Çin'den Ukrayna çıkışı: AB güvenlik konusunda eşit olmalı

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Avrupa güvenliğinin eşitlik temelinde kurulması gerektiğini belirterek, Ukrayna'da barış istediğini dile getirdi.

Ekleme: 05.04.2022 16:18:16 / Güncelleme: 05.04.2022 16:18:16 / Dünya
Destek için 

Ukrayna savaşı ve Batı yaptırımlarına karşı Rusya'nen en yakın müttefiki Çin'den Avrupa'ya tepki geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Vang Yi, Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile telefonda görüştü.

Vang, görüşmede ülkesinin Ukrayna konusundaki tutumuna ilişkin, "Çin, jeopolitik çıkar arayışında değil. Ne güvenli mesafede hiçbir şey yapmadan izlemeyi ne de ateşe körükle gitmeyi istiyoruz. Ukrayna'da tek istediğimiz barış" ifadelerini kullandı.

Çin'in Rusya ile Ukrayna arasındaki barış görüşmelerini memnuniyetle karşıladığını vurguladı.

''AVRUPA GÜVENLİK MİMARİSİ EŞİTLİK TEMELİNDE KURULMALI''
Vang, güvenliğin bölünmezliği ilkesine bağlı kalınması gerektiğine işaret ederek dengeli, etkin ve sürdürülebilir Avrupa güvenlik mimarisinin eşitlik temelinde diyalog yoluyla kurulması gerektiği, Çin'in de bu konuda yapıcı rol oynamayı sürdüreceğinin altını çizdi.

Ukraynalı Bakan Kuleba da Çin'e insani yardımları için teşekkür ederken, ülkesinin Rusya ile kalıcı çözüme varmayı ve Avrupa'ya açılan bir kapı olmayı arzu ettiğini vurguladı.

Vang da Kuleba'nın sözlerine karşılık, Ukrayna'nın açtığı kapının Avrupa'da barışa, ülkenin kalkınmasına ve Çin ile Avrupa arasında iş birliğine açılması temennisini dile getirdi.

Bilindiği gibi, Rusya, Çin'i Tayvan konusunda destekliyor. Geçtiğimiz günlerde de Rusya'nın Ukrayna harekatı sonrası, Çin'in Tayvan'a saldıracağı öne sürülmüştü.