HÜDA PAR'dan siyasi partilere 'seçim barajı' çağrısı!

Hür Dava Partisi'nden (HÜDA PAR) seçim kanununa ilişkin yapılan yazılı açıklamada tüm siyasi partilere çağrıda bulunularak, “seçim barajının tamamen kaldırılması konusunda çaba sarf etmeye davet ediyoruz” denildi.

Ekleme: 09.03.2022 21:30:06 / Güncelleme: 09.03.2022 21:40:29 / Güncel
Destek için 

'Yeni seçim kanunu temsilde adaleti sağlamalıdır' denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi;

''Seçim Kanunu ve diğer bazı kanunlarda değişiklik öngören teklif meclise sunuldu. Bu teklifin ivedi bir şekilde genel kurulun gündemine getirilmesi beklenmektedir. Söz konusu teklifle milletvekili seçiminde barajının %7’ye düşürülmesi ve illerin yarısında teşkilatlanma şartını yerine getirmemiş siyasi partilerin mecliste grup kurması şartıyla seçime katılabilmelerine imkan sağlayan hükmün kaldırılarak bu şekilde milletvekili transferlerinin önüne geçilmesinin hedeflendiği iddia edilmektedir.

12 Eylül cunta darbesinin ardından Halk iradesinin millet meclisine tam anlamıyla yansımadığı ve temsilde adaletin engellendiği kamuoyunun malumudur. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçildikten sonra seçim barajını gerektirecek bir neden kalmamıştır. Çünkü yeni sistemde halk, Cumhurbaşkanlığı için ayrı, milletvekilliği için de ayrı sandıklarda oy kullanmaktadır. Yönetimde istikrar sağlandığı halde siyasi çıkarlar uğruna temsilde adaleti sağlamamakta ısrar etmek yanlıştır. Seçim barajı için sunulan kanun teklifinde öngörülen %7 de çok yüksek bir orandır. Temsilde adalet için seçim barajı sıfırlanmalı yani baraj tamamen kaldırılmalıdır. Öte taraftan siyasi partilerin hazine yardımından adil bir şekilde yararlanmaması haksız rekabete yol açmaktadır. Seçim dönemlerinde Hazineden yapılacak yardımlarda siyasi partilerin oy oranları ve barajdan ziyade seçime girme yeterliliği gibi kıstaslar gözetilmelidir.

“Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” hedefiyle aynı masa etrafında bir araya gelen altı siyasi partinin mutabakat metninde de %3’lük bir seçim barajı öngörülmüştür. Bize göre seçim barajı millet iradesinin adil bir şekilde meclise yansımasının önünde adeta bir barikattır. Barajın sadece aşağıya çekilmesi şeklindeki bir düzenleme, siyasi partilerin varlık nedenine de aykırıdır. Bütün toplumu yakından ilgilendiren değişiklikler, kamuoyu yeterince bilgilendirilip geniş bir tartışma zemini oluşturulduktan sonra karara bağlanmalıdır. Siyasi partilerin adaleti değil kendi siyasi çıkarlarını gözeterek yapacakları her düzenleme, halka ağır bedeller ödeteceği gibi bir gün kendileri aleyhine de kullanılabilir. Bu vesile ile Cumhur ittifakı bileşenleri başta olmak üzere tüm siyasi partileri, seçim barajının tamamen kaldırılması konusunda çaba sarf etmeye davet ediyoruz.''