Zamlar iç dekorasyon sektöründe alım gücünü düşürdü

Enflasyon rakamlarının yükselmesiyle birlikte artan pahalılık ve buna bağlı olarak düşen alım gücü nedeniyle iç dekorasyon olarak bilinen perde ve duvar kâğıdı sektörünü bitirme noktasına getirdi.

Ekleme: 25.03.2022 18:05:13 / Güncelleme: 25.03.2022 18:06:08 / Ekonomi / Bursa Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Son zamlarla beraber hemen her alandaki ürünlere gelen artışlar, dar gelirli aileler başta olmak üzere halkı olumsuz yönde etkiliyor.

Artan hayat pahalılığı, dar gelirlinin ve asgari ücretlinin geçim şartlarını gittikçe ağırlaştırırken, ekonomik şartların faturası her geçen gün vatandaşların omzuna yük olarak biniyor.

Kurdaki yükseliş halkın parasını buharlaştırırken dövizdeki hareketliliğe bağlı olarak iğneden ipliğe her şeye yeni zamlar geldi.

Bursa'da 11 yıldır iç dekorasyon işi yapan İbrahim Süt, vatandaşın alım gücünün her geçen gün düşmeye başladığını ve bu durumun esnafa olumsuz yansıdığını söyledi.

 

"İç dekorasyon sektöründe bu denli bir zam görülmedi"

"2008'den beri iç dekorasyon sektöründe bu denli bir zam görülmedi." diyen İbrahim Süt, "Duvar kâğıdı sektörü şu an bitme aşamasında. Eskiden vatandaşlar dairesini komple duvar kâğıdı yaparken şu an tek bir duvarını yapabiliyor. Maliyeti çok yüksek, çünkü yüzde 100'ü geçen bir zam geldi.  Yerinde durmayan bir kur var." dedi.

Süt, "Duvar kağıdını biz ithal aldığımız için döviz ve kur oynadığı gibi fiyatlara ve vatandaşlara yansıyor. Bizler zam yapmayıp kendi kârımızdan kısıyoruz. Ama vatandaşlarda alım gücü olmadığı için işlerimiz durma noktasında. Aynı durum perde içinde geçerlidir." şeklinde konuştu.

Perdenin maliyetinin şu an 5-6 bin TL'yi geçtiğini dile getiren Süt, "Küçük esnaf olarak verdiğimiz bir maliyet ama şehir merkezlerine gittiğinizde bu maliyet 10 bini bulabiliyor. Çünkü eleman ve kira farkı var kimi yerlerde. KDV oranı da çok yüksek, yüzde 18 KDV veriyoruz. Yetkililerden KDV oranını düşürmesini bekliyoruz." dedi.

"Komple yeni perde alma olayı bitti"

"Faaliyet alanımız inşaat sektörüne bağlıdır." diyen Süt, "Müteahhitler geçmişte dairelerin duvarlarını komple duvar kâğıdı ile kaplarken şu an yapmıyorlar. Çünkü maliyetler çok çok yükseldi. Asgari ücrete zam yaptılar. Ücret daha vatandaşların eline geçmeden eridi, bitti. Hal böyle olunca vatandaşlar artık perdenin yırtılmasına, eskimesine bakmıyor. Eskimiş ise beni 1-2 yıl götürsün diyor. Perdesi yırtık olan ise getirip tamir yaptıktan sonra geri götürüyor." dedi.

Süt, "Komple yeni perde alma olayı bitti artık maalesef. Alım gücü olmadığı gibi durum ve vaziyet de böyle olunca küçük esnaf da bitiyor. 2022 yılı bizler için çok zor geçecek gibi görünüyor. İki yıl pandemiden dolayı zaten kapalıydık. Bu yıl ise enflasyon ve kur artışı nedeniyle bizleri çok etkileyeceğini göstermektedir. Zamlardan dolayı iş yapamayan birçok esnaf arkadaşımız dükkanlarını kapatmak zorunda kaldı." şeklinde konuştu. 

Durumun böyle devam etmesi halinde çoğu esnafın kepenk kapatmak zorunda kalacağını dile getiren Süt, "Eskiden paranın değeri vardı. Şu anki enflasyon karşısında paranın değeri artık kalmadı. Vatandaşlar bizi öncelikten en sona attığı için haliyle bizim işlerimizin durmasına sebep oluyor." ifadelerini kullandı.

 

"Dijital ortamdaki satışlar küçük esnafı bitirdi"

Dijital ortamlardan yapılan satışların küçük esnafı bitirdiğini söyleyen Süt, "Çünkü dijital ortam satışlarında dükkân kirası, elektrik, eleman gibi sorunlar yoktur. Küçük bir depo tutup orda satış yapıyorlar ve güvenirliği de yoktur. Bu gibi durumlar bizi etkiliyor. Bizler de elektrik, kira, eleman gibi durumlar olmasaydı bizler de uygun fiyata satış yapabilirdik. Dijital ortamlarla yarışmak şu an bizi yıpratıyor." dedi.

Süt, "Küçük marketler nasıl zincir marketleriyle yarışamıyorsa biz de dijital ortamlarla yarışamıyor ve kapatmak zorunda kalıyoruz. Bizler A kalite ürünler satarken, dijital ortamlar da ucuz ürünleri kaliteli diyerek ucuzdan sattıkları için vatandaşlar da haliyle onlara yöneliyorlar. Yetkililerin dijital ortamlara bir el atmasını istiyoruz. Perde ve duvar kâğıdı bize ithal geliyor, onları Dolar ve Euro üzerinden alıyoruz." diye konuştu.

Süt, "Ülkemizde her şey Dolara bağlı olduğu için TL'nin değeri kalmadı. Herkes fiyatlarını TL'den çekip Dolara endekslemiş çünkü her gün yerinde durmayan bir Dolar var. Hal böyle olunca Dolar yükseldiğinde hemen fiyatlara zam yapıyorlar. Bizler küçük esnaf olarak fiyatlarımızı müşterilerimize yansıtmıyoruz ama nereye kadar gider ve dayanırız onu da bilemiyoruz. Madem ülkemizin para birimi TL ise biz neden Dolarla sürekli iş yapıyoruz. Yetkililerin bu duruma bir el atmasını istiyoruz." belirtti. (İLKHA)   

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler