doğru devam ediyor"

İsmini vermek istemeyen bir vatandaş da, "Zammın savunulacak bir tarafı yok ama ülkenin mevcut durumu ortada. Arabalar su yakmıyor. Başta bir zam varsa alta doğru devam eder. Yukarıdan yapılan zam en alt hücrelere kadar yansıyor. Yapılan zamdan memnun değiliz ama durum budur." şeklinde konuştu.

"Her şey çok güzel olacak dediler ama daha da kötüye gitti." diyen Ünsal isimli bir vatandaş, "11 lira verip metrobüs biniyorum. İade olarak bana bir lira geri veriyor. Mazota, benzine zam sadece Türkiye'de değil dünyanın her yerinde oldu." ifadelerini kullandı. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar