Ağrı'da 'Müslümanların Gerilemesi ile Dünya Neler Kaybetti' adlı konferans gerçekleştirildi

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi İdeal Genlik Kulübü tarafından gerçekleştirilen programa Araştırmacı-Yazar Dr. Abdulkadir Turan katıldı.

Ekleme: 23.03.2022 18:15:13 / Güncelleme: 23.03.2022 18:35:05 / Güncel / Ağrı Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Kültür Kongre Merkezi Selçuklu Konferans Salonunda gerçekleştirilen programın sunuculuğunu Enes Özmen yaptı.

Hafız Hamza İbrahim'in okuduğu tilavet ile başlayan programda İdeal Gençlik Kulübü Başkanı Hüseyin Hazar kısa bir konuşma yaptı.

Hazar konuşmasında, "İdeal Gençlik Kulübü olarak hedefimiz, özümüz olan gençlerimizi özüne döndürerek inanıcı ile kültürü ile barışık bir nesil oluşturmaya gayret ediyoruz. Atamız Selahhattin (Selahattin-i Eyyubi)'in izinde yürüyoruz. Bizi inancımız ve medeniyetimizden koparıp, köksüz bırakmak isteyenlere karşı, akifçe, saitçe ve atıfça direniyoruz. Değerli misafirler yaşadığımız zamanlar sorumluluktan kaçıp ve uzaktan seyretme zamanı değildir. Yeni sorumlulukları yüklenerek yola devam etme zamanıdır." ifadelerini kullandı.

 

Hüseyin Hazar'ın konuşmasının ardından Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi öğrencisi Enes Buğan bir eser seslendirdi.

Seminere olarak konuşmacı katılan Dr. Abdulkadir Turan, Müslümanlar açısından geçmişten günümüze tablolar sundu.

İslam ile birlikte ilmin, bilimin tüm dünyaya yayıldığını belirten Abdulkadir Turan, İslam'ın ilme büyük önem verdiğini hatırlattı.

Turan, "İslam insanlığın özüdür, o saf halidir. İyi hasletleri Hazreti Resulullah (Aleyhisselatu Vesselam) kendinde toplamış. Bu çağa 'Bilim Çağı' diyoruz, bin 400 yıl önce oku diye başlayan bir kitap haşa beşer işi olsaydı Resulü Ekrem ne bilirdi ki 'ahir zaman’a geldiğimizde çağ okuma çağı olacak, çağ bilim çağı olacak. Bakın bu mucize üzerine bile on yıl konuşulsa yeridir. İslam salt oku dememiş, 'Oku Rabbin'in adı ile oku' demiş. İslam'ın Mekke'deki ötekisi 'cahiliye' idi. Biz İslam öncesi Mekke toplumuna ne diyoruz, 'cahiliye topluluğu' diyoruz. İslam insanlığı bilimle, ilimle buluşturuyor esas. İslam'dan önce bilim dünyanın belli merkezlerinde toplanmıştı işte Mısır'ın İskenderiye şehri gibi bizim coğrafyamızda Nusaybin'de gibi İran coğrafyasında bazı yerler gibi bazı hindu şehirleri gibi belli yerlerde toplanmıştı. Bir kere o cihanşümul peygamber olan o bütün insanlığa gönderilmiş olan peygamberden sonra ilim bütün dünyaya yayılıyor, küreselleşiyor. İlmin, bilimin gerçek anlamda küreselleşmesi İslam ile oluyor." dedi.

Abdulkadir Turan, "İslam'dan önce ilimle uğraşan kadın yoktur, bir tane vardır İskenderiyeli bir alime onu da katletmişlerdir. Hazreti Meryem, Hazreti Asiye gibi azizeler vardır lakin kadın alim kavramı İslamiyet'ten önce yoktur. İslam kadını ilmin içine çekiyor. Resulü Ekrem ile beraber kadınların iradesini siyasal ve sosyal mekanizmanın içerisine çekmiştir. Hudeybiye anlaşmasından sonra Peygamberimize danışmanlık yapan validemiz Ümmü Seleme. Kadın iradesinin görünür olmaktan çıkarılması ile İslamiyet'te en az hilafetin saltanata dönüştürülmesi kadar yıkıcı, tahrip edici olmuştur." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler