Traktör bayileri ve çiftçiler: Mazot fiyatları üretimi ciddi anlamda etkiliyor

Van Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı, traktör üreticileri ile çiftçileri buluşturdu. Traktör ve tarım ekipmanlarının sergilendiği fuara ilgi gösteren çiftçiler, mazot fiyatlarından dolayı zorlandıklarını söylediler.

Ekleme: 30.03.2022 12:05:12 / Güncelleme: 30.03.2022 12:05:24 / Güncel / Van Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Bu sene 12’ncisi düzenlenen Van Doğu Anadolu Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı büyük ilgi görüyor.

Organize sanayi bölgesinde bulunan Expo Fuar ve Kongre Merkezinde yapılan fuara çiftçiler ve üreticiler de büyük ilgi gösterdi.

Özellikle yeni model traktör ve tarım ekipmanlarına ilgi gösteren çiftçiler, tarım ekipmanlarını çok beğendiklerini ancak mazota gelen zamlardan dolayı iş yapamadıklarını ifade ettiler.

 

Traktör Bayii yetkilileri ise devletin mutlaka çiftçilere mazot desteği sağlaması gerektiğini ifade ederek, küresel çapta yaşanan gıda sorununun ancak üreterek bertaraf edileceğine dikkat çektiler. 

“Traktörlere çok ciddi rağbet var”

Yalçın Karatekin

Traktör Yetkili Bayii Sorumlusu Yalçın Karatekin, yeni çıkan traktörleri sergilediklerini ve bu traktörlerin çiftçilerin ilgisini çektiğini belirtti.

Küresel bazda artan yakıt fiyatlarından dolayı çiftçinin biraz çekingen davrandığını ifade eden Karatekin, “Bütün firmalarda traktör fiyatları eskiye oranla bayağı yükseldi. Alıcı da önünü görmeden bu işe girmek istemiyor. Mazot fiyatları biraz daha düşük olsa ve ekilen ürünler daha fazla para ederse, traktörlere daha fazla talep olur.” dedi.

“Ekilecek tohumun ve mazotun devlet tarafından karşılanması gerekiyor”

Karatekin, “Çiftçinin ekeceği tohumun devlet tarafından karşılanması gerekiyor. Ekilen araziye göre mazotu da Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) baz alınarak dağıtıp biraz daha teşvik edilmelidir. Dünya bazında gıda anlamında büyük bir sıkıntı var. Biz de ülke olarak ekip biçen bir ülkeyiz. Bu sektörde bunu biz yapamazsak hiç kimse yapamaz. Bütün çiftçilerin ekime dönmeleri gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

“Traktörlerimizi değiştirmek istiyoruz ama korkuyoruz”

Mustafa Yalın

Eski traktörlerini değiştirmek istediklerini ama mazot fiyatlarından dolayı korktuklarını ve traktörlerini çalıştıramadıklarını dile getiren çiftçi Mustafa Yalın, Traktör fiyatlarının da biraz yüksek olduğunu ifade etti.

Yalın, “Ben sadece kendim için değil herkes için Türkiye’ye huzur ve güzellik gelmesini istiyorum. Herkes çalışabilsin, üretebilsin istiyorum. Ancak mazotun fiyatı 25 TL’ye yükseldi. Biz artık araçlarımızla köyden merkeze gelip mazot alıp tekrar köyümüze dönemiyoruz. İnsanlar araçlarını evlerinin önünde bekletiyor.” şeklinde konuştu.

“Cumhurbaşkanı ‘ekilmedik arazi bırakmayın’ diyor ama bunu nasıl yapacağımızı bilemiyoruz”  

Cumhurbaşkanı ve bakanların çiftçilere ekim yapmaları yönünde telkinlerde bulunduğunu hatırlatan Yalın, “Ekin diyorlar ama nasıl yapacağımızı söylemiyorlar. Ben nasıl ekim yapayım? Ben traktörümün deposunu bin 500 TL’ye doldurabiliyorum. Bu yakıtla da sadece 30 dönüm arazi sürebiliyorum. Ben bunu yapamıyorum. Cumhurbaşkanının bize öyle bir imkân sağlaması gerekiyor ki biz de çalışabilelim. Çiftçilik bitti. Perişan durumdayız. Devlet sadece çiftçinin mazotunu karşılarsa, her şey düzelir. Çünkü bütün işimizi bozan mazot fiyatlarıdır.” diye konuştu. (İLKHA)      

  













Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar