Oruç nedir neden oruç tutarız?

İslam’a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısıyla bu şartlar, oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır. Peki oruç nedir ve neden oruç tutarız gelin hep birlikte öğrenelim.

Ekleme: 05.04.2022 17:59:30 / Güncelleme: 05.04.2022 18:15:39 / İslam
Destek için 

Allah’ın emirlerinde kulları için pek çok faydalar, yasakladığı şeylerde de pek çok zararlar vardır. Bunlardaki hikmet ve inceliklerin bir kısmı insan aklıyla idrak edilebilirse de, çoğu akılla kavranamaz. Kur’ân-ı Kerîm’de adı geçen ve değerine vurgu yapılan yegâne ay Ramazan ayıdır. Ramazan ayı oruç, mağfiret ve rahmet ayıdır. Ramazan ayında oruç tutmanın faziletleri Rabbimiz tarafından bildirilmiştir. 

ORUÇ NEDİR?

Oruç, Peygamberimizin hicretinden bir buçuk sene sonra şâban ayının onuncu günü farz kılınmış olup, İslâm’ın beş şartından biridir.  Peygamberimiz bu hususu “İslâm beş şey üzerine kurulmuştur: Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in O’nun kulu ve elçisi olduğuna tanıklık etmek; namaz kılmak, zekât vermek, ramazan orucunu tutmak ve gücü yetenler için Beytullah'ı ziyaret etmektir (hac)” diyerek bildirmiştir.

Oruç kelimesi, sözlükte “bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak” anlamına gelen Arapça savmın (sıyâm) Farsça karşılığı olan rûze kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir. Savm ve sıyâm ile türevleri Kur’ân-ı Kerîm’de on üç yerde, hadislerde ise çok sayıda geçmektedir. 

Terim olarak oruç, tan yerinin ağarmasından güneşin batmasına kadar şer‘an belirlenmiş ibadeti yerine getirmek niyetiyle yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmayı ifade eder. Serahsî’nin “belirli kimselerin belirli zamanda belirli fiillerden belirli bir amaçla uzak durması” şeklindeki tanımı bu ibadetin kimler açısından sahih sayıldığını belirtmeyi hedeflemektedir..

NEDEN ORUÇ TUTARIZ?

Cenâb-ı Hak, yeryüzünü hadsiz nimetlerinin bulunduğu bir sofra şeklinde yaratmıştır. Bu sofrada yarattığı nimetlerle, kâinattaki en değerli misafir olan insanın etrafını donatmıştır. Bu nimetler “Umulmadık yerlerden” getirilerek insanın istifadesine sunulmuştur.

Ancak insanlar, çoğu zaman gaflet perdesi altında ve sebeplerin perde olması ile Allah’ın bu nimetlerinin tam olarak farkına varamamakta ve Allah ile irtibatını kurmadan sebeplere verebilmektedir.

Orucun en belirli amacı Allah rızası için tutuluyor olmasıdır. Oruç niyeti bilinçli olarak İslam'ın şartını yerine getirmektir. Diyet yapmak, zindelik kazanmak gibi nedenlerden dolayı oruç tutmak İslami açıdan bir değere sahip değildir.

-İslam dünyasında oruç önemi açısından değerlidir. İslam’ın şartlarından biri olan oruç tutmak, kulların Allah’a yakınlaşmasını sağlar.

-O’na olan sevgi, saygı ve müteşekkirliğin en güzel ve somut yöntemi olan oruç ibadetlerin en güzelidir.

-İnsanın sabretmesini, tok iken açların halini anlamalarına yardımcı olur.

-Allah’a olan derin bağlılığı göstermenin en değerli yollarından biri olan oruç, bir menfaat düşüncesi ile değil yalnız Allah’a ibadet amaçlı yapılmalıdır. Bedene sağladığı yararları düşünülmeden oruca niyet edilmelidir.

-Ramazan aylarında birlik ve beraberlik duygusunun gelişmesine yardımcı olan oruç ile Allah’a en yakın olunan mübarek bir ay geçirilmesi sağlanır.

-Oruç zayıflama amaçlı tutulmaz, tek amacı Allah’ın emir ve yasaklarını yerine getirmektir.

Oruç neden tutulur kısaca özetlemek gerekirse, hem fiziksel beden sağlığı hem de tekamül yolunda maneviyatın gelişimi için oruç tutulur.