Mardin Artuklu Üniversitesinden Mısır'da takı sergisi

Mardin Artuklu Üniversitesi Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi akademisyenleri, Kahire Büyükelçiliği ve Kahire Yunus Emre Enstitüsü (YEE) iş birliğinde Mısır'da takı sergisi gerçekleştirdi.

Ekleme: 11.03.2022 18:09:28 / Güncelleme: 11.03.2022 18:09:28 / Güncel
Destek için 

Mardin Artuklu Üniversitesi akademisyenleri tarafından hazırlanarak Mısır Büyükelçiliği konutunda gerçekleştirilen takı sergisine; Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, Türkiye'nin Kahire Maslahatgüzarı Kemalettin Eruygur ve 2 ülkeden misafirler katıldı.

İki kadim medeniyet olan Mısır ve Mezopotamya'dan etkilenilerek hazırlanan bu serginin Mısır'da sergilenmesinden dolayı memnuniyetini ifade eden Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, "Yüzyıllar boyunca kadim medeniyetlere ev sahipliği yapan Mezopotamya'nın önemli kültür ve sanat şehirlerden biri olan Mardin'de sanatçı akademisyenlerimiz tarafından el emeği göz nuru işlenerek hazırlanan eserler, bugün bir diğer kadim medeniyet olan Mısır'da sergileniyor. Doç. Dr. Nesrin Yeşilmen tarafından özel bir koleksiyon şeklinde hazırlanan takılar ile bilinen en eski sanatlardan biri ve Mardin denilince akla ilk gelen takı olan telkâri, bugün gerçekleştirilen sergiyle Mısır'a yolculuğa çıktı. Bu anlamlı serginin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Türkiye'nin Kahire Maslahatgüzarı Kemalettin Eruygur, geleneklerin emekle birleşmesi sonucu ortaya çıkan bu serginin son derece anlamlı olduğunu belirterek, "Bugün bu sergide Mardin Artuklu Üniversitesi akademisyenleri tarafından bizlere sunulan her takının el emeği ve göz nuru sonucu ortaya çıkan bir eser olduğu muhakkaktır. Esasen her birinin yapımı yüzlerce yıllık bilgi birikiminin ve köklü bir geleneğin günümüze ulaşarak ehil ellerde vücut bulması sayesinde mümkün olmuştur." dedi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Nesrin Yeşilmen ise Mardin Artuklu Üniversitesi akademisyenleri ve sanatçıları olarak söz konusu programa üç sergiyle katılım sağladıklarını ifade etti.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar tarafından verilen "Kültür, Sanat ve Sınırlılıklar" konulu söyleşinin ardından Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı ve El sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nesrin Yeşilmen'in "Sandığın İzi", Öğr. Gör. Sabahattin Akgül'ün "Telkârinin Antik Mısıra Yolculuğu" ve Öğr. Gör. Fatih Yeşilmen'in "Hatai Takı'ntılar" sergileri sunuldu. (İLKHA)