Yıllardır tarihe tanıklık etmiş saatleri tamir ediyor

Gaziantep’te 50 yaşındaki Cengiz Altunbaş, 32 yıldır 10 metrekare dükkanında özellikle antika saatleri tamir ederek, aşkla yaptığı mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor.

Ekleme: 27.03.2022 11:10:09 / Güncelleme: 27.03.2022 11:17:51 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Saat tamirciliğini Gaziantep’in tanınmış ustalarından olan babası merhum Ali Rıza Altunbaş’tan öğrenen Altunbaş, yıllardır kendisine getirilen eski, bozuk ve antika saatleri teknolojiye yenilmeden ve zamana direnerek tamir ediyor.

Babasından öğrendiği saatçilik mesleğini yıllardır tarihi Karagöz Mahallesi’nde bulunan Yaşayan Müze Tarihi Gümrük Han karşısındaki dükkanında devam ettiren Altunbaş, yıllardır baba mesleğini sürdürmenin mutluluğunu yaşıyor.

6 yaşından bu yana antika saat tamirciliği yapan Altunbaş, unutulmaya yüz tutmuş mesleğini sürdürmekle birlikte baba mesleğine de sahip çıkıyor.

İlkokul çağında saat ustası ve babası tarafından saat tamirciliğini öğrenen Altunbaş, aldığı çeşitli eğitimlerle sanatını severek devam ettiriyor.

Tamamen el işçiliği ile üretilen antika değerindeki saatlerin tamir ve onarımını yapan Altunbaş, 16’ıncı yüzyıldan günümüze kadar gelen 300-400 yıllık çalışmayan, işlevini kaybetmiş antika saatlerin eksik ya da bozulmuş mekanik parçalarını yeniden üreterek tamir ediyor.

Gaziantep’in yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanından koleksiyonerler bugüne kadar yaptırmak isteyip de yaptıramadıkları antika saatlerinin tamiri için Altunbaş’ı buluyor. Altunbaş, bazen günler bazen haftalar ve bazen de aylar süren tamirat süreci çok değerli olan, dekoratif anlamda şık ve usta işi tekniğe sahip saatleri, ilk gün ki gibi çalıştırarak sahiplerine teslim ediyor.

Saat tamirciliğini kentin tanınmış ustalarından olan babası merhum Ali Rıza Altunbaş’tan öğrendiğini anlatan Altunbaş, her türlü saati tamir etmekle birlikte özellikle antika saatleri daha çok tamir ettiğini ifade etti.

“18 yaşında usta oldum”

Saat tamirciliği mesleğini babasından devir aldığını bildiren Altunbaş, “Mesleği rahmetli babamdan öğrendim. Babam hem ustamdı hem de babamdı. Bu mesleğe 6 yaşında babamın yanında başladım. 6 yaşından beri halen mesleğime devam ediyorum. Yarım gün okula gittim yarım günde babamın yanında çalıştım. Yaklaşık 18 yaşında tam usta oldum. 1992 yılında babam vefat edince, bu mesleğe ben devam ettim.” dedi.

“15-18 yaşından sonra meslek öğrenilmesi zor”

Tüm mesleklerin çocuk yaşta öğrenilmesi gerektiğini belirten Altunbaş, “Belli yaştan sonra yani özellikle 15-18 yaşından sonra meslek öğrenilmesi zor. Çocuk yaşta yani ilkokul döneminde kişinin mesleğe adapte olması gerekiyor. Çocuk gözünü açınca mesleği görecek ki o meslekte tam bir usta olsun. Çocuk yaşta hem okula gitmek hem de çalışmak zor oluyor. Ama çocuk yaşta insan hevesleniyor, bir oyun oynamış gibi hevesleniyorsun, mesleği daha çabuk öğreniyorsun. Mesleği beynine daha çabuk yerleştiriyorsun.” ifadelerini kullandı.

Babasının mesleği öğrenmesi için kendisine eski saatleri verdiğini, çoğu saati tamir etmeyi deneme yanılma yoluyla tamir ettiğini ve saat tamirciliğini bu şekilde öğrendiğini belirten Altunbaş, babasının Gaziantep’te en sanatkar ustalardan olduğunu ve mesleğe yıllarda katkısının olduğunu anlattı.

“Babamın tüm birikimlerini öğrendim”

Babasının kentin tanınmış ustalarından olduğunu ve antika saatlerden tamir edemediği saat olmadığını ifade eden Altunbaş, şunları söyledi:

“Babamın çok şükür tüm birikimlerini öğrendim. Şu anda Gaziantep’te bende en iyi ustalardan olduğumu söyleyebilirim. Babam bana sadece saatçilik mesleğini öğretmedi. Aynı zamanda bana okulda eğitim verir gibi saygıyı, sevgiyi, itaati ve müşterilerle olan diyalogumun nasıl olması gerektiğini öğretti.”

“Tamir edilemeyen eski antika saatlerin tamirini yapıyorum”

Mesleğini yıllardır severek yaptığını belirten Altunbaş, “Mesleği sevmezsen bu mesleği yapamazsın. En büyük özellik yaptığın mesleği seveceksin. Mesleğini zaten sevdiğin zaman yaparsın, yoksa başarılı olamazsın. Onun için bende mesleğimi seviyorum ve mesleğimde başarılı olduğumu düşünüyorum. 40 yıldır bu mesleği sürdürmeye çalışıyorum. Gaziantep’te bütün tamir edilemeyen saatleri tamir ediyorum. Artık Gaziantep sınırlılarını da aştık, Türkiye genelinden tamir için bana saatler gelmeye başladı. Tamir edilemeyen eski antika saatlerin tamirini yapıyorum.” şeklinde konuştu.

Her saatin kendine has özellikleri olduğuna değinen Altunbaş, tamir ettiği her saat mekaniğinin gizemi çözülecek bir sır gibi merak uyandırdığını ifade etti.

“Saat tamir etmek emek ve fedakârlık istiyor”

Bazen bir saat için günlerce uğraştığını ve emek verdiğini anlatan Altunbaş, “Bazen bir saatle yarım gün ve bazen de gün boyu uğraştığımız oluyor. Saat tamir etmek emek ve fedakârlık istiyor. Çünkü saati söküyoruz, temizliğini yapıyoruz ve arızasını gideriyoruz. Bu işlemlerde çok zaman alıyor. Öyle kısa bir zamanda saati tamir edemiyoruz. Saatçilik mesleği kolay bir meslek değil. Tamamen kendini mesleğe vermen gerekiyor. Önce mesleğini seveceksin ve sonra başarılı olursun.” diye konuştu.

“Antika saat ustası az kaldı”

En büyük sıkıntılarının eleman yetiştirememek olduğuna dikkat çeken Altunbaş, “Zaten eleman yetişmediği için de Gaziantep’te çok nadir saat tamircisi usta kaldı. Gaziantep’te en fazla 7-8 tane usta kaldı. Yeni saatleri tamir eden ustaların çoğu da mekanik saatleri tamir edemiyor. Mekanik ve antika saatleri tamir eden ustalarımız azaldı.” dedi. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar