Hollanda'da ötenazi başvuruları tavan yapıyor!

Hollanda'da 2021'de 7 bin 666 kişi ötanazi yoluyla hayatını sonlandırırken bunun şimdiye kadarki en yüksek sayı olduğu belirtildi.

Ekleme: 01.04.2022 10:33:35 / Güncelleme: 01.04.2022 11:29:45 / Sağlık
Destek için 

Hollanda'da 2021'de 7 bin 666 kişi ötanazi yoluyla hayatını sonlandırırken bunun şimdiye kadarki en yüksek sayı olduğu belirtildi.

İslam düşüncesinde ötenaziye izin verilmezken bazı ülkeler kendi yaptıkları yasalarla isteyenlerin şartları tutması halinde ötenaziye izin veriyorlar. Bunlardan biride Hollanda... 

Hollanda Bölgesel Ötanazi İnceleme Komitesi tarafından yayınlanan yıllık raporda, ülkenin 2021 yılına ait ötanazi verilerini paylaştı.

Ötenazi sayısı her geçen yıl artıyor!

Raporda, geçen yıl ötanazi yoluyla yaşamına son verenlerin sayısının, bir önceki yıla göre yüzde 10,5 artarak 7 bin 666'ya ulaştığı ve şimdiye kadarki en yüksek sayı olduğu bildirildi.

Bu sayının, 2021'de kayıtlara geçen toplam 170 bin 839 ölüm içerisinde yaklaşık yüzde 4,5'lik bir orana tekabül ettiği belirtildi.

En çok kanser tanısı olanlar tercih ediyor!

En çok kanser hastaları ötanazi isterken, bunları Parkinson, kalp ve akciğer hastaları takip ettiği belirtilirken bu insanların ağrılarına iyi gelecek manevi bir  recete sunulmaması bu sayıyı her geçen daha çok artırdığı gerçeği göz ardı ediliyor. 

Hollanda'daki komite başkanı Jeroen Recourt, Hollanda'nın Trouw gazetesine rapora ilişkin yaptığı açıklamada, insanların ötanaziyi tercih sebebinin "daha iyi bir alternatifin olmaması" olduğunu söylerken ilaçtan söz ettiği çok bellidir. Oysa bazı  hastalıkların ilacı yoktur. Yaşlılık gibi... Bu tür durumlarda sunulacak en güzel ilaç manevi bir destek ve yaratıcıyı tanıtmaktır. 

Elise van Hoek’un Trouw gazetesindeki açıklamasında, ötanaziye ilişkin eleştirilerini şöyle ifade etti. Yaşlıların ötanaziye yönelmelerinin sebeplerini sorgulayan Hoek, hayatlarının son aşamasında tıbbi tedavinin yetersiz kalmasından ve çevrelerinden gelen desteğin azalmasından şüphelendiklerini kaydetti.

İslam düşüncesinde yaşlılar rahmetin vesilesi olarak görülür. Onlar olmasaydı üzerimize nice belalar ve musibetlerin geleceğini söyleyen bir Peygamberin ümmetiyiz. 

Ötenazi 2002’de yasallaştı!

Hollanda'da 2002'de yürürlüğe giren yasa "dayanılmaz ağrılara sahip olan ve iyileşme umudu bulunmayan" kişilere ötanazi uygulamasına izin veriyor.

Aile hekimi tarafından incelenen talep, daha sonra en az bir doktorun daha katıldığı heyet tarafından karara bağlanıyor.

Değerlendirme sonucunda ötanazi isteği kabul edilen hastanın solunumu ilaç yoluyla tamamen durduruluyor.

Hollanda'da araştırma enstitüsü Nivel tarafından 2019'da yapılan bir çalışmada, ülkede aile hekimlerinin giderek daha fazla ötanaziye yönlendirdiği tespit edilmişti.