Karaciğer naklinde Dünya'da ikinci, Avrupa'da birinci olan ve 2021 yılında gerçekleştirilen 231 karaciğer nakli dahil şimdiye kadar 3 bin 200 üzeri karaciğer naklinin yapıldığı İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde, şimdide akciğer kanseri tedavisi ile ön plana çıkmaya başladı.
Tıp Merkezinin 9’uncu katında bulunan Göğüs Cerrahi Servisinin renovasyonu yapılıp Bronkoskopi ve Gelişimsel İşlemler Ünitesi kazandırılarak açılışı yapıldı.
Açılışa İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Rektör Yardımcısı BAP Biriminin Sorumlusu Prof. Dr. İbrahim Türkmen, Üniversite Genel Sekreteri Mustafa Gezer, Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakkı Ulutaş, TÖTM Başhekimi Doç. Dr. Adil Başkıran ve çok sayıda Akademisyen katıldı.
Açılışta konuşan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, şimdi ye kadar 500’ün üzerinde hastaya Torakoskopik ameliyatı gerçekleştirerek şifa dağıttıklarını belirterek, Üniversiteleri içerisinde en çok ameliyat yapan Üniversite olduklarını ve Türkiye genelinde de ilk 3’te olduklarına dikkat çekti.
Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Adil Başkıran, dünyadaki kanser ölümlerinin en sık nedeninin akciğer kanseri olduğuna dikkat çekti.
Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakkı Ulutaş, Akciğer kanserinde en etkin tedavi yönteminin cerrahi yöntem olduğunu, bunun için de erken dönemde evre 1 ve evre 2 dönemin yakalanması gerektiğini kaydetti.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, “Turgut Özal Tıp Merkezimizde hem Servilerimize yeni Tıbbi Cihazlar alıyoruz, hem de kliniklerimizin renovasyonunu yapıyoruz. Göğüs Cerrahisi Kliniğimizi yeniden elden geçirdik. Odalarımızda yeniden donanımlar gerçekleştirdik. Eğitime yönelik stajyer doktorlarımız ve öğrencilerimiz için eğitim odalarını elden geçirdik. Ama en önemlisi de Göğüs Cerrahisi Servisimize sadece bu bölüme mahsus Bronkoskopi ve Gelişimsel İşlemler Ünitesini kazandırdık. Daha önce Göğüs Cerrahisi ve Göğüs Hastalıkları birlikte yapıyordu. Şimdi Göğüs Cerrahisi ayrı bir ünite kazanmış oldu.” diye belirtti.
“Torakoskopik ameliyatında Türkiye’de ilk 3’teyiz”
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay
Şimdiye kadar 500’ün üzerinde hastaya Torakoskopik ameliyat gerçekleştirdiklerini belirten Rektör Kızılay, Üniversiteler içerisinde en çok Torakoskopik ameliyatı yapan üniversite olduklarını ve Türkiye genelinde ilk 3’te olduklarına dikkat çekerek emeği geçen herkese teşekkür etti.
“Dünyadaki kanser ölümlerin en sık nedeni akciğer kanseri”
Doç. Dr. Adil Başkıran
Dünyadaki kanser ölümlerinin en sık nedeninin akciğer kanseri olduğuna dikkat çeken Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Adil Başkıran, bunun en etkili tedavi yönteminin cerrahi yöntem olduğunu söyledi.
Başkıran, “Burada Hakkı hocamız bunu çok güzel bir şekilde gerçekleştirmekte. Elbette ki yaşam var oldukça kanser de olacak bir şeydir. İnsan vücudunda yaklaşık 100 trilyon hücre var ve hücrelerin her gün binde biri kendini yenilemekte. Bu yenileme sonrası bazı DNA’sı bozuk hücreler oluşmakta ve bunlar kendini yok etmekte. Maalesef bazı kimyasal nedenler, çevresel faktörler ve sigara gibi nedenlerden dolayı bu kanser oranlarında hücrelerde artışa sebep oluyor.” dedi.
“Üniversite hastaneleri açısından en çok Torakoskopik ameliyat yapan hastaneyiz”
Prof. Dr. Hakkı Ulutaş
Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakkı Ulutaş ise şunları kaydetti:
“Onkoloji, Ahmet Kızılay hocamızın çok hassas olduğu bir noktaydı. Büyük kazanımlar ve başarılar elde etti. Büyük bir Onkoloji Hastanesi kurduk. Akciğer hastalarında akciğer onkolog değerlendirmesi açısından etkin, yetişmiş bir ekibimizin var olduğumuzu düşünüyorum. Türkiye’de 500 Torakoskopik ameliyatı geçtik. Üniversite hastaneleri açısından en çok Torakoskopik ameliyat yapan hastaneyiz. 2 Senatoryum Hastanesi ile yarışıyoruz. Tabi bu bir kişinin başarısı değil, ekip işidir. Bu kliniğin oluşum sürecinde Eski Ana Bilim dalı Başkanımız Akın Kuzucu hocamız ve Doç. Dr. Reha Çelik hocamızın çok büyük emekleri ve katkıları var. Onlara da teşekkür ediyorum. Akciğer kanserinde en etkin tedavi cerrahi yöntemdir. Bunun için de erken dönemde evre 1 ve evre 2 dönemin de yakalanması gerekiyor. Bronkoskopi ve Gelişimsel İşlemler Ünitesi bu süreçte olmazsa olmazlarımızdandır. Bu konuda BAP projesinden cihazımızı kliniğimize aldık. Bizlere böyle bir Üniteyi kazandırdıkları için Rektörümüze, Rektör Yardımcımıza ve tüm hocalarımıza teşekkür ederim.” (İLKHA)