Davutoğlu: Türkiye’de iktidarlar, ne zaman kendisinden ümidi kesmişse, seçim yasasını değiştirmişler

Adana’da basın mensuplarıyla bir araya gelen Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Türkiye’de iktidarlar ne zaman kendisinden ümidi kesmişse, seçim yasasını değiştirmişlerdir." dedi.

Ekleme: 31.03.2022 11:05:12 / Güncelleme: 31.03.2022 11:09:15 / Güncel / Adana Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

2022 yılında, bütçeden çiftçiye verilen desteğin 41 milyar Türk Lirası olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Üç ay içerisinde kur korumalı mevduatla bütçeden verilmesi tahmin edilen miktar ise 45 milyar Türk Lirasıdır. Bir yıl içerisinde Türkiye’nin her yerinde milyonlarca çiftçimize verilen miktardan daha fazlası kur korumalı mevduatla evinde oturan sayısı 200-300 bini geçmeyen insana veriliyor. Çiftçinin dolar bazlı maliyet girdisi artıyor ona bir koruma yok, dolardaki artış dolayısıyla para sahiplerine ve köprü geçişlerine koruma var, garanti veriliyor, bu durum adaletsizliktir, halk her şeyi görüyor” dedi.

“Siftah dahi etmeden iş yerini kapatan esnaflar var”

Siftah dahi etmeden iş yerini kapatan esnaf sıkıntı içindeyken, köşelerinde mutlu mutlu oturup dört-beş maaş birden alanların olduğunu dile getiren Davutoğlu, “Ekmek, mazot ve benzin kuyruğu var, hani kuyruklardan kopararak Türkiye’yi aydınlık bir geleceğe taşımışlardı, bu durundan büyük bir ızdırap duyuyorum” ifadelerini kullandı.

 

Seçim yasasında yapılan değişikliklerle ilgili sorulan bir soru üzerine Davutoğlu şunları kaydetti:

“Türkiye’de iktidarlar ne zaman kendisinden ümidi kesmişse, seçim yasasını değiştirmişlerdir ve seçim yasasıyla oynamışlardır. Yani maçı kaybedeceğini anlayan bir futbol takımının, maçın kurallarını değiştirmesi gibi bir şeydir bu değişiklik. Bugün iktidar partileri, özellikle AK PARTİ, kendi tabanının büyük bir kayma içinde olduğunu, karamsarlık ve ümitsizlik içinde olduğunu görüyor ve bu kopuşu engellemek için, AK PARTİ’nin 1’inci parti olacağı varsayımına dayanarak, siyaset mühendisliği yapıyor. Halbuki olamayacaklar; çünkü halktan bu derece kopmuş ve halka bu kadar çile çektirmiş bir iktidarın, iktidarını sürdürebilme şansı yoktur.”

“Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denen keyfi yönetimden ayrılacak ve parlamenter sisteme geçecektir

Seçimlerde yüzde 7 baraj değişikliğinin, Milliyetçi Hareket Partisi MHP’nin yüzde 7’yi geçeceği varsayımı üzerine yapılan bir değişiklik olduğunu iddia eden Davutoğlu, “Göreceksiniz AK Parti de MHP de hazırladıkları tuzağın kurbanı olacaklar ve düşündüklerinden çok daha düşük oy alacaklar. Biz parlamenter sisteme geçişle alakalı yol haritasını oluşturma kararı verdik. Seçim yasası ne olursa olsun Türkiye, bu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denen keyfi yönetimden ayrılacak ve parlamenter sisteme geçecektir.” şeklinde konuştu.

Altı siyasi partinin oluşturduğu ittifakın dağılmak gibi bir tehlikeyle karşı karşıya olmadığına, masadaki tüm partiler, parlamenter sisteme geçiş konusunda, otoriter ve yıpranmış olan hükümetin değişmesi ile alakalı da mutabık olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, “Parlamenter sistem konusunda masada çok sayıda görüşümüz var fakat şu anda altılı ittifak, herhangi bir dağınıklıkla karşı karşıya değildir” ifadelerini kullandı.

Birçok kurum ve kuruluştan görüşme taleplerinin geri çevrildiğini ifade eden Davutoğlu, “Böyle bir şey olamaz, Ticaret Odalarının mülk, tüccarlarındı, iktidarların değil. Adana’dan bütün odalara sesleniyorum: Herkesle görüşsünler ve bir gün bir siyasi parti ile görüşme konusunda arada kaldıkları zaman, o siyasi partinin bir gün iktidar olacağını hesap etsinler. Biz de bunları yanımıza not ediyoruz.” dedi.

“Türkiye, ortak özelliği kutuplaşma olan, iki kötü ve şer senaryoyla karşı karşıya kalabilir”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu

Davutoğlu, Adana’da polis şiddeti konusunda yöneltilen soruyu: 21. yüzyılın Türkiye’sine yakışan görüntüler değildi. Sokakta toplanan ve gösteriyi terk etmekte olduğu anlaşılan kadınların işkenceye tabi tutulurcasına dövülmesi, çömeldiği yerde coplanan çocuklar, Türkiye’ye yakışan tablolar değildi” şeklinde cevapladı.

“Türkiye, ortak özelliği kutuplaşma olan, iki kötü ve şer senaryoyla karşı karşıya kalabilir.” uyarısında bulunan Davutoğlu, “Mevcut hükümetin devam etmesi durumunda, otoriter bir yapıyla, Türkiye’nin yeniden 28 Şubat şartlarına döneceği veya kutuplaştırıcı başka bir iktidarın önü açılarak AK Parti’nin ve bugünkü yöneticilerin yaptığı hataların bütün kitlelere mal edilerek, rövanşist dönem başlaması tehlikesi olabilir.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar