Afganistan'da yaşanan işgal, geride 200 bin insanı sakat bıraktı

İşgal ve beraberinde getirdiği iç savaş sebebiyle  sakat bırakılan Afganlar, tekrar hayata tutunmak için başkent Kabil'deki ICRC Fizik Tedavi Merkezi'ne müracaat ediyor. ICRC yetkilileri, son 34 yılda 200 bin engellinin kayıt altına alındığını belirtti

Ekleme: 06.04.2022 15:57:29 / Güncelleme: 06.04.2022 15:57:42 / Dünya
Destek için 

Haber Merkezi

Afganistan'da, Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin (ICRC) yönettiği fizik tedavi merkezlerinde binlerce engelli tedavi görüyor. 

ABD'nin başlattığı işgal şiddet olaylarında sakat bırakılan Afganlar, tekrar hayata tutunmak için başkent Kabil'deki ICRC Fizik Tedavi Merkezi'ne müracaat ediyor.

Gayriresmi rakamlar,yaklaşık 1 milyon Afgan vatandaşının şiddet olaylarında sakat kaldıklarını gösterse de, ICRC yetkilileri, son 34 yılda 200 bin engellinin kayıt altına alındığını söylüyor. 


Mayın patlamasıyla ayağını kaybeden Afgan vatandaşı Hasib / Fotoğraf: Sohrab Omar-
 

Afganistan'ın 7 vilayetinde engellilere hizmet veren fizik rehabilitasyon merkezlerine müracaat edenlerin sayısı ise kaygı verici. 

Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin kayıtlarına göre, her yıl 15 bin kişi tedavi için bu merkezlere müracaat ediyor.

Müracaat edenlerin yüzde 20'si ise küçük yaştaki çocuklar. 


Engelli olarak dünyaya gelen 14 yaşındaki Nergis / Fotoğraf: Sohrab Omar
30 yıldan bu yana engellileri tedavi ile meşgul olan Kabil Rehabilitasyon Merkezi Başkanı Najmuddin Helal, engellilerin tekrar ayakta durmaları ve yürüyebilmeleri için 300 binden fizyoterapi seansı verdiklerini söyledi.
 ICRC Kabil Rehabilitasyon Merkezi Başkanı Najmuddin Helal / Fotoğraf: Sohrab Omar-

 Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin faaliyetlerine başladığı 1988 yılında ve takiben ilk yıllarda yalnızca sadece savaş kurbanlarına fizik tedavi hizmeti sunduklarını anlatan Majmuddin Helal, "Daha çok mayında uzuvlarını kaybeden engelliler merkezimize müracaat ediyorlardı" dedi.

"Daha sonraları, sadece savaş mağdurları değil, başka sebeplerden ötürü sakat kalan insanlara da hizmet vermeye başladık" diyen Majmuddin Helal, sözlerini şöyle sürdürdü: 

Mesela polyo nedeniyle sakat kalanlar ve doğumsal anomalileri olanlar için yürüyebilme imkanları sunduk. Biz ülke genelinde her yıl engelliler için 18 bin ortopedik cihaz üretiyoruz. Bunların 5 bini yapay uzuvlar. Geriye kalanları ise ortoz cihazlarıdır. 

Her yıl 15 bine yakın hastayı kayıt altına alıp, tedavi ettiklerini belirten Najmuddin Helal, şunları aktardı:

Bunların 2 bini savaştan etkilenen insanlar. Savaşta yaralananların yüzde 80'i ise mayın patlamalarında uzuvlarını kaybeden kişilerdir. Faaliyetlerimize başladığımız günden bu yana, 200 bin engelliyi tedavi etmiş bulunuyoruz.
 
 ICRC, engellilerin yaşadıkları topluma entegrasyon sağlamaları için mesleki eğitimler, mikro krediler veriyor ve tekerlekli sandalye basketbolu gibi spor aktiviteleri ve yaratıcı faaliyetler düzenliyor.

Ayrıca ICRC, engellileri eğiterek onlara kendi fizik tedavi merkezlerinde iş imkanı sağlıyor.

 2015 yılında ülkede yapılan bir araştırmaya göre, yaklaşık 34 milyon kişinin yaşadığı Afganistan'da tahminen 1,5 milyon kişi bir tür fiziksel engele sahip.