Asırlık bir Ramazan geleneği olan imsakiye artık tarihe karışan geleneklerden biri haline geldi. Ramazan imsakiyelerine eskisi kadar rağbet olmadığını dile getiren matbaacılar, iftar ve namaz vakitlerini gösteren imsakiyelerin eskiden 100 binlerce basıldığını, günümüzde 2-3 bin civarına kadar düştü dile getirdiler.
Matbaacılar imsakiye geleneğinin bitmesini; esnafın imsakiyeyi ekonomik külfet olarak görmesine, dijitalleşmeye ve iletişim olanaklarının artmasına bağladı.Üsküdar'da matbaa işi yapan esnaf İLKHA muhabirine değerlendirmede bulundu.
"Eskiden 100 bin basılırdı şu anda 2-3 bin basılıyor"
45 yıldır matbaa işini yapan Kurtuluş Tekkez, "Eskiden bir ay önceden hazırlıklar başlardı. Ramazan ayı geliyor diye herkes heyecanlı olurdu. Son 15-20 gün kala imsakiye yapmaya başlardık. O zamanlar yoğunluk vardı; fırınlar olsun gıdacılar olsun heyecan içerisinde imsakiye yaptırmak için çaba gösterirlerdi, şu anda öyle bir ortam yok yani sıfır gibi bir şeydir. Ben bu sene sadece iki tane yapabildim; o da fırın ve bir işkembe salonudur başka yok. Eskiden 100 bin basılırdı şu anda 2-3 bin basılıyor." dedi.
"Yüzde 100 değil yüzde 300 zam geldi"
Kurtuluş Tekeş
Bu yıl matbaa maliyetlerinin artmasının da etkisinin olduğunu ifade eden Tekkez, "Geçen sene imsakiye yaptırdığımda, imsakiye 200 liraydı. Aynı imsakiye şu anda 900-1000 lira arasında değişiyor. Yüzde 100 değil yüzde 300 zam geldi. Birde bulamıyorsun, bekliyorsun. Paranla almak istiyorsun alamıyorsun." şeklinde konuştu.
"Bu sektör öldü bundan sonra yeniden dirilme şansı yoktur"
Üsküdar'da 24 yıldır matbaa işi yapan ve bu işe girdiği 2000 yılları civarında özellikle 2001 krizine kadar olan zamanlarda imsakiye yoğunluğunun olduğunu belirten Orhan Aykut ise şu ifadelere yer verdi:
Orhan Aykut
"Ramazan daha başlamadan 1-1,5 ay öncesinden insanlar hazırlık yapmaya başlardı. O zamanlar kendimiz özel hazırlıyorduk. Bayağı bir talep vardı. Zamanla biraz ekonomiye dayalı, biraz dijitalleşmeye dayalı, iletişimin fazlalaşmasıyla her şey kolaylaştı. İnsanlar biraz da gerek görmediler. Ekonomik olarak da insanlara külfet getirince insanlarda bundan uzaklaştı. Eskiden bakkallar bile imsakiye yaptırırdı, şimdi külfet oldu. Artık büyük şirketlere de külfet duruma geldi. Çeşitli sebeplerden dolayı son 5-10 senedir şahsım adına hiç imsakiye yapmadım, öyle bir talep olmadı. Bu sektör öldü bundan sonra yeniden dirilme şansı yoktur. İnsanlar artık cep telefonundan her şeyi görebiliyor, zaten her yerde her şey var. Eskiden insanlar camilerin kapısına koyardı ki alsınlar da baksınlar diye şimdi onlarda yok." (İLKHA)