Fiyatıyla cep yakacak 'Ramazan pidesi' evde nasıl hazırlanır?

Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden Ramazan pidesinin fiyatının açıklanmasıyla vatandaşlar evde pide yapmayı araştırıyor. Unlu Mamulleri Şefi Recep Sancar, ev ekonomisini düşünen aileler için Ramazan pidesi tarifini anlattı.

Ekleme: 31.03.2022 09:50:12 / Güncelleme: 31.03.2022 17:18:48 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

11 ayın sultanı Ramazan ayı ile birlikte, hemen her yıl Ramazan pidesi de gündeme gelir.

Bu yıl da pide fiyatıyla, lezzetiyle, un fiyatıyla, fırıncısıyla yine adından en çok söz edilen gıdalardan biri oldu.

Evde sağlıklı, lezzetli ve ekonomik Ramazan pidesi yapmanın mümkün olduğunu ve iftara dakikalar kala hazır olabilecek sıcacık pidenin pratik bir şekilde yapılabileceğini dile getiren Unlu Mamulleri Şefi Recep Sancar, Ramazan pidesinin tarifi paylaştı.

Evde Ramazan pidesi tarifi

 

Pidenin, Ramazan'da ortaya çıkan, kendini sevdiren ve Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden olduğunu belirten Sancar, "Osmanlı'dan günümüze gelmiş olan Ramazan'ın vazgeçilmezi pide, Ramazan ayının ilk gününden sofralarımızda yerini alır. Peki, pideyi nasıl yaparız? Evde hanımlar pideyi nasıl yapmalıdır bu da çok önemlidir. Bilindiği üzere pidenin fiyatı her Ramazan yükseliyor. Daha ekonomik olması için hanımlar evde nasıl yapabilir? Bir kilogram una, unun kalitesi ve protein değerine göre 700-750 mililitre su (3,5 su bardağı), 50 gram maya ve gram tuzla (bir yemek kaşığı) hamuru elde etmiş oluruz. Hamuru elle iyice özdeştirmemiz gerekiyor. Hamurun yarım saat kadar fermente edilmesi yani mayalanması gerekiyor. Yarım saat mayalandıktan sonra pidenin vazgeçilmezi 'tırnak' dediğimiz parmaklarla şekil verilmesi gerekiyor. Tırnaklarla şekil verdikten sonra üzerine yumurtanın sarısını sürerek parmaklara baklava dilimi şeklinde şekil veririz. Üzerine susam ve çörek otu atarak, aşağı yukarı 250 derece civarında fırında 8 dakikada pişirilmelidir. Yani iftara 1,5 saat kala pideye başladığımızda pide iftar sofrasında hazır olabilir." şeklinde pidenin tarifini verdi.

Bayat pide nasıl değerlendirilir?

Pidenin bayat kalması halinde israf etmemek gerektiğini, bayat pideyi değerlendirmek gerektiğinin altını çizen Sancar, "Bayat pide ile ekmek tatlısı yapabiliriz. Kalan pidelerimizi 90 derece fırında yaklaşık bir saat iyice kuruturuz. Kuruttuktan sonra tavanın içerisinde karamelize edilmiş şekerde, biraz da su konularak kaynatırız. Kuruttuğumuz pideyi tavanın içerisinde şerbetle çevirerek ekmek tatlısı yapabiliriz. İsrafı önlemek için kalan pidelerimizle böyle bir şey yapabiliriz. Daha sonra soğuduktan sonra arasını açıp araya kaymak koyarak, Ramazan sofrasını tatlıyla yemekten sonra süsleyebiliriz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar