Bitlis'te çığ tehlikesi altında bulunan mahallede 40 hanenin tahliye kararı alındı

Dideban dağının eteklerinde kurulan merkez Gazibey Mahallesi'nde, çığ tehlikesi altında bulunan 40 hanenin tahliye edilmesi kararı mahalle sakinlerine tebliğ edildi.

Ekleme: 22.03.2022 11:09:32 / Güncelleme: 22.03.2022 11:09:32 / Güncel / Bitlis Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Valilik, Belediye ve AFAD koordinesinde alınan tahliye kararı, vatandaşlara iletildi. Mart ayında kentte etkili olan yoğun kar yağışı çığ tehlikesini oluşturdu.

Mahalle sakinlerinin başvurusu üzerine AFAD ekipleri tarafından mahallede teknik çalışmalar yapıldı. Yapılan çalışmalar neticesinde bölgede aktif durumda olan 5 çığ patikası tespit edildi.

Olası çığ tehlikesi altında bulunan 40 hanenin geçici süreliğine tahliye edilmesi kararı alındı. Tahliyesi gerçekleştirilecek vatandaşların konaklama ve iaşeleri AFAD İl Müdürlüğünce karşılanacak.

Çalışmalar hakkında gazetecilere açıklamada bulunan AFAD İl Müdürü Erdal Tunçtan, daha öncede bölgede çığ afetinin yaşandığını, vatandaşların can güvenliği için tahliye kararının alındığını belirtti.

Tunçtan, "İimiz merkez Gazibey Mahallesi sakinlerince müdürlüğümüze 18 Mart Cuma günü yapılan ihbar üzerine, bölgeye intikal ettik. Personelimizce yapılan teknik çalışmada, bölgede aktif durumda olan 5 çığ patikası tespit edildi. Son zamanlarda bölgemizde etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle çığ patikalarında kar birikintileri olduğunu gördük." dedi.

Tahliye edilenlerin konaklanma ve iaşeleri karşılanacak

Çığ tehlikesine karşı 40 hanenin tahliyesine karar verildiğini dile getiren Tunçtan, şunları söyledi:

Yaptığımız çalışma neticesinde olası bir çığ afetinde etkilenebilecek 40 hanenin risk altında olduğunu tespit ettik. Valilik ve belediye ile yaptığımız istişare sonucunda vatandaşlarımızın can güvenliği için kısa süreliğine tespit ettiğimiz 40 hanenin tahliye edilmesine karar verdik. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için müdürlüğümüzce geçici olarak 2 otel ile birlikte kamu misafirhanelerini ayarladık. Vatandaşlarımızın konaklama ve iaşe giderleri müdürlüğümüzce karşılanacaktır. Bununla birlikte kiralık ev bulan vatandaşlarımızın, bize getireceği sözleşmeyle onların kiralarını karşılayacağız.

Bölgede daha önce çığ afetleri yaşandı

Daha öncede bu bölgede çığ afetinin yaşandığını hatırlatan Tunçtan, "1990 ve 2000'li yıllarda burası çığ afetinin yaşandığı bir bölge. Olası bir afet durumunda vatandaşlarımızın can güvenliği için geçici tahliye yapmak zorunda kaldık. Kar yağışının durması, havanın iyileşmesi ve risk bertaraf edilmesiyle alacağımız ikinci kararla vatandaşlarımız tekrardan evlerine dönebilecekler. Bitlis Belediyesi itfaiye ekiplerince hane hane dolaşılarak tebliğ yapıldı. Vatandaşlarımızın bu konuda biraz duyarlı olmalarını ve bize destek vermelerini istiyoruz.  Karın erimesiyle birlikte palye ve benzeri teknik çalışmalarımızı yaparak önleyici tedbir alacağız." diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler