Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere dün Gaziantep'e gelen Bakan Bilgin, “Yeni Bir İstihdam Modeli: Üretim Sürecine Katılım Programı”nın tanıtım toplantısına katıldı.
Şehitkamil Sanat Merkezi'nde (ŞSM) düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Bilgin, asgari ücrete ikinci zam yapılacağı iddialarına cevap vererek, asgari ücret tartışmalarını anlamlı bulmadığını ifade etti.
Türkiye'nin üretim gücünün daha da gelişmesi gerektiğini ifade eden Bilgin, “Bu güç ise bizim insan kaynağımızda, tarihsel birikimimizde, kimliğimizin bilinçaltında, zihin dünyamızda var.” dedi.
Gaziantep'in bir liman şehri olmadığını ancak hızla limanlara bağlamak gerektiğini ifade eden Bilgin, bu anlamda da önemli çalışmaların hayata geçirildiğini ve geçirileceğini söyledi.
Türkiye’nin her alanda dünya çapında yetişmiş insan gücüne sahip olduğunu ifade eden Bilgin, “Nobel ödülü alan edebiyatçımız, bilim adamımız var. Daha pek çok sahada sanattan edebiyata, ekonomiden mühendislik alanlarına, kanser araştırmalarından başka alanlara kadar her alanda yetişmiş insan gücü var. Bizim esas gücümüz bu. Türkiye çemberini insan gücüyle kırdı. Türkiye bugün üreten, dünyanın her tarafına mal satan, ihracat yapan, iş adamları sayesinde kırdı. Türkiye içine sıkıştırılmak istenen çemberi kırmış bulunuyor. Biz bunu daha ileri düzeye taşımak zorundayız.” ifadelerini kullandı.
“Pandemi süreci dünya ekonomilerini olumsuz etkiledi”
Bilgin, Türkiye'nin bugün artık ileri sanayi devrimini, üretim sürecine kattığı bütün teknolojiyi bilen ve uygulayan sanayicilere sahip bir ülke olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“Dolayısıyla 'Biz artık dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olmaya aday olan bir ülkeyiz' dediğimiz zaman kimsenin bundan şüphesi olmasın. İçinde bulunduğumuz konjonktür, bazı sorunları ortaya çıkarıyor. Hepimiz biliyoruz, pandemi süreci dünya ekonomilerini olumsuz etkiledi. Öyle manzaralar gördük ki hepimizin hafızasında, sokaklarda, hastane koridorlarında hatta hastane önlerinde ölen insanların görüntüsünü izledik televizyonlarda. Türkiye, bunları yaşamadı. Türkiye, sağlık alanında da büyük bir devrimi gerçekleştirdi ve halkının tamamının sağlık sigortasını devletin karşıladığı bir sosyal devlet olduğunu dosta da düşmana da gösterdi. Bu çok önemlidir.”
“Türkiye büyümeye devam edecek”
Salgın sürecinde kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği, işsizlik sigortası ve işsizlik fonu gibi çeşitli projeleri hayata geçirdiklerini belirten Bilgin, “Kimse endişe etmesin Türkiye büyümeye devam edecek. Evet, enflasyon var, özellikle enerji kaynaklarında doğal gaz, petrol gibi ithal ettiğimiz enerji kaynakları gibi dışardan yansıyan sorunlar var. Ama Türkiye bunları normalleştirecek tedbirleri, ekonomi politikalarıyla yeni ekonomik modeliyle ortaya koymuştur. Önümüzdeki dönem enflasyonun aşama aşama düşeceğini hepimiz göreceğiz. Enflasyonu aşmada, dünyadaki ekonomik krizinden Türkiye'ye yansıyan negatif etkilerin meydana getirdiği tahribatları da ortadan kaldırmamızın yolu büyümedir. Büyüme, istihdam, yatırım, bu ilişkinin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesidir.” diye konuştu.
Gaziantep'te yeni bir istihdam modelini hayata geçirdiklerini aktaran Bilgin, Gaziantep’in ilklerin şehri olduğu için bu modeli burada tanıttıklarını ifade etti.
Pilot uygulamanın Gaziantep’te başlatılmasının önemine dikkat çeken Bilgin, “Üretim Sürecine Katılım Projesi” ile ilgili bilgiler verdi.
Projeyi tüm Türkiye’ye yayacaklarını bildiren Bilgin, projenin devletten işverene yeni destek olduğunu belirterek, elemanın maaşı ve primlerini devletin ödeyeceğini, sanayicinin nitelikli eleman sorununa çözüm olacaklarını aktardı.
“İşverenlerin taleplerine göre oluşturulmuş bir model”
İŞKUR aracılığıyla işverenin talebine göre elemanı da, maaşını da devletin sağlayacağı yeni bir destek mekanizması yürürlüğe gireceğini bildiren Bilgin, “İhtiyaç olan birine alınan işçinin 3 ay ekonomik ihtiyaçlarını biz karşılayacağız, ücretini de biz vereceğiz. Nerede ihtiyacınız varsa orada eğitin. Ondan sonra yetiştirdiğiniz elemanları üretim sürecinde yetiştirdiğiniz ve ihtiyacınız olan işe koyun ve üretime devam edin. Modelimizin esası bu, sizin taleplerinize göre oluşturulmuş bir modeldir. Devlet burada, Çalışma Bakanlığı olarak biz üstümüze düşeni yapacağız.” şeklinde konuştu.
Gaziantep Valisi Davut Gül, kentin 10 milyar dolar olan ihracatının daha da ileriye taşıyacaklarını ifade ederek, “Üretim Sürecine Katılım Projesi”nin Gaziantep’te başlatılmasının anlamlı önemli olduğunu belirtti.
“Türkiye’nin cari fazlası veren ikinci şehriyiz”
Gaziantep’in üreten bir şehir olduğunu belirten Gül, “Bizim ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 136’dır. Türkiye’nin cari fazlası veren ikinci şehriyiz. Bunu yaparken; bizim limanımız, çok büyük hammaddemiz yok. Bütün olumsuzluklara rağmen bunu başarabiliyoruz. Bunu yaparken de en önemli sermayemiz beşeri sermayemizdir.” dedi. (İLKHA)