En fazla ölüme yol açan kanser türü hangisi?

En fazla ölüme yol açan kanser türü hangisi? Bu kanser türü hakkında bilmeniz gerekenler neler?

Ekleme: 05.04.2022 23:17:30 / Güncelleme: 05.04.2022 23:37:55 / Sağlık
Destek için 

Şarku’l Avsat’ın Eat This, Not That (Bunu Yiyin, O Değil) adlı sağlık sitesinden aktardığına göre, Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu ve Dana-Farber Kanser Enstitüsü’nde kanser önleme profesörü ve Chu Ailesi Küresel Kanser Önleme Merkezi direktörü Dr. Timothy Rebek, “Her zaman iyi tedavilere ihtiyacımız olacak. Ancak bu sorundan bir türlü kurtulamıyoruz. Halk sağlığı üzerinde bir etki yaratmak için kanseri önlemeliyiz” ifadelerini kullandı.

1-En ölümcül kanser hangisi?

Tüm kanser ölümlerinin %23’ü akciğer kanserinden kaynaklandığından, kanser söz konusu olduğunda en çok ölüme bu kanser türü neden oluyor. İnsanlar daha az sigara içtiklerinde akciğer kanseri riski azalıyor ama ne yazık ki tamamen sona ermiyor. Çünkü hala birçok insan bu hastalığın semptomlarını gösteriyor. Konuyla ilgili olarak radyasyon onkoloğu Dr. Gregory Videtic, “Bu durum genellikle kanserin, olmasını istediğimizden daha yaygın olabileceği anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

2-Bu ölümcül kanserin sebepleri neler?

Akciğer kanserinin bir numaralı nedeni; vakalarının yaklaşık %90’ına neden olan sigara. Onkolog Nathan Bennell, “Akciğer kanseri nedeniyle ölen insanların çoğu ya sigara içiyor ya da eskiden sigara içiyordu. Dolayısıyla sigara, akciğer kanserinin yüz karası. Şurası bir gerçek ki, akciğeri olan herkes kanserojenlere maruz kalabilir ve akciğer kanseri geliştirebilir, bu nedenle bu, herkesi endişelendirmesi gereken bir hastalık. Tütün dumanı, insanoğlunun bildiği en bağımlılık yapan maddelerden biridir. Bağımlılık ise bir hastalık. Sigara içmek, genellikle ergenlik döneminde bağımlılığa dönüşür. Sigara içseniz de içmeseniz de kimse akciğer kanserinden ölmeyi hak etmez” dedi.


3-Akciğer kanserinin erken belirtileri neler?

Cleveland Clinic’e göre, akciğer kanserinin erken belirtileri şunlar:

Geçmeyen öksürük

Ses kısıklığı

Balgamda kan veya öksürükle çıkan balgam

Zayıflama

Hırıltı

Sık ve açıklanamayan enfeksiyonlar

Öksürük veya gülmeyle kötüleşen göğüs ağrısı


4-Akciğer kanserinden nasıl korunulur?

Kurul sertifikasına sahip bir onkolog ve Johns Hopkins Kimmel Kanser Merkezi'ndeki Akciğer Kanseri Programı direktörü olan Julie Brahmer’e göre, “Hiçbir şey akciğer kanserine yakalanmamayı garanti etmese de, pasif içicilikten kaçınıp sigara da içmezseniz akciğer kanseri riski azalır. Yüksek risk altındaysanız da muayeneleri kaçırmamanız gerekir” dedi. Brahmer ayrıca, sağlık taramasının, akciğer kanserini ciddi aşamalara geçmeden önce tespit etmek için sahip olduğumuz en iyi araç olduğunu vurguladı.

Etiketler: