Myanmar’da işlenen işkence suçları için Türkiye'de yargı süreci başlatıldı

​Avukat Gülden Sönmez ve beraberindeki bir grup hukukçu, Myanmar askeri cunta üyeleri ve ona bağlı hareket eden suçlular hakkında, işkence ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Ekleme: 29.03.2022 13:20:10 / Güncelleme: 29.03.2022 13:20:36 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Suç duyurusunun ardından Çağlayan Adliyesi önünde basın mensuplarına açıklama yapan Av. Gülden Sönmez, "1 Şubat 2021 tarihinde Myanmar'da bir askeri darbe gerçekleşmiş ve ardından da yüzlerce insan alıkonularak işkenceye tabi tutulduğu olaylar gerçekleşmiştir. Bu olaylar sırasından bugün Birleşmiş Milletler raporuna göre bin 700'ün üzerinde insan hayatını kaybetti. Bazı köylerde toplu mezarlar bulundu. Yakılarak katledilen köylüler, çocuklar, kadınlar olduğu tespit edildi. Hatta raporlara göre bazı siviller canlı canlı yakılarak toplu mezarlara gömülmüşler. Yine birleşmiş Milletler verilerine göre on binin üzerinde insanın askeri cunta tarafından keyfi olarak tutulup işkenceye maruz bırakıldığı da raporlara yansımıştır." dedi.

"Askeri cuntanın başkanı olan Min Aung Hlaing ile birlikte toplamda 23 üst düzey yetkili hakkında suç duyurusu"

Sönmez, "Türkiye hukuk mevzuatının insanlığa karşı suçlar, işkence ve cinsel saldırı suçlarıyla alakalı evrensel yargı yetkisi var. Bu yetkiyi kullanarak müvekkillerimiz olan işkence mağdurları adına İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuru yaparak Myanmar'daki suçların soruşturulması, suçluların yargılanması için yargı süreci başlatılmasını talep ettik. Dosyamızda delil niteliğinde olan ciddi sayıda fotoğraf, video, bazı bilgi ve belgeler var. Bu belgelere dayanarak Myanmar'da işlenen suçları dilekçemizde ortaya koyduk. Başta askeri cuntanın başkanı olan Min Aung Hlaing hakkında suç duyurusunda bulunduk. Onunla birlikte askeri cunta üyesi 11 kişi ve emir komuta zincirindeki işkence suçlarına karışan bazı askerler hakkında toplamda tespit ettiğimiz 23 kişi hakkında suç duyurusunda bulunduk." diye konuştu.

"Myanmar'da işkence yapanlar Rohingya'daki suçların da sorumlusu"

2017 yılında Rohingyalı Müslümanlara yönelik de çok ciddi bir soykırım başladığını hatırlatan Sönmez, şu anda Myanmar'daki askeri yetkililerin Rohingya'da işlenen suçların da sorumluları olduğunu, savcılığa verdikleri dilekçede bu meseleye de dikkat çektiklerini ifade etti.

Myanmar Hesap Verebilirlik Projesi Direktörü Chris Gunnes de basın mensuplarına yaptığı açıklamada Myanmar'da işlenen insanlık suçlarına değinerek sorumluların hesap vermesi için İstanbul'da suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. (İLKHA)

 

 

 

 

 

 











Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar