Adana fırıncı esnafı ekmek zammını maliyetlerdeki artışa bağlıyor

Adana'da ekmeğin 3 TL olmasıyla tepkilerin odağı haline gelen Fırıncı esnafı, artan girdi maliyetlerinden ve ardı arkası kesilmeyen zamlardan şikayette bulunarak yapmak zorunda kaldıkları zammı savundu.

Ekleme: 27.03.2022 10:55:09 / Güncelleme: 27.03.2022 10:55:09 / Güncel / Adana Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Bir unun çuvalının 250-300 TL'yi bulduğu, fırıncılıkta kullanılan beyaz kâğıt, poşet ve mayada maliyetlerin artması fırıncı esnafın zor durumda bırakıyor.

Maliyetlere ve diğer masraflara yetiştiremediklerini dile getiren fırın işletmecisi Âdem Altıdil, kendileri gibi vatandaşların da çok zor durumda olduğunu söyledi.

Maliyetlerin düşmemesi durumunda çalıştırdıkları elemanların bir bir eriyeceğini kaydeden Altıdil, maliyetlerin daha da yükselmesi durumunda özellikle çok çocuklu ailelerin bu durumdan çok daha fazla etkileneceğini belirtti.

"Yakıtların yükselmesi nedeniyle araç kullanamıyoruz"

Altıdil, "Adana'da şu an ekmek fiyatına 50 kuruş zam geldi. Bununla beraber çalışan arkadaşlarımıza zam yapmamız gerekiyor fakat yapamıyoruz, anlayacağınız şu an herkes mağdur olmuş durumda." ifadelerini kullandı.

Yakıt fiyatlarının yükselişi nedeniyle araçlara binemedikleri için motosiklet tercih ettiklerini söyleyen Altıdil, "Yakıt fiyatları yükselmeye devam ederse motosikleti de da bırakmayı düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Adem Atlıdil

Ekonomik durumun düzelmesini temenni eden Altıdil, son olarak şöyle konuştu:

Yöneticiler de inşallah bu durumu kolaylaştırır ve bir an önce düzeltir de hem millet hem biz rahat ederiz. İnşallah işimiz kötüye gitmez, bundan sonrasını iyi görürüz. Allah hepimize yardım etsin, hepimizin yardımcısı olsun.

"Peşin para vererek zor bela yalvarıp un getirebiliyoruz"

1974'ten beri Adana'da fırıncı olduğunu söyleyen Kutfettin Oruç, bir ton fındık kabuğunun 4 bin TL, bir koli mayanın 160-170 TL, bir çuval unun 400 TL'ye yükseldiğini söyledi.

Kutfettin Oruç

Devlet eliyle 220-230 TL'ye kısıtlı şekilde tahsisli un tedarik ettiklerini dile getiren Oruç, en son aldıkları unu zor bela yalvarıp peşin para vererek 350 TL'ye getirebildiklerini ifade etti.

Bir ekmeğe ödenen 3 TL'nin direk fırıncının cebine girmediğine vurgu yapan Oruç, artan giderler ile birlikte kendilerini etkileyen en önemli unsurun mazot olduğunu, nakliye masrafları arttıkça da her şeyin buna bağlı olarak arttığına dikkat çekti.

"Çalışanlara asgari ücretin üstünde maaş verdiklerini, artan maliyet girdileri düşünüldüğünde de bu zamlar az bile diyebilirim." diyerek son ekmek zammını savunan Oruç, "Allah hem üreticiye hem de tüketiciye yardım etsin. 3 TL olarak alınan 1 ekmek kimseyi zorlamaz fakat evine 10 ekmek alan birine 30 TL ağır gelebilir, Allah herkesin yardımcısı olsun." dedi.

"Sabah-akşam zam… zam…"

Ekmeğin 3 TL olduğunu camlarda asılı yeni tarifelerden öğrenen kimi vatandaşlar; her şeye gelen zamlardan sonra bu artışları normal karşıladıklarını, şu anki akaryakıt zamları ve buğdayın fiyatı düşünüldüğünde bu durumun olağan olduğunu söyledi.

Ekmek zammını fırında öğrendiğini belirten bir vatandaş, "Ne yapabiliriz, onlar da haklı, biz de haklıyız. Akşam zam, sabah zam, ne yapabiliriz? Kimseye bir şey diyemiyoruz, bunları yapan düşünsün, bu zammı uygulayanlar düşünsün." şeklinde konuştu. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar