İmam Hatip öğrencilerinden "Bayat Ekmek Ziyafeti" kermesi

Mardin'de Hacı Suphiye Bölünmez İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri Türkiye ve Dünyada yapılan ekmek israfına dikkat çekme ve bilinç oluşturmak adına "Bayat Ekmek Ziyafeti" kermesi düzenledi.

Ekleme: 02.04.2022 14:09:27 / Güncelleme: 02.04.2022 14:20:52 / Güncel / Mardin Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

 

Mardin'in merkez Artuklu ilçesinde bulunan Hacı Suphiye Bölünmez İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri 4 yıldır devam "Kahraman Çevreciler" projesi kapsamında yapılan ekmek israfına dikkat çekmek için tamamı bayat ekmeklerden yapılan yiyeceklerle kermes düzenlediler.

Ülkemizde resmi verilere göre; Günde bin 486 ton, yılda 542 bin 455 ton ekmek israf edilmektedir. Günde 5 milyon 944 bin 708 adet, yılda 2 milyar 169 milyon 818 bin 420 adet ekmek israf edilmektedir. Bu israfın önüne geçmek ve Anneanne ve annelerimizin yaptığı gibi bayat ekmekleri değerlendirmek adına düzenlenen kermese öğrenci ve misafirlere sunuldu.

 

Gelirinin tamamının ihtiyaç sahibi öğrencilerin ailelerine gidecek olan kermese ilgi büyüktü.

"Mübarek Ramazan ayına sayılı günler kala oruç gibi güzel bir ibadeti yerine getirirken israftan kaçınma konusunda da farkındalık oluşturmak istedik"

İsraf edilen bir ekmeğin birçok israfa yol açtığını belirten Hacı Suphiye Bölünmez İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Şeyhmus Demir şu ifadeleri kullandı:

Öğrencilerimize çevre bilincini aşılamak, ekmek israfı konusunda hassasiyetlerini harekete geçirmek için böyle bir etkinlik gerçekleştirmek istedik. Biz, öğrencilerimizi her fırsatta evimizde yiyebileceğimiz kadar ekmeğimiz olsun diye uyarılarda bulunarak konuya duyarlı olmaya davet ediyoruz. Aynı duyarlılığı düzenlediğimiz kermeste bugün aramızda olan misafirlerimizle de paylaşarak konuya dikkat çekmeyi amaçladık. Dünya'da milyonlarca insan açlıkla mücadele ederken her gün milyonlarca ekmeğin israf edilmesine gönlümüz razı gelmiyor. İnancımızda nimet denince akla ilk çağrışım yapan şey ekmektir. İsraf edilen her bir ekmek aslında bir emek ve alın teridir. Ekmek israfının önüne geçtiğimizde bunun bize yol, okul, hastane olarak geri döneceğini şehirler kurulabileceğini öğrencilerimize anlatıyoruz. Mübarek Ramazan ayına sayılı günler kala oruç gibi güzel bir ibadeti yerine getirirken israftan kaçınma konusunda da farkındalık oluşturmak istedik. Bu vesileyle bizleri yalnız bırakmayarak kermesimize katılan bütün misafirlerimize teşekkürü bir borç biliyoruz."

"Kermesten elde ettiğimiz geliri de muhtaç olan öğrencilerimizin aileleriyle paylaşmayı düşünüyoruz"

Kadriye Ağalday

Kermesten elde edilen gelirle okullarında muhtaç olan öğrenci ailelerine destek olacaklarını belirten proje sorumlusu ve okul öğretmenlerinden Kadriye Ağalday, "Kermesimizin amacı, bayat ekmek israfına dikkat çekmek. Ülkemizde bayat ekmek israfı korkunç boyutlarda. Biz de öğrencilerimizle buna bir son vermek adına 4 yıl önce bu projeyi başlattık. "Kahraman Çevrecilerimiz" var. Onlar büyüdüler ve küçük kardeşlerine emanet ettiler. Bugün de küçük kardeşler aldıkları emaneti devam ettiriyorlar. Hacı Suphiye Bölünmez İmam Hatip Ortaokulu olarak bir farkındalık oluşturmak istedik. Anneannelerimiz ve annelerimizin yaptığı gibi ekmeklerimizi atmayalım, bu israfa bir dur diyelim ve onları güzel ziyafetlere dönüştürelim dedik. Bugün burada çeşit çeşit tatlı ve yemekleri öğrenci ve misafirlerimize sunduk. Amacımıza ulaşarak bu farkındalığı oluşturduğumuzu düşünüyorum. İnşallah sesimiz daha fazla duyulur ve bu ekmek israfına artık bir son verebiliriz. Bu projeye başlamamızın sebebi "Sıfır Atık ve Geri Dönüşüm" projesine destek vermekti. Öncelikle ekmeğimizi çöpe atmayarak başladık. Kermesten elde ettiğimiz geliri de muhtaç olan öğrencilerimizin aileleriyle paylaşmayı düşünüyoruz. İnşallah hedeflediğimiz yerlere ulaşır ve güzel şeylere vesile oluruz." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler