Fitil kullanmak, lavman yaptırmak orucu bozar mı?

Ramazan ayı ile beraber müminler rahmet ve bereketten nasipleniyorlar. Sağlık sorunları yaşayan Müslümanlar tedavi olurken oruçlarının sakata gelmesinden de endişe ediyorlar. Peki fitil kullanmak, lavman yaptırmak orucu bozar mı?

Ekleme: 06.04.2022 09:47:45 / Güncelleme: 06.04.2022 09:47:45 / Sağlık
Destek için 

Müminler rahmet ayını idrak ediyor ama sağlık sorunları olan Müslümanların öğrenmek istediği ve sorduğu sorular da var. İşte bu sorulardan biri: fitil kullanmak, lavman yaptırmak orucu bozar mı?

fitil kullanmak, lavman yaptırmak orucu bozar mı?

Makattan tedavi amaçlı kullanılan fitiller, her ne kadar sindirim sistemine dahil olmakta ise de, sindirim ince bağırsaklarda tamamlandığı, fitillerde gıda verme özelliği bulunmadığı için orucu bozmaz.

Aynı şekilde kadınların da tedavi amaçlı vajina/fercinden kullanılan fitiller de orucu bozmaz. Lavman yaptırmak konusunda ise, iki durum söz konusudur; kalın bağırsaklarda su, glikoz ve bazı tuzlar emildiği için, gıda içeren sıvının bağırsaklara verilmesi veya orucu bozacak kadar su emilecek şekilde verilen suyun bağırsakta kalması durumunda oruç bozulur. Ancak, suyun bağırsaklara verilmesinden sonra bekletilmeyip bağırsakların hemen temizlenmesi durumunda, verilen su ile birlikte bağırsaklarda bulunan dışkının dışarıya çıkarıldığı ve bu esnada emilen su da, çok az olduğu için oruç bozulmaz.

İlgili Haberler