Gaziantep'te esnaf Ramazan ayı hazırlıklarına başladı

Gaziantep’te zamlar ve hayat pahalılığı nedeniyle çok zor günler geçiren esnaf, “on bir ayın sultanı” olarak tanımlanan Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kala hazırlıklarını tamamladı.

Ekleme: 19.03.2022 09:45:10 / Güncelleme: 19.03.2022 09:45:10 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Bu yıl 2 Nisan ile 2 Mayıs tarihleri arasına denk gelen Ramazan ayı için hazırlıklar sürüyor. Esnaf Ramazan ayında sıkça tercih edilen ürünleri tezgahlarında satışa sunmaya başladı. Vatandaş ise iki hafta gibi bir zaman kalan Ramazan ayı için alışverişe başladı.

Her Ramazan ayında olduğu gibi hurma ve bakliyat ürünleri tezgah ve raflardaki yerini alırken, gıda ürünlerinin satışını yapan esnaf ise vatandaşları erken alışveriş yapma konusunda uyarıyor.

Ürünlere sık sık gelen zamlardan korunmak ve kaliteli olanı seçmek için erken yapılacak alışverişin vatandaşa büyük fayda sağlayacağını belirten esnaf, alışverişin son güne bırakılmamasını öneriyor.

Halk, temel gıda ürünleri başta olmak üzere birçok ürüne art arda yapılan zamlardan ve pahalılıktan dolayı ihtiyaçlarını alamamaktan dert yakınırken, esnaf ise ürünlerini satamamaktan yakınarak her yıl olduğu gibi bu yılda umudunu Ramazan ayı öncesi yapılacak alışverişe bağladı.

Ramazan ayına sayılı günler kalırken, ekonomik sıkıntılardan dolayı gıda ürünlerine zam üzerine zam yapıldı. Zamlar ve hayat pahalılığı nedeniyle Ramazan ayı bu sene oldukça zor geçecek.

Her Ramazan ayında olduğu gibi bu Ramazan ayında da önceden alışveriş yapıp dolabını doldurup Ramazan ayına hazır girmek isteyen vatandaşları bu sene fiyatlar çok zorlayacak. Geçen senenin fiyatları ile bu senenin fiyatları arasında oldukça fark var.

Vatandaş ne yapacağını şaşırdı

Ekonomik sıkıntıların her geçen gün tırmanış gösterdiği Türkiye’de özellikle gıda ürünlerinin fiyatları aşırı derecede arttı. Vatandaş bu sene Ramazan sofrasını nasıl dolduracağının derdine düşerken, esnaf da satışların olup olmayacağının kaygısını taşımaya başladı.

Ekonomik sıkıntılar, zamlar ve hayat pahalılığı nedeniyle iş yapamayan esnaf, kiralarını,  faturalarını ve çalıştırdıkları personelin maaşlarını bile bu süreçte ödemekte zorluk çekiyor. Umudunu Ramazan ayı öncesinde yapılacak alışverişe bağlayan esnaf, Ramazan ayının yaklaşmasıyla işlerinin bir nebze de olsa normale dönmesini ve satışlarının artmasını bekliyor.

Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kala Gaziantep’in tarihi bölgelerindeki işletme sahipleri başta olmak üzere kent genelindeki esnaf, hazırlıklarını tamamladı.

Esnaf, Ramazan ayının vazgeçilmezi olan hurma başta olmak üzere Antep peynirinin yanı sıra diğer peynir çeşitleri ile süt ürünlerini, sucuk, zeytin, yumurta, bal, pekmez, helva, tahin, ceviz, kuru kayısı, muska ve pestil gibi ürünleri tezgah ve raflarına yerleştirdi.

Vatandaş kısmen de olsa Ramazan alışverişine başlarken, Ramazan ayı geldiğinde ilk olarak hurma ve süt ürünleri ile şire çeşitlerinin satışına ağırlık verdiklerini belirten esnaf, özellikle hurmanın bu ayda daha çok tüketildiğini belirtiyor.

Tarihi Kalealtı Çarşısı esnafı Arif Şimşek, Ramazan ayı yaklaştığında Antep peyniri başta olmak üzere diğer süt ürünlerinin satışına ağırlık verdiklerini belirtti.

“Ramazan ayı bereketiyle geliyor”

Ramazan ayı için alışverişlerin başladığını belirten Şimşek, erken yapılacak alışverişle vatandaşın daha ucuz ve kaliteli ürünler bulabileceği konusunda uyarıda bulunarak, “Ramazan ayı bereketiyle geliyor. piyasa biraz hareketlendi. Peynir satışları şu anda daha güzel. Vatandaşlarımız alışverişlerini Ramazan ayına bir-iki kalaya bırakmazlarsa fiyatların yükselmesinin de bir nevi önüne geçeceklerdir. Ramazan ayının yaklaşmasıyla Antep peyniri başta olmak üzere en çok kahvaltılık ürünlere talep var. havanın serin olmasından dolayı bal, pekmez, tahin, helva gibi ürünlere de rağbet arttı. Geçen Ramazan ayına göre fiyatlar neredeyse yüzde 50 oranında arttı.” dedi.

“Müşterilerimize alışverişi son günlere bırakmalarını istemiyoruz”

Esnaf olarak Ramazan ayı hazırlıklarını yaptıklarını, ürünlerini tezgahlara, raflara yerleştirdiklerini ve vatandaşları alışverişe beklediklerini belirten tarihi Almacı Pazarı esnafı Fatih Özsefil, “Tezgahımızın şen olması için çabalıyoruz. Ramazan ayına özel hurma çeşitlerimizi getirdik. Pekmez, tahin, bakliyat ve kurutmalık çeşitlerini getirdik. Şu anda alışveriş biraz durgun ama Ramazan ayı yaklaştığından dolayı biraz hareketlilik oluyor. Müşterilerimize alışverişi son günlere bırakmalarını istemiyoruz. Erkenden alışverişlerini yaparlarsa hem bizim hem de kendileri için iyi olur. Aynı zamanda kalabalığa da kalmazlar. Ramazan ayı yaklaşınca kimileri zam yapıyor, bu zamlardan da etkilenmemiş olurlar. Geçtiğimiz yıla göre ürünlerin fiyatları arttı. Çünkü her şeye zam geldi. Zamlar gıda ürünlerine de yansıdı. Fakat biz esnaf olarak fiyatları düşük tutmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Ürünlerin fiyatı çok yükseldiğinden dolayı halkımız zorlanıyor”

Ramazan ayı öncesi bir alışveriş hareketliliği beklediklerini belirten tarihi Kürkçü Han esnafı Bülent Bilir Bilici de şunları söyledi:

“Ramazan ayı yaklaşıyor. Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte hazırlıklarımıza başladık. En başta ‘yuvalama pirinci’ dediğimiz ürünümüz ve hurma çeşitlerimizi getirdik. Yine kurabiyelik, pastalık unlarımızı getirdik. Bu şekilde müşterilerimize hizmet vermeye başlıyoruz. Vatandaşlar az da olsa hazırlık yapmaya başladılar. Fakat ne yazık ki ürünlerin fiyatı çok yükseldiğinden dolayı halkımız biraz zorlanıyor.”

“Ramazan ayı esnaf için bir umuttur”

Ramazan ayını umutla beklediklerini belirten tarihi Kalealtı Çarşı esnafı Medet Göçer, “Ramazan ayı için hazırlıklarımızı yaptık ama umduğumuzu bulamıyoruz. Çünkü satış yok. İstediğimiz satışları göremiyoruz. İnşallah, ‘Ramazan ayı bir umuttur’ diyoruz ve Ramazan ayını bekliyoruz daha önce vatandaşlar Ramazan ayı için hazırlıklarını yaparlardı, kahvaltı çeşitlerini alırlardı. Ama şu anda vatandaşlar alışveriş yapamıyor, işlerin de tadı tuzu yok. Zamların da etkisi var. Zamlar nedeniyle her pahalandı. Vatandaş da alışveriş yapmakta zorlanıyor.” diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler