Rusya- Ukrayna savaşı sonrasında yaşanan ham ayçiçek yağı kriziyle birlikte sıvı yağ fiyatları zincir marketlerde dahi 150 TL'ye dayandı. Litresi 40 TL'ye dayanan ayçiçek yağı fiyatlarına karşı üretim yerine ithalat devam ediyor.
18 bin ton ham ayçiçek yağı alımı için ithalat ihalesi açan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, alınan yağın Rusya'dan yola çıktığını duyurdu.
5 LİTRELİK AYÇİÇEK YAĞI FİYATI 150-160 TL'YE GERİLEDİ
Ramazan ayında vatandaşın kaliteli ve uygun fiyatlı gıdaya erişimde sıkıntı yaşamamaları için aldıkları tedbirleri açıklayan Güldal, "Şu ana kadar 42 bin tonluk ayçiçeği yağı almayı planladık. Bunun 24 bin tonu geldi. Yüklemede olan, teslim yerinde hazır bekleyen 18 bin ton yağımız da geliyor. İhtiyaç durumunda ilave tedarik imkanlarımız da mevcut" dedi.
Yeni Şafak’a konuşan Güldal, "Kendi satış noktalarımız, Tarım Kredi Kooperatif Marketler ve PttAVM.com üzerinden 5 litrelik Ayçiçek yağını 129 liradan satışa sunduk. Amacımız piyasadaki yağ fiyatlarının aşağıya çekilmesiydi ki şimdiden 5 litrelik yağlar 150-160 liralara geriledi” ifadelerini kullandı.
PİYASANIN YÜZDE 30-50'SİNİN ALTINDA SATILIYOR
Türkiye’nin bakliyat stokunun yeterli olduğunu anlatan Ahmet Güldal, “Sayın Bakanımız da açıkladı, bakliyatımız bir sonraki sezona devir yapacak düzeyde stoklarda mevcut. Baldo pirinç, Osmancık pirinç, mercimek çeşitleri, nohut çeşitleri, kuru fasulye bunları piyasanın yaklaşık olarak yüzde 30-50’si arasında daha ucuza satıyoruz. Rağbet de çok fazla. Burada yine satışlarımızı TMO Satış Noktaları, Tarım Kredi Kooperatif Marketler ve PttAVM üzerinden yapıyoruz" dedi.
NİSAN AYI UN ÇUVALI FİYATI 240 TL
Un regülasyonu olduğunu anlatan Güldal, “Un regülasyonunu 2021 Eylül ayından itibaren başlattık. Bize başvuran fabrikalara, belirlediğimiz fiyattan fırınlara un ulaştıracaklarını taahhüt etmeleri halinde sübvansiyonlu buğday vermeye başladık. Uygulama başlangıcında 50 kiloluk bir un çuvalının taahhüt fiyatı 185 liraydı, yakın zamana kadar 200-210 lira civarıydı. Şimdi nisan ayında 240 lira olarak uygulayacağız. Piyasa fiyatlarından en az 120 TL düşük fiyatla fırıncılarımıza un verilmesini sağlıyoruz. Sanayicilere verdiğimiz 3,2 milyon ton ekmeklik buğday un olarak fırıncılarımıza ulaştı. Bu şekilde ekmekteki unun maliyetini minimize ettik. Bize taahhüt veren un sanayici ve fabrikalarını takip ediyoruz. Taahhüdüne uymayan un fabrikasına bir yıl süreyle TMO’dan buğday vermiyoruz” dedi.
Öte yandan ayçiçek yağına gelen zamların öncesinde TMO marka ayçiçek yağı 92 TL'den satışa sunulmuştu.