2. Ulusal Türkçe-Kürtçe Oyun Yazma Yarışmasının kazananları ödüllendirildi

​Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (DBŞT), Rasim Öztekin anısına düzenlediği 2. Ulusal Türkçe-Kürtçe (Kurmancî) Oyun Yazma Yarışması’nın kazananları ödüllerini aldı.

Ekleme: 27.03.2022 13:50:11 / Güncelleme: 27.03.2022 13:51:55 / Güncel / Diyarbakır Haberleri
Destek için 

Kültür ve Sosyal İşleri Daire Başkanlığı, yazılı metinleri çoğaltmak, tiyatro repertuarına yeni, özgün, çağdaş tiyatro eserleri ve yeni yazarlar kazandırmak amacıyla düzenlediği 2. Ulusal Türkçe- Kürtçe (Kurmanci) Oyun Yazma Yarışmasının kazananları ödüllerini takdim etti.

Birinciye 15 bin lira, ikinciye 10 bin lira, üçüncüye 7 bin 500 lira, 1. ve 2. Mansiyon 5 bin lira ile ödüllendirilen yarışmanın ödül töreni Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

Ödül töreninde açılış konuşması yapan Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Çelik, ilkini 2019 yılında düzenledikleri oyun yazma yaşamamızın ikincisini bu yıl Türkçe ve Kürtçe yapma kararı aldıklarını söyledi.

Yarışmayı geleneksel hale getirmeye hedeflediklerini belirten Çelik, şöyle konuştu: “Bu yarışma ile genç yazar adaylarını yeni metinler yazmaya yüreklendirmek, cesaretlendirmek, tiyatro sanatına nitelikli eserler kazandırmak, yerli tiyatro eserlerinin en yeni örneklerini okuyucu ve elbette ki seyircilerle buluşturmak için tüm ekibimizle beraber elimizden gelen gayreti göstermeye çabalıyoruz.”

Yarışmayı bu yıl vefat eden usta oyuncu Rasim Öztekin’e adadıklarını anımsatan Çelik, sanata ve özellikle tiyatroya katkıda bulunmanın yerel yönetimlerin sorumluluklarından birisi olduğunu ifade etti.

Türkçe Oyun Yazma Yarışması Juri Başkanı Doç. Dr. Birgül Yeşiloğlu Güler, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmanın tiyatronun geleceği için tohum niteliğinde olduğunu kaydetti.

DBŞT Genel Sanat Yönetmeni Handan Ekici, “Diyarbakır’ı tanıtmak, Diyarbakır’ın taşlarının üstüne bir taş koymak sanatçıların bir görevi olduğunu düşünüyorum. Yollar yapılıyor, parklar yapılıyor ama sanat adına da gerçekten yapılması gereken şeyler çok fazla. Yerel yönetimlerin bunları yapması, bunlara dikkat etmesi gerekiyor. Bizde yıllardır bunun için çabalıyoruz.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından yarışmada dereceye girenlere juri üyeleri tarafından ödülleri takdim edildi.

Oyun Yazma Yarışmasının kazananları

Türkçe oyun yazma kategorisinde Erkan Canlı “Dünyanın Bütün Zencileri” oyunu ile birinci, Abdülkadir Bozkurt “Çık Çıkabilirsen İşin İçinden” oyunu ile ikinci, Mert Sezgin ise “Okyanusa Çağrı” oyunu ile üçüncü seçildi.

Tufan Yılmaz’ın yazdığı “Dilenciler”, birinci mansiyon ödülüne İffet Kendirli’nin yazdığı “Bana İsmimi Geri Ver” oyunu ikinci mansiyon ödülüne layık görüldü.

Kürtçe oyun yazma kategorisinde ise “Siyabend û Xecê” oyunu ile Cem Düzova, Berat Beyoğlu “Bermayiyên Ji Dinyaya Ku Dıxwazim Lê Bijîm” oyunu ile ikinci, Ziver İlhan “Pênç Dahn Mahne” üçüncü oldu.

Recep İçen “Rabirdûyek” oyunu ile birinci mansiyon, Suat Barış ise “Can û Cîger” oyunu ile ikinci mansiyon ödülünü aldı. (İLKHA)