Sağlık-Sen Batman Şube Başkanı Yalçın: Sağlık çalışanlarının sorunlarına çözüm bulunmalı

14 Mart Tıp Bayramı münasebetiyle sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunlara ilişkin yazılı açıklamada bulunan Sağlık-Sen Batman Şube Başkanı Maruf Yalçın, sağlık sistemindeki personel açığının acilen giderilmesi gerektiğini söyledi.

Ekleme: 13.03.2022 16:40:09 / Güncelleme: 13.03.2022 16:40:09 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için 

14 Mart Tıp Bayramı münasebetiyle bir mesaj yayımlayan Sağlık-Sen Batman Şube Başkanı Yalçın, sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunların son bulması temennisinde bulundu.

Sağlık çalışanlarının aşırı iş yükü, ücret adaletsizliği, düzensiz, uzun çalışma süreleri ve şiddet gibi sorunlarla uzunca bir zamandan beri mücadele ettiklerini belirten Yalçın, sağlık çalışanlarının var olan sorunların çözümüne yönelik gerekli adımların atılmasını beklediklerini kaydetti.

Yaşanan olumsuz koşullar karşısında çareyi özel hastane veya yurt dışına gitmekte bulan hekimlere karşı bir empati kurulması gerektiğinin altını çizen Yalçın, koşulların düzeltilmesi konusunda hükümetten olumlu adımların atılması ve bunun en kısa sürede sağlık çalışanlarına yansıtılması gerektiğini belirti.  

Yalçın, "Bu sorunlar karşısında bir arayış içine giren hekimler çareyi büyük ölçüde özel hastanelere geçişte bulmaktadır. Elbette yurt dışına gidenler de olmaktadır. Ancak hekimlerin bu tercihini 'kaçış' olarak değerlendirmek doğru değildir. Bu durum tamamen daha iyi şartlarda ve daha güvenli ortamda çalışma isteğinin bir sonucudur. Durumun bu noktaya geleceğini aylar, hatta yıllar öncesinden ifade ettik. Ne yazık ki sorunların üzerine kararlılıkla gidilmedi." ifadelerini kullandı.

"Sağlık sisteminin yükünü kaldıracak daha çok sağlık personel istihdam edilmeli"

Sağlık alanında istihdamın artırılması gerektiğini ifade eden Yalçın, "Ülkemizdeki sağlıkta yetişmiş insan gücünü kaybetmemek ve nitelikli sağlık hizmetinin sürdürülebilirliğini sağlamak adına 'Bulma ve Tutma Stratejisi'nin geliştirilmesini öneriyoruz. Salgın süreci, sağlık hizmetlerinin önemini hepimize bir defa daha göstermiştir. O nedenle, bu süreçten de dersler çıkararak sağlık sisteminin yükünü kaldıracak daha çok sağlık personelinin istihdam edilmesi gerektiğine inanıyoruz." dedi.

"Sağlık çalışanı ödenek sıkıntısı yaşamamalı"

İstihdamın tek başına yeterli olmadığını, başta hekimler olmak üzere tüm çalışanların özellikle ücret konusunda bir sorun yaşamaması için çalışmaların devreye alınması gerektiğini ifade eden Yalçın, açıklamasına şöyle devam etti:

Hekim işgücünden verimli şekilde istifade edilebilmesi için makul ve kabul edilebilir ücret düzeyinin sağlanmasına ilişkin gerekli düzenlemeler acilen yapılmalıdır. Sabit ek ödemeler 2,5 kat artırılarak merkezi bütçeden ödenmeli hastane bütçesinden ödemeye son verilmelidir. Halen Sağlık Bakanlığı bağlı sağlık tesislerinde uygulanan performans sisteminin rehabilite edilmesi ve yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

"Tıp fakültelerinin kontenjanları artırılmalı"

Hekim ve sağlık personeli alanında yaşanan sıkıntıların giderilmesi için eğitim alanındaki kontenjanların artırılmasının faydalı olacağın söyleyen Yalçın, "İstihdam probleminin önüne geçebilmek adına tıp fakültelerinin kontenjanları artırılmalıdır. Hemşire ve ebe eksikliğini gidermek adına bu alanda daha çok istihdam sağlanmalıdır. Tıbbi sekreterden uzman hekime kadar bütün sağlık meslek profesyonellerinin dengeli bir şekilde istihdamı sağlanmalı, gelişmiş ülkelerdeki sayılarla kıyaslanarak kısa, orta ve uzun vadeli bir istihdam politikası geliştirilmelidir. Konuya ilişkin yasal düzenlemeler gözden geçirilerek şiddet uygulayanlara daha etkin ve caydırıcı cezalar verilmelidir." dedi. (İLKHA)