İki yıl aranın ardından ibadete açılan Malatya Yeni Camii'de maneviyat zirvede

24 Ocak 2020 depreminde hasar gördükten sonra yaklaşık 2 yıl restorasyon çalışması süren Yeni Camii, Ramazan ayı ile birlikte ibadete açıldı. Günde 3 vakit mukabele okunan ve hatimle teravih namazı kılınan camide manevi atmosfer doruğa ulaşıyor.

Ekleme: 08.04.2022 15:55:14 / Güncelleme: 08.04.2022 15:55:14 / Güncel / Malatya Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

 

24 Ocak Elâzığ Sivrice Merkezli 6,8 büyüklüğündeki depremde Malatya'da başta Ulu Camii ile Yeni Camii olmak üzere birçok tarihi eser hasar görmüştü. Depremden sonra restorasyon çalışmasına alınan Cami, yaklaşık 2 yıllık bir süre içerisinde aslına uygun bir şekilde restore edilirken çevre düzenlenmesinin ise bu ay içerisinde bitirilmesi hedefleniyor.

Restorasyon çalışması sona eren Yeni Camii Ramazan ayı birlikte ibadete açıldı. Cami imamı ile Cami cemaati, Caminin ibadete açılmasını, Ramazan ayında yapılan ibadetleri ve yaşadıkları sevinci İLKHA muhabirine anlattılar.

Sabah namazı, öğlen namazı ve ikindi namazı sonrası olmak üzere günde 3 defa mukabele yaptıklarına dikkat çeken Camii imamı Mehmet Şentürk, akşamları ise hatimle teravih kıldıklarını söyledi.

Yaklaşık 2 yıldır camide ibadet yapamamanın üzüntüsünü çektiklerini ve caminin Ramazan ayı birlikte ibadete açılmasının kendilerini çok sevindirdiğini belirten cami cemaati, Yeni Camii'nin farklı bir manevi atmosferi olduğunu ve burada yaptıkları ibadetlerden farklı bir haz aldıklarını söylediler.

"Hem depremden hem de pandemiden dolayı Cemaatimizle birlikte camimize kavuşamamanın burukluğunu yaşıyorduk"

Mehmet Şentürk

Caminin 24 Ocak depreminde hasar gördüğünü anımsatan Yeni Camii imamı Mehmet Şentürk, "Hem depremin etkisi hem de pandeminin etkisiyle cemaatimizle birlikte camimize kavuşamamanın burukluğunu yaşıyorduk. Çok şükür hastalık (Pandemi) bir nebzede olsa kaldırıldı camimizin restorasyonu bitti ve Ramazan ayı ile birlikte ibadete açıldı. Cemaatimizle birlikte camimizdeyiz." dedi.

"Bizi hem Ramazan'a hem de camimize kavuşturduğu için Rabbimize hamd olsun"

Camideki restorasyon çalışmalarının 2 yıl sürdüğünü belirten Şentürk, "Depremden sonra 5-6 ay içerisinde projelendirildi ve hızlı bir şekilde çalıştılar. Bu tarihi bir yapı olduğu için çok hassas davranılarak restore edildi. Demirden dikişler atıldı, tabanından toprak çıkartıldı, tabanı tamamen değişti, kubbeyi komple sildiler ve eski tarihi yapısına uygun bir şekilde yaptılar. Emeği geçenlerden Allah razı olsun camimiz çok güzel oldu. Bizi hem Ramazan'a hem camimize hem de cemaatimize kavuşturduğu için Rabbimize hamd olsun." diyerek yaşadıkları sevinci dile getirdi.

"Günde 3 defa mukabele yapıyoruz akşamları da hatimle teravih kılıyoruz"

Günde 3 defa mukabele yaptıklarını kaydeden Şentürk, "Sabah namazı, öğlen namazı ve ikindi namazı sonrası olmak üzere günde 3 defa mukabele okuyoruz. Akşam da hatimle teravih namazını kılıyoruz. Rabbim ülkemizi her türlü afet ve fenalıktan muhafaza eylesin." temennisinde bulundu.

"Bu caminin farklı bir manevi havası var, insan burada yaptığı ibadetten zevk alıyor"

Nuri Tandoğan

Camiye hasret kaldıklarını ve tekrar ibadete açıldığı için çok sevinçli olduğunu belirten Nuri Tandoğan, "Gerçekten bu caminin farklı bir manevi havası var. İnsan burada yaptığı ibadetten zevk alıyor." diyerek sevincini dile getirdi.

"İmkanlar dahilinde vakit namazları burada kılıyoruz, hatimle teravih namazını burada kılıyoruz ve mukabeleye katılıyoruz"

Mehmet Yasin Timur

Tarihi ve taştan bir cami olduğu için genelde ibadet için Yeni Camii seçtiğini söyleyen, Mehmet Yasin Timur, "Depremde camimiz hasar görmüştü, 2 yıldır camimizin ve içerisinde namaz kılmanın hasretini çekiyorduk. Emeği geçenlerden Allah razı olsun restoresi yapıldı çok şükür mübarek Ramazan ayına yetişti. İmkanlar dahilinde vakit namazları burada kılıyoruz, hatimle teravih namazını burada kılıyoruz ve mukabeleye katılıyoruz." dedi.

Yeni Camii'de ibadet yapmanın farklı bir duygu olduğunu belirten Hacı Bayram Güler, burada ibadet yapmaktan zevk aldığı için bu camiyi seçtiğini söyledi.

"Burada ibadet yapmaya hasret kalmıştık, bizi tekrar kavuşturan Rabbimize binlerce kez hamd ediyoruz"

İbrahim Seçer

Vatandaşlardan İbrahim Seçer ise "Rabbimize Çok şükür; Bizleri camimize, camimizi de cemaatine kavuşturdu. Depremde camimiz hasar görmüştü. 2 senedir burada ibadet yapmaya hasret kalmıştık. Bizi tekrar kavuşturan Rabbimize bizlerce kez hamd ediyoruz. Burada gerçekten insan huzur buluyor ve farklı bir manevi havası var. Öğlen mukabeleye katılıyorum akşamları da hatimle teravih kılıyoruz. Çok güzel bir duygu. Bizleri hem Ramazan'a hem de Camimize kavuşturduğu için Rabbimize hamd olsun." diyerek yaşadığı sevinci dile getirdi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler