Azerbaycan'dan Rusya'ya yalanlama

​Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Rusya Savunma Bakanlığının, Azerbaycan ordusunun Karabağ'daki Ferruh köyünden birliklerini geri çektiği yönündeki açıklamalarını yalanladı.

Ekleme: 28.03.2022 01:05:11 / Güncelleme: 28.03.2022 01:05:11 / Güncel
Destek için 

Azerbaycan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Rusya Savunma Bakanlığının 27 Mart'taki açıklamasında belirtilen hususların doğru olmamasından üzüntü duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, "Ülkemizin egemen topraklarının bir parçası olan Ferruh köyünde ve çevredeki yaylalarda Azerbaycan Ordusunun mevzilerinde herhangi bir değişiklik olmamıştır. Azerbaycan Ordusuna ait birliklerin bu mevzilerden çekildiği bilgisi gerçeği yansıtmamaktadır. Ordumuz operasyonel durumun tam kontrolüne sahiptir." denildi.

Rusya Savunma Bakanlığının, ateşkesin Azerbaycan tarafından ihlal edildiği iddiasının da asılsız olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Azerbaycanlı askerler arasında herhangi bir yaralanmanın olmadığı bildirildi.

"Dağlık Karabağ teriminin kullanılması Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne saygısızlıktır"

Azerbaycan topraklarında, Rusya'nın belirttiği şekliyle "Dağlık Karabağ" adı verilen bir idari toprak biriminin olmadığının hatırlatıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

Rusya Savunma Bakanlığı'nın 26 ve 27 Mart tarihlerinde yaptığı açıklamalarda 'Dağlık Karabağ' teriminin kullanılması, Rusya Federasyonu da dahil olmak üzere uluslararası toplum tarafından tanınan ve kabul edilen Azerbaycan Cumhuriyeti'nin toprak bütünlüğüne saygısızlıktır.

22 Şubat'ta Rusya ile Azerbaycan arasında imzalanan 'Müttefiklik Faaliyetleri Hakkında Beyanname'de, 'Rusya ve Azerbaycan ilişkilerini müttefiklik faaliyeti, bağımsızlığa karşılıklı saygı, devlet egemenliği, toprak bütünlüğü ve iki ülkenin devlet sınırlarının dokunulmazlığı, birbirlerinin içişlerine karışmama, eşitlik, karşılıklı yarar, anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözülmesi, güç kullanılmaması ve güçle tehdit etmemek ilkelerine sadakat üzerinde kuruyor.' diye belirtiyor.

Ayrıca, Bildirge'nin 18. maddesine göre, Rusya Federasyonu ve Azerbaycan Cumhuriyeti, uluslararası terörizm, aşırıcılık ve ayrılıkçılık tehditlerine karşı mücadele ve bunların etkisiz hale getirilmesi için çabalarını birleştiriyor.

Açıklamada, Rusya Savunma Bakanlığının, son açıklamayla, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Rusya Silahlı Kuvvetleri Baş Komutanı Vladimir Vladimirovich imzaladığı bildiriye de saygısızlık ettiği kaydedildi.

"Umuyoruz ki bundan sonraki açıklamalarda köyün adı doğru bir şekilde belirtilir"

Açıklamada, "Azerbaycan'ın Hocalı bölgesinde 'Furuh' adıyla bir köy bulunmadığını yineliyoruz. Bahsedilen köyün adı 'Ferruh'dur . Umuyoruz ki bundan sonraki açıklamalarda köyün adı doğru bir şekilde belirtilecektir." (İLKHA)