Siyasi partilerden "seçim barajı sıfırlansın" çağrısı

4 siyasi partinin Van İl Başkanı, yüzde 7'ye indirilmesi planlanan seçim barajının sıfırlanması, illaki bir baraj olacaksa bunun en fazla yüzde 1 olması gerektiğini belirtti.

Ekleme: 18.03.2022 14:20:15 / Güncelleme: 18.03.2022 14:23:04 / Güncel / Van Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesiyle birlikte AK Parti ve MHP'nin ayrı ayrı çalıştığı Siyasi Partiler Kanunu değişikliğinde fikir birliği oluşmuştu.

Halen yüzde 10 olarak uygulanan seçim barajının yüzde 7'ye düşürülmesi yönünde Cumhur İttifakı ortakları AK Parti ve MHP prensipte bir karara varmıştı.

 

Alınan kararın yeterli olmadığını belirten HÜDA PAR, Yeniden Refah Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi Van İl Başkanları, temsilde adalet olabilmesi için seçim barajının kaldırılması veya en fazla yüzde 1 ile sınırlandırılması gerektiği yönünde açıklama yaptı.

"Farklılıklar zenginliktir"

HÜDA PAR Van İl Başkan Yardımcısı Faruk Tasan

Parti olarak kuruldukları günden bu yana herhangi bir seçim barajının olmaması gerektiğini belirttiklerini söyleyen HÜDA PAR Van İl Başkan Yardımcısı Faruk Tasan, "Özellikle seçim barajının kaldırılmasını istiyorduk. Seçim barajının getirilmesinin en büyük nedeni Parlamenter Sistemi korumak içindi. Yeni Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile Parlamenter Sistem rafa kaldırıldı. Bundan dolayı bu seçim barajının bize göre kaldırılması lazım. Bir de bu yüzde 10'luk seçim barajı 12 Eylül darbe anayasasına ait olan bir seçim barajıdır." dedi.

Seçim barajında bir adaletsizliğin söz konusu olduğuna dikkat çeken Tasan, "Seçim barajı güçlülerin kazandığı, güçsüzlerin kaybettiği bir sistemdir. Biz herkesin aldığı oy oranında mecliste temsilin olması gerektiğini belirtiyoruz. Farlılıklar zenginliklerdir. Meclisin de bu farklılıkları kendi içinde barındırması çok güzel olur. Bir ilde farklı partilerden milletvekillerin olması o ilde de bir rekabetin olmasını sağlayacaktır. Cumhur İttifakı kendi arasında görüşüyor. Yüzde 5-7 olsun şeklinde görüşler var. Biz ise seçim barajının sıfırlanmasını istiyoruz. Eğer illaki bir seçim barajı olacaksa da bu oran en fazla yüzde 1 olmalıdır." şeklinde konuştu.

"Ne kadar çok parti o kadar çok fikir"

Yeniden Refah Partisi Van İl Başkanı Göksel Yağız

Yapılan son değişiklik ile yüzde 10 olan seçim barajının yüzde 7'ye indirildiğini hatırlatan Yeniden Refah Partisi Van İl Başkanı Göksel Yağız, "Yeniden Refah Partisi olarak bunu yeterli bulmuyoruz. Seçim barajının sıfırlanması gerekiyor. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi seçim barajının hiç olmaması lazım. Her kesimin mecliste temsilcisinin olması gerektiğini düşünüyoruz. Genel Başkanımız Fatih Erbakan da bunu birçok yerde dile getirdi." dedi.

Yağız, "Ne kadar çok parti meclise girerse o kadar çok fikir üretilir. Daha verimli bir meclis çalışması olacaktır. Güçlü olan partilerin diğer partilerden herhangi bir çekingenlikleri yoksa barajın sıfıra indirilmesi ve diğer partilerin de meclise girebilmesi ülke için çok faydalı olacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Temsilde adaleti savunuyorsak barajı sıfırlayalım"

Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhakim Karabıyık

Gelecek Partisi olarak herhangi bir baraj sorunları olmamasına rağmen mevcut seçim barajını adil ve yeterli bulmadıklarını dile getiren Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhakim Karabıyık, "Temsilde adaleti savunuyorsak barajı sıfırlayalım. Yüzde 1 oy alanın da mecliste temsiliyet hakkı vardır. Olması gereken budur. Mademki biz ülkeyi büyüteceğiz, demokrasiyi daha da perçinleyeceğiz o zaman seçim barajını yüzde 1'e indirelim. Bu anlamda Gelecek Partisi olarak seçim barajının sıfırlanması yönünde görüş belirtiyoruz." diye konuştu.

"Seçim barajı en fazla yüzde 1 olmalıdır"

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan

Saadet Partisi olarak seçim barajının sıfırlanmasından yana olduklarını dile getiren Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan ise şunları söyledi:

"İllaki bir baraj olacaksa bu baraj yüzde 1 olmalıdır. Türkiye milletvekilliği mutlak surette gelmeli. Türkiye genelinde 100 tane milletvekili Türkiye milletvekilliği listesinden belirlenmeli, bütün siyasi partiler 100 tane Türkiye milletvekili adayı belirlemeli. Buna göre yüzde 1 oy alan bir parti bir milletvekili çıkarmalı. Bununla beraber yüzde 10 alan parti de 10 milletvekilini Türkiye milletvekilliğinden çıkarmalıdır.

Bunun dışında da illerde yüzde 1 barajı olmaksızın baraj sıfırlanmalı. Bir ilde örneğin 5 milletvekili çıkacaksa alınan oy oranına göre baraja bakılmaksızın o ilden milletvekili seçilmek için yeterli oy alan hangi partinin adayı ise o aday mutlak surette meclise gitmelidir. Yüzde 1 seçim barajının mecliste minimum temsiliyet sağlayacağı için daha adil bir yöntem olacağı kanaatindeyim." (İLKHA)











Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar