Yemen'de ateşkes ihlallerine karşı bir mekanizma oluşturulacak

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, Yemen'de çatışan taraflar arasında sağlanan ateşkese yönelik ihlallere karşı bir mekanizma oluşturulacağını bildirdi.

Ekleme: 06.04.2022 15:38:15 / Güncelleme: 06.04.2022 15:38:15 / Dünya
Destek için 

Grundberg, Yemen'de hükümet güçleri ile Husiler arasında sağlanan ateşkese ilişkin çevirim içi ortamda bir basın toplantısı düzenledi.

Yemenli tüm tarafların ateşkese bağlı kalması gerektiğini vurgulayan Grundberg, "Ateşkes ihlallerinin önlenmesine yardımcı olacak bir koordinasyon mekanizması kuruluyor." dedi.

- Ateşkes "risklerle dolu büyük bir fırsat"

Yemen'de 6 yıl aradan sonra ilk kez sağlanan ateşkesi "risklerle dolu büyük bir fırsat" olarak nitelendiren Grundberg, siyasi sürecin ilerleme kaydetmemesi durumunda ise ateşkesin sürdürülmesinin zor olacağını söyledi.

Grundberg, "Ateşkesin başladığı günden beri, birtakım saldırıların olduğuna dair gelen haberlere rağmen şiddet olaylarında büyük bir düşüş oldu." diye konuştu.

Husilerin kontrolündeki Sana Havalimanı'ndan uluslararası uçuşların başlamasına ilişkin ise Grundberg, "Sana Havalimanı 2016 yılından beri kapalı. Lojistik birtakım çalışmaların zaman alması söz konusu." ifadesini kullandı.

Savaşın başladığı 2015 yılından beri Husilerin kuşatması altındaki Taiz kentine de değinen Grundberg, yolların kapalı olması nedeniyle Taiz halkının yaşadığı zorlukların farkında olduklarını dile getirdi.

Grundberg ayrıca ilk fırsatta Husilerin kontrolündeki başkent Sana'yı ziyaret etmeyi hedeflediğini söyledi.