Kürtler kendini ‘Müslüman ve dindar’ olarak tanımlıyor

Rawest Araştırma’nın 11 ilde yaptığı 'Kürtlerde Değerler ve Tutumlar' araştırmasına göre, katılımcılar çoğunlukla kendini Müslüman ve dindar olarak tanımlıyor.

Ekleme: 27.03.2022 15:04:27 / Güncelleme: 27.03.2022 15:13:12 / Güncel
Destek için 

HABER MERKEZİ

Rawest Araştırma’nın saha çalışmalarını gerçekleştirdiği, Kürt Çalışmaları Merkezi adına yürütülen “Kürtlerde Değerler ve Tutumlar 2021 Araştırması" kamuoyuyla paylaşıldı. 

Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği’nin iş birliği ile yürütülen saha çalışmasında, 11 şehirde (İstanbul, Adana, Diyarbakır, Mardin, Van, Ağrı, Bingöl, Hakkâri, Urfa, Malatya, Adıyaman), 18 yaş üzeri Kürtlerin değer yargıları ve tutumları mercek altına alındı.

KÜRTLER KENDİNİ “MÜSLÜMAN” VE “DİNDAR” OLARAK TANIMLIYOR

Araştırmaya göre; katılımcılarda “Müslüman” ve “dindar” kimlikleri öne çıktı. Dolayısıyla, araştırmaya göre, Kürtlerin çoğu kendini siyasal spektrumun solunda değil yüzde 47’lik bir oranla merkezde konumlandırıyor.

KÜRT MİLLİYETÇİLİĞİ YÜZDE 10

Kürt milliyetçiliğinin Kürtler arasında benimsenme durumu yüzde 10 düzeyinde kaldı. Hayattan memnuniyet konusunda ise, Kürtlerin, Türkiye’nin geri kalanıyla kıyaslandığında memnuniyet oranı geride. Katılımcıların yarısından fazlası için bu oran düşük iken, küçük şehirlerde yaşayanlar, erkekler ve gençler hayattan memnuniyet oranı daha düşük grupları oluşturuyor.

ANADİLDE EĞİTİM TALEBİ GÜÇLÜ

Raporun en önemli bulgularından biri ise, eğitim ve kamu hizmetlerinde iki dillilik ve çözüm sürecine desteğin, parti farkı gözetmeksizin bütün katılımcıların ortak talebi olarak görülmesi. Anadilde eğitimde Kürtlerin görüşleri, çift dilli (Türkçe ve Kürtçe) eğitimden yana. Katılımcıların yüzde 61’i eğitimin iki dilli olmasını isterken, yüzde 17’lik kesim eğitimin Türkçe olması ve okullarda anadil eğitimi gerektiği görüşünde. Ancak yüzde 13’lük kesim, eğitimin tamamen ana dilde olmasını istiyor.

Benzer şekilde, Kürtlerin öne çıkan bir diğer talebi ise, Kürtlerin yoğun yaşadığı illerde hizmetlerin iki dilli verilebilmesi. AK Parti, CHP, HDP seçmeni arasında ağırlıklı olarak bu yönde bir talep var. Toplamda ise bu talep Kürtlerin yüzde 80'inden fazlasına denk geliyor.