Avukat Harun Agah: Sağlık çalışanlarına yönelik suçlar işlenmeden önce önleyici tedbirler alınmalı

Adalet ve Sağlık Bakanlıklarınca malpraktis ile katalog suçlarla ilgili yapılan düzenlemelere Avukat Harun Agah, hukuki boyutlarıyla ilgili bilgi verdi.

Ekleme: 10.03.2022 11:25:09 / Güncelleme: 10.03.2022 11:25:09 / Güncel / Ankara Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Malpraktis (tıbbi hata ihtimali) ile katalog suçlarla ilgili Adalet ve Sağlık Bakanlıklarınca yürütülen çalışmayla hem hekimler hem de hastalar güvence altında olacağı belirtiliyor.

Bakanlıklar tarafından yapılan düzenlemeleri İLKHA'ya değerlendiren Avukat Harun Agah, sağlık çalışanlarına yönelik saldırı sorununu ortadan kaldırmak için suç işlenmeden önce önleyici tedbirlerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

2020'de yürürlüğe giren kanunla sağlık personeline karşı görevleri nedeniyle işlenen kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarında, cezaların yarı oranında artırıldığını hatırlatan Avukat Agah şunları kaydetti:

Yeni düzenleme ile beraber artık sağlık personeline karşı işlenen kasten yaralama fiili tutuklamaya ilişkin katalog suçlar içerisinde yer alacak. Böylece kuvvetli, somut suç şüphesinin varlığı halinde failler hakkında tutuklama kararı verilebilecek. Cezaların artırılmasında olduğu gibi sağlık çalışanlarına karşı kasten yaralama fiilinin katalog suç kapsamına alınması caydırıcılık anlamında etkili olabilir. Ancak sağlık çalışanlarına yönelik saldırı sorununu ortadan kaldırmak için suç işlenmeden önce bunun önleyici tedbirlerin geliştirilmesi gerekmektedir.

"Tıbbi hatalardan kaynaklı tazminat davalar devlet aleyhine açılacak"

Avukat Harun Agah

Tıbbi hata ihtimali ile ilgili de bilgi veren Agah, "Malpraktis olarak da adlandırılan tıbbi hatalar sebebiyle sağlık çalışanları yüksek tazminat bedelleriyle karşı karşıya kalabiliyor. Yeni düzenleme, hekimlerin hem cezai sorumluluğu hem de hukuki sorumluluğu bağlamında yenilikler içeriyor. Yeni düzenlemenin kamuoyuna yansıdığı şekliyle yasalaşması durumunda sağlık çalışanları hakkında tıbbi hataları sebebiyle soruşturma ve kovuşturma başlatılması Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak Mesleki Sorumluluk Kurulunun iznine tabi olacak. Yine tıbbi hatalardan kaynaklı tazminat davaları sağlık çalışanları değil, hakimlerde olduğu gibi devlet aleyhine açılacak. Devletin tazminata mahkum edilmesi durumunda, vatandaşın zararını tazmin eden devlet, Mesleki Sorumluluk Kurulunca yapılacak inceleme sonucunda sağlık çalışanının ağır ihmali veya kastı halinde sağlık çalışanına rücu edebilecek." şeklinde belirtti. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar