Marmara denizinde geçtiğimiz günlerde etkili olan rüzgâr ve kar yağışı balıkçıları da etkiledi.
Durum böyle olunca çoğu balıkçı teknesi denize açılamadı, açılanlar ise erkenden dönüş yapmak zorunda kaldı.
Balıkçılar, denizlerdeki avlanmanın düştüğünü, son günlerde akaryakıt fiyatlarındaki yükselmenin de etkisiyle balık fiyatlarında artış olduğunu söyledi.
Dünyadaki petrol krizi ve ülkemizde döviz kurlarının artışıyla birlikte akaryakıt fiyatları gün geçtikçe yukarı doğru tırmanıyor.
Yılbaşından bu yana benzinin fiyatında yüzde 165, motorinin fiyatında da yüzde 97 oranındaki artış nedeniyle birçok sektör gibi balıkçı esnafı da zor günler yaşıyor.
Kadıköy'de balıkçı esnafı sezonu İLKHA'ya değerlendirdi.
"Komple buzhane sattık, balık yok"
Hayati Arayıcı
Balık piyasasının kötü bir sezon geçirdiğini ifade eden balıkçı esnafı Hayati Arayıcı, "10-15 gün lüfercilik yaptı ondan sonra ne çinakoptan güldük ne hamsiden ne de istavritten güldük. Fiyatlar muhteşem tavan yaptı. Şu anda balıkçılık diye bir şey yok, sadece dükkanlarda çalışıyoruz. Kâr, kazanç, huzur ve mutluluk yok. Sadece dükkâna geliyoruz, satılan balıkları satıyoruz eve gidiyoruz. İstavrit kilosu 50 lira, neyinden bahsedeyim istavrit 10 lira taş patlasa 15 liralık balıktır. Çinakopun kilosu 150 lira, 40-50 lirayı geçmeyecek. Hamsinin kilosu 40-50 lira; balık yok, hamsiyi buzhane açıyoruz. Bu sezon ya 20 gün ya 1 ay taze hamsi sattık. Komple buzhane sattık, balık yok. Balıkçılar çıkmıyor, çıkamıyor." dedi.
"Bu sene dibe vurduk"
Vatandaşların balık fiyatlarından memnun olmadığından dert yanan Arayıcı, "Bir kilo istavrit 50 lira, kıvırcığın (marul) tanesi 15 liradır. Adam bir kilo balık yiyecek, 100-110 liraya geliyor. 2-3 kişilik bir aile nasıl 110 liraya balık yiyecek? Aldıkları para belli zaten. Bu sene dibe vurduk. Tavuk, eti bilmem ama balıkçılar olarak dibe vurduk." şeklinde konuştu.
"Avlanılan balık mazotu karşılamıyor, ister istemez fiyatlara yansıyor"
Öztürk Boy
Balık sezonu için Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarının verimli aylar olduğunu belirten Öztürk Boy, "Aralıktan sonra da fiyatlarımız normal giderdi, yükselmezdi. Mazotun aşırı derecede artması, balığı vurdu. Balıkhanede motorların çoğu motorlarını bağladı. Avlanılan balık mazotu karşılamıyor, ister istemez fiyatlara yansıyor. Şu anda fiyatlar yüksek, istavrit yüksektir. İstavrit 50 lira, hamsi 60 lira, çupra ve levrek 100-150 arasında, 200 liraya kadar levrek var, çupra 100-150, çinakop 120 liradır. Sezon olarak sezonumuz bitiyor zaten ama fiyatların bu kadar yükselmesi kesinlikle akaryakıta bağlı bir olaydır." şeklinde konuştu.
Av sezonunun yaklaştığını hatırlatan Boy, "Balığın bol olması için yasağa uyulması gerekir, kaçak avcılığın önüne geçilmesi gerekiyor. Yarın sezon yine açılır balık olur, bu fiyatlar düşer, böyle gitmez. Balık diğer gıda maddeleri gibi değildir. Et, tavuk veya peynir, zeytin gibi değildir. Balık olduğu zaman düşer." ifadelerini kullandı. (İLKHA)