Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, (BTSO) inşaat sektöründeki fiyat sıkıntılarının çözümü için çağrıda bulundu.
Yaşanan ekonomik sıkıntıların getirilecek olan çözümün yeni bir fiyat kararnamesinde olduğunu ifade eden BTSO Başkanı İbrahim Burkay, yeni bir kararname çıkarılmasını talep etti.
İnşaat malzemeleri üreticilerinin ihracata öncelik vermesinin iç piyasada tedarik sorununu bunun da yatırımı azalttığını belirten BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, müteahhitlerin ciddi sorunlarının olduğu, mevcut şartlarda bazı müteahhitlerin iflas riski ile karşı karşıya olduğunu dile getirdi.
BTSO Başkanı İbrahim Burkay, inşaat sektörünün salgından en fazla etkilenen sektörler arasında yer aldığını söyledi. BTSO olarak sektör temsilcileri ile sürekli istişare halinde olduklarını ve meslek komitelerinden gelen tüm talepleri çözüme kavuşturmak için gayret gösterdiklerini vurgulayan Burkay, "Kamuya iş yapan müteahhitlere fiyat farkı ve tasfiye hakkı verilmesi yönünde çatı kuruluşumuz TOBB aracılığıyla girişimlerde bulunduk. Ancak ocak ayında Meclis'ten geçen yasal düzenlemeyle fiyat farkı kararnamesi yalnızca 2021 yılının ikinci yarısını kapsarken kamu müteahhitlerimizin önemle üzerinde durduğu tasfiye hakkı ise düzenlemede yer almadı." dedi.
"Yeni fiyat farkı kararnamesi önerisi"
İbrahim Burkay
Son iki yıldır inşaat malzemeleri fiyatlarında önemli artışlar yaşandığını ifade eden Burkay, "Sektörün en önemli girdileri olan demir ve çimento başta olmak üzere birçok emtiada fiyat artışları yaşanıyor. Bu durum özellikle uzun vadeli projelerle çalışan müteahhitlerimizi zor durumda bıraktı. Bu kapsamda sektörün talepleri doğrultusunda piyasa koşullarını gözeten yeni bir fiyat farkı kararnamesi çıkarılması ve talep eden müteahhitlere tasfiye hakkı verilmesi sektörümüz adına atılacak önemli bir adım olacaktır." diye konuştu.
"Fiyat artışları sektörü olumsuz etkiledi"
Alparslan Şenocak
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, "İnşaat sektöründe yaşanan fiyat artışlarının sektörü olumsuz etkilediğini, müteahhitlerin maliyet hesabı yapamadığını ve önünü görmekte zorlandığını" ifade etti.
İnşaat malzemeleri üreticilerinin yurt dışına öncelik vermesinin iç piyasada sıkıntılara neden olduğunu belirten Şenocak, "İç piyasada yaşanan tedarik sorunu yatırım iştahını da azaltıyor. Özellikle kamuya iş yapan müteahhitlerin ciddi sorunları var. Yapılan son düzenleme ile fiyat farkı 1 Temmuz-31 Aralık 2021 tarihleri arası için oluşturuldu. Bu ne yazık ki yeterli değil. Mevcut durumda bazı müteahhitlerimiz iflas riski ile karşı karşıya. Bu durum, sektörde çalışanları da olumsuz etkileyecek. Bir an önce kamuya iş yapan müteahhitlere tasfiye hakkı verilmesini ve teminatlarının çözülmesini bekliyoruz." şeklinde konuştu.
"Fiyat belirlemekte zorluk yaşıyoruz"
Ali Tuğcu
Sektörün fiyat belirlemekte büyük zorluk yaşadığını ifade eden BTSO İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu ise "İnşaat malzemelerinde enflasyonun çok üzerinde artışlar var. Yüksek kur dolayısıyla ihracatın da artmasıyla yurt içinde ürün arzı azaldı. Fiyatlar öngörülemez bir durumda. En ufak bir fırsatta yükselen fiyatlar, piyasanın stabil olduğu dönemlerde ise bir türlü geri gelmiyor. Bu da sektörü olumsuz etkiliyor. İnşaat sektörünün bu dönemde desteğe ihtiyacı var. Özellikle kamuya iş yapan müteahhitlerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)