Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde, başta Siirt olmak üzere göçerlerin hayvanlarını otlatmak için tercih ettiği yaylalara yağan kar, otlu peynir üretiminin aksamasına neden oldu.
Hayvancılıkla uğraşan ve kendi yetiştirdiği hayvanlardan elde ettiği peynir, tereyağı gibi ürünlerin ticaretini yapan Hasan İmaç, son kar yağışı nedeniyle göçerlerin yaylaya çıkamadığını bu nedenle de Siirt otlu peynirinin tezgâhlardaki yerini alamadığına dikkat çekti.
Siirt peyniri mart ayının sonlarına doğru peynircilerde satışa sunulması gerekirdi
Normal şartlarda Siirt otlu peynirinin mart ayının sonlarına doğru tüm peynircilerde satışa sunulması gerektiğini ifade eden Hasan İmaç, son yağan kar nedeniyle göçerlerin 20 gün sonra yaylaya çıkacağını ve üretime başlayacağını şu sözlerle dile getirdi:
“Göçerlerini yaylaya çıkamaması ve yayladaki otlarında henüz yeşermemiş olması bütün planlarını altüst etti. Cizre, Silopi, Nusaybin tarafındaki göçerler bu hafta sonuna kadar yaylaya çıkmaya başlayacaklar. Siirt’teki göçerler ise onlardan 20 gün sonra çıkacak. Nisan ayında inşallah iyi bir yağmur yağar da geçen seneki kuraklığı telafi ederiz.”
Bu sene kışın çok çetin geçtiğini arpa ve samanın da çok pahalı olduğunu söyleyen İmaç, göçerlerin bu nedenle hayvanlarına yeterince bakamadıklarına dikkat çekti.
Bütün umudumuz Nisanda yağacak yağmurda
Bütün umutlarının Nisan ayında yağacak yağmura bağlı olduğunu dile getiren İmaç, endişelerini şu sözlerle ifade etti:
“Genel olarak koyunların durumu çok zayıf. Bizler dua edelim ki Nisan ayında iyi bir yağmur yağsın ki geçen yılın telafisi olsun. Çünkü geçen sene büyük bir kuraklık vardı, sıkıntı büyüktü. Ondan dolayı da hayvanlar zayıftı. Şu anda peynirin kilosu 40 lira ama eğer bu yıl kurak geçerse 50 TL’yi de geçer. İnşallah yağmur yağar, çünkü geçen sene peynirin kilosu 18 lirayla başladı 40 liraya kadar yükseldi.” (İLKHA)