Ukrayna müzakerecileri: Türkiye dahil 8 ülkeyi garantör olarak istiyoruz

​İstanbul'da müzakerelere katılan Ukrayna tarafı, Türkiye dahil 8 ülkeyi garantör olarak istediklerini belirterek ana hedeflerinin güvenlik garantisi olduğunu, güvenlik garantileri üstünde varılacak bir uzlaşıyla savaşın sona erebileceğini belirtti.

Ekleme: 29.03.2022 16:55:12 / Güncelleme: 29.03.2022 16:57:02 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için 

İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen Rusya-Ukrayna müzakerelerinin ardından Ukrayna tarafı gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Ukraynalı müzakerecilerde David Arakhamia, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkeyi garantör ülke olarak görmek istediklerini söyledi.

Bir diğer müzakereci Mykhailo Podolyak ise, Kiev yönetiminin ana hedefinin güvenlik garantisi olduğuna dikkat çekti.

Güvenlik garantileri üstünde varılacak bir uzlaşıyla savaşın sona erebileceğini belirten Podolyak, söz konusu garantileri 'kilit konu' olarak tanımladı.

Ukrayna tarafı yaptıkları açıklamada ayrıca garantör ülkeleriyle birlikte resmi konuşmalarda bulunduklarını, bazı ülkelerin şimdiden bu konuda garantör ülke listesine katılmak istediklerini bildirdiklerine aktardı.

Bugünkü görüşmelerde, bazı anlaşmalara yeni maddeler ekledikleri belirten Ukrayna tarafı, bu maddelerden birinin de ülkelerin, Ukrayna'nın AB üyeliğine girmesine yönelik destekler olduğunu kaydetti.

Ukrayna'nın AB üyesi olmasının savaşı bitirecek ve ülkelerinin egemenliğini sağlayacak bir anlaşma olduğunu söyleyen Ukrayna tarafı, "NATO'nun 5. maddesini içeren anlaşma da buna dahil edilecektir."

Bu maddeye göre NATO’ya üye herhangi bir ülkeye saldırı olduğu takdirde, bu saldırı tüm NATO üyesi ülkelere yapılmış sayılıyor. (editörün notu)

Bugün olumlu noktalara da değindiklerini belirten Ukrayna tarafı, "Ukrayna garantör ülkelerle biraz farklı ilişkilerde bulunacaktır. Belki referandum düzenlenecektir Ukrayna'da. Bütün vatandaşlar, stratejik ilerleme konusunda kendi fikirlerini söyleyecektir. Kırım konusuna gelince; Ukrayna ve Rusya pozisyonlarında ikili konuşmalar, Sivastopol konusunda ikili konuşmalar devam edecektir. Biz Rusya'ya bunu teklif ediyoruz. Müzakereler devam ettiği sürece güç kullanılmayacaktır. Kırım konusu çözülmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)