Kuleba'dan Lavrov görüşmesine ilişkin açıklama: İnsani meselelerde ilerleme kaydedemedik

​Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, üçlü toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "24 saatlik ateşkes talep ettik insani meseleleri çözmek için ancak bu konuda da ilerleme kaydedemedik. Anlaşılan o ki Rusya'da bu konularda başka karar alıcılar var." dedi.

Ekleme: 10.03.2022 15:15:10 / Güncelleme: 10.03.2022 15:20:10 / Dünya / Antalya Haberleri
Destek için 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun katılımıyla Antalya'da üçlü toplantı düzenlendi.

Toplantı sonrası Kuleba, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Şu an en trajik durumun Mariupol şehrinde yaşandığını belirten Kuleba, şehrin hem havadan bombalandığını hem de top atışlarıyla vurulduğunu söyledi.

Toplantıya, insani bir amaçla geldiğini ifade dene Kuleba, toplantıdan çıkarken insani koridorların açılmasını hedeflediklerini söyledi.

Kuleba, "24 saatlik ateşkes talep ettik insani meseleleri çözmek için ancak bu konuda da ilerleme kaydedemedik. Anlaşılan o ki Rusya'da bu konularda başka karar alıcılar var." dedi.

Sahadaki meseleleri çözebilmek adına diplomatik adımlar atmaya çalıştıklarını söyleyen Kuleba, "İnanıyorum ki iki Dışişleri Bakanı buluştuğu zaman güvenliği müzakere etmeleri gerekiyor ben bu uğurda görüşmeleri sürdürmeye hazırım." diye ekledi.

Kuleba, görüşmeye öncülük ettiği için Çavuşoğlu'na teşekkür etti.

"Lavrov'un bizden talepleri teslimiyet listesi gibi"

Yetkililerle görüşmeye devam edeceklerini ve henüz Mariupol konusunda anlaşmaya varılmadığını bildiren Kuleba, "Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız. Ukrayna'nın teslim olmasını istiyorlar. Böyle bir şey olmayacak. Ukrayna güçlüdür. Ukrayna savaşmaya devam ediyor." diye konuştu.

Lavrov'un, "Ukrayna kendi taleplerini kabul edene kadar saldırılara devam edileceğini" söylediğini aktaran Kuleba, "Dışişleri Bakanları her konuyu görüşecek yetkiye sahip fakat Lavrov'un bu konu ile ilgili yetkileri farklı, bu nedenle görüşme şansımız olmadı. Lavrov'la müzakerelerde nükleer konusunu da konuştuk. Bu konuda uzmanlar da kendi düşüncelerini söyledi. Rus ordusu girmeden önce nükleer santrallerimiz çok düzenli bir şekilde çalışıyordu." ifadelerini kullandı.

"Lavrov'un bizden talepleri teslimiyet listesi gibi." diyen Kuleba, şu ifadeleri kullandı.

"Lavrov, Türkiye ve ABD'nin garantörlüğü seçeneğini ele almaya sıcak bakmadı"

"Herhangi bir ilerleme kaydetmedik. Öyle gözüküyor ki farklı karar alıcıların devreye girmesi gerekecek. Çabalarımızı sürdürmeye karar verdik.

Savaş şu an gerçekleşiyor. Şu an güvenliğimizi sağlayan ordumuzdur. Ukrayna halkı güvenliğimiz için canlarını feda ediyor. İçerisinde Türkiye de olmak üzere bir dizi ülke bize yardımcı oluyor. Ancak bunun sürdürülebilir bir şekilde olması lazım.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye ve ABD'nin garantörlüğü seçeneğini ele almaya sıcak bakmadı.

Rusya'nın bizim çocuklarımızı, ilaçlara ihtiyaçları olduğunu düşünerek 24 saatlik insani koridorun açılması için adım atacaklarını düşünüyorum. Biz savaşı durduramayız; Ukrayna sadece savunmada, savaşı biz başlatmadık.

Rus ordusu girmeden önce nükleer santrallerimiz çalışıyordu. Daha önce santrallerde hiçbir kural ihlali de yaşanmadı. Rus ordusunun yapabileceği en güzel şey çekilmesidir, nükleer santrallerden uzaklaşmasıdır." (İLKHA)