Malatya'da kayısı ve sağlığımız paneli gerçekleştirildi

​"İkinci Kayısı Çiçeği Şenliği" programı kapsamında Malatya Ticaret Borsası tarafından Sanat Merkezinde "Kayısı ve Sağlığımız" konulu panel düzenlendi.

Ekleme: 27.03.2022 21:20:11 / Güncelleme: 27.03.2022 21:20:11 / Güncel / Malatya Haberleri
Destek için 

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Covid-19 salgını sonrası dünyada tarım ve gıda ürünlerine bir yönelişin olduğunu hatırlattı.

Özcan, "Bu dönemde kayısı da çok gündeme geldi. Bu konuda kayısının insan sağlığı açısından daha çok ön plana çıktığı bir dönem başladı ve kayısının bir insanın beslenme ve sağlık açısından ne kadar önemli olduğunu kamuoyu ve toplum biraz daha önemsemeye başladı. Dünyanın kayısı başkenti olarak adlandırdığımız Malatya dünya yaş kayısı üretiminin yüzde 20'sini tedarik eden tabi bu oran döneme göre değişiklik gösterebiliyor. Büyük bir bölümünün üretimini yapan, yanında da kuru kayısı ihracatını gerçekleştiren dönem 90 bin ve 120 bin tonları gördüğümüz dönemler oldu. Tabi bununla birlikte çok büyük bir gelir elde ediyoruz. Hem ülke ekonomisi hem Malatya ekonomisi için çok önemli bir ürün olan kayısı çok prestijli bir ürün. Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesi ile tescillenmiş bir ürün olmasıyla da çok önemli arz etmektedir. Tabi burada tüketimle ilgili her dönemde bize de yeni bir alan açma ihtiyacı doğuyor." dedi.

"O kadar sağlıklı bir besin ki hep yanımızda olmalı"

Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli ise panelde yaptığı konuşmada kaysının sağlık üzerindeki etkisinden bahsederek, "Covid-19 salgını hiç beklenmedik bir anda çıktı ve bu beklenmedik süreçte de hepimizin hayatına girdi. Bu arada beslenme de çok daha fazla gündeme geldi. Ancak yıllardır benimde dersini verdiğim fonksyonel beslenme başlığı daha da ön plana çıktı. Peki, ne demek fonksyonel beslenme kişinin var olduğu durumda bir besin veya besin gruplarıyla iyilik halini arttırmak hastalıklara karşı onu o besinle korumak ve bunu günlük hayatın içinde ki düzenle yapabilmek ve sürekliliğini sağlamak. Bu beslenme çeşidinin içinde de bazı besin grupları var işte meyveler ve sebzeler bunun temel öğeleri, bunların içinde öyle bir öğe var ki kayısı, ben yıllardır kayısıyı öğrencilerime ve danışanlarıma anlatıyorum ve kendim de kullanıyorum. Ancak o kadar değerli ki daha çok gündeme getirmeliyiz. Artık insanlarda hayatlarına aldılar. O kadar sağlıklı bir besin ki hep yanımızda olmalı. İster kuru haliyle ister yaş haliyle çok değerli bir besin. Bu besin es geçilmemeli. Artık antioksidan kavramı çok daha fazla dile getirilmeye başlandı." şeklinde konuştu.

Kümeli açıklamasının devamında, "Antioksidan, serbest radikal, oksidatif stres gibi bu üç temel unsur çok fazla konuşulmaya başlandı. Vücudumuzun hücresinde bir sürü nedenle oluşan ve hücreyi yararlı çalışma halinden uzaklaştıran nedenlere oksidatif stres derken, onu serbest radikallere yani bunu gerçekleştirecek unsurlara karşı koruyan unsurlara antioksidan diyoruz. Kayısının antioksidan özelliğiyle çok ön planda olması vitamin ve mineral değeri dışında bizim antioksidan değerimizin ölçülebilir oranının çok üzerinde olması da onu altın değerinde kılıyor. Bu gün anlatacaklarımın başlığını belirlerken ‘kayısıya dair her şey’ olarak belirledim. Çünkü bu kayısının insan sağlığı için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurgulamamızda ve siz buradan ayrıldığınızda unutamayacağınız ve paylaşabileceğiniz bir bilgi olmasını istedim." ifadelerini kullandı.

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr Gökhan Durmaz ise, Kayısı çekirdeği ve insan sağlığı üzerine sunum yaptı.  (İLKHA)