Sıfır bilgisayar fiyatları halkı ikinci el almaya yöneltti

Sıfır bilgisayar ve ürünlerin fiyatlarının iki kat arttığını, bu durumun maddi durumu düşük vatandaşları ikinci el bilgisayarlara yönlendirdiğini belirten sektör temsilcileri, mecbur kalınmadıkça kimsenin artık yeni bilgisayar almadığını söyledi.

Ekleme: 25.03.2022 10:50:11 / Güncelleme: 25.03.2022 10:54:32 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Batman’daki bilgisayar satıcıları, İLKHA muhabirine, sıfır bilgisayar ve bilgisayar ürünlerinin fiyatlarının artması nedeniyle satışlarının ciddi oranda düştüğünü söyledi.

 

Sıfır bilgisayar fiyatlarının vatandaşları ikinci el bilgisayar almaya yönelttiğini vurgulayan bilgisayar satıcıları, ikinci el bilgisayar alımını ise tasvip etmediklerini kaydetti.

“Bilgisayar fiyatlarında ciddi bir artış yaşandı”

Yaklaşık 27 yıldır bilgisayar sektöründe çalışan bilgisayar satıcısı İbrahim Öztoprak; salgının, halkın zamanının çoğunluğunu evde geçirmesi nedeniyle teknolojik aletlere rağbetin artmasına neden olduğunu söyledi.

İbrahim Öztoprak

Bu durumun bilgisayar fiyatlarını ve satışlarını ciddi oranda artırdığını aktaran Öztoprak, “2021 yılının ekim ayından bu yana bilgisayar fiyatlarında ciddi bir artış yaşandı. Bu artış yaklaşık yüzde 60 tutarında oldu. Örnek olarak geçen sene ekim ayından önce 8 bin liraya satılan bir cihazın fiyatı şu an 12-13 bin liraya çıktığını çok net söyleyebilirim.” dedi.

“Doların düşmesi sektörü canlandıracak”

Fiyat artışlarının en büyük sebebinin ise dolardan kaynaklandığına işaret eden Öztoprak, şöyle devam etti:

“Geçen sene dolar 9 lira seviyelerindeyken şu anda 15 lira seviyelerine kadar çıktı. Dövizdeki artış sektörümüzü direk etkilemektedir. Çünkü ürünlerimiz tamamen döviz endeksli gelmektedir. Geçen seneye göre bilgisayar satışlarımızda yüzde 50 seviyelerinde düşüş söz konusu. Bizim için önemli olan döviz kurunun düşmesidir. Doların aşağı çekilmesi sektörü ciddi anlamda canlandıracaktır.”

Muhammed Avcı

“Bilgisayar fiyatları iki kat arttı”

Dolarla aldıkları bilgisayar fiyatlarının TL’ye oranla iki kat arttığını aktaran bir diğer bilgisayar satıcısı Muhammed Avcı, “Örnek olarak 2021’in kasım ayında bilgisayarı dolar 8’lerdeyken 4 bin liraya alabiliyorken ama şu anda aynı bilgisayarı 8 bin liraya alıyorum. Bilgisayar fiyatları dolar olarak aynı ama TL üzerinde iki kat artmış durumda. İnsanların kazancı aynı ama döviz değer kazandı. Bu durum karşısında halkın alım gücü düşüyor.” diye konuştu.

Halkın alım gücünün düşmesi nedeniyle bilgisayar ihtiyacı olanların genelde eski bilgisayarlarını onarmaya başladığını vurgulayan Avcı, daha önce yenisini alan müşterilerin ise artık cihazlarını onarmalarının kendilerine daha cazip geldiğini kaydetti.

“Kullanıcı ya eskisini onarıyor ya da ikinci el alıyor”

Halkın çoğunluğunun da ikinci el bilgisayarlara yöneldiğine dikkat çeken Avcı, şunları söyledi:

“İkinci el bilgisayarlarda eskiye göre değer kazandı. Ama kullanılmış ürünlerin ne kadar güvenli olduğunu bilmediğimiz için onu da müşterilerimize önermiyoruz. Ama kullanıcı mecbur kalınca ya eskisini onarıyor ya da ikinci el alıyor. Çok mecbur kalmadığı sürece kimse yeni bilgisayar almıyor. Yeni bilgisayarların satılması için dövizin düşmesi gerekiyor. Döviz düşmezse fiyatta düşmez. Bu durum bilgisayar satışlarımızı yüzde 80 etkiledi.”(İLKHA)











Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar