Kadınlar, Doğu Türkistan için yürüdü

Kadınlar, Çin yönetiminin zulmü altındaki Doğu Türkistanlı kadınların sesi olmak amacıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde 61 ilde yürüyüş düzenledi. İstanbul Fatih'teki yürüyüşün ardından ortak basın açıklaması yapıldı. HÜDA PAR İstanbul Kadın Kollar Başkanı Meryem Kiraz, Çin'in zulümlerine dikkat çekti.

Ekleme: 09.03.2022 09:38:50 / Güncelleme: 09.03.2022 09:38:50 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için 

Genç İHH, Uluslararası Doğu Türkistan STK'lar Birliği ve Doğu Türkistan Nuzugum Kültür ve Aile Derneği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Çin yönetiminin Doğu Türkistanlı kadınlara yönelik işlediği zulümleri protesto etmek için 61 ilde eylem düzenledi. İstanbul'daki eylem, Fatih Camii'nden Saraçhane Parkı'na kadar yapılan yürüyüşle başladı. Yürüyüşün varış noktasında ise ortak basın açıklaması yapıldı. "Doğu Türkistanlı Kadınlara Ses Verin!" başlığıyla düzenlenen basın açıklamasını Doğu Türkistan Nuzugum Kültür ve Aile Derneği Başkanı Müzeyyen Özuygur yaptı.

"Hak ihlalleri son bulmalı"

Açıklamada, "Doğu Türkistan bölgesinde illegal yollarla kurulan toplama kamplarında kadınlığı, anneliği ve en başta insanlığı gasp eden bu işgali kınıyoruz. Günümüzde Doğu Türkistan'da olduğu gibi kadınlar savaşların en çok kaybeden cephesi olmuştur. Suriye, Yemen, Libya, Filistin ve Mısır'da çatışma ortasında kalan kadınların uluslararası sözleşmelerdeki haklarının ihlal edildiğine dikkat çekmek ve bu ihlallerin son bulması için kanunların icra edilmesi gerekliliğini belirtmek için buradayız" ifadeleri kullanıldı.

"Kamplarda zulümler yaşanıyor"

Açıklamada ayrıca, "Sadece Doğu Türkistan'ın Hoten bölgesinde 15 bin kadının tutulduğu bir kamp olması çok sayıda kadının sesi olmamız gerektiği gerçeğini bir kez daha göstermektedir. Kamplarda; haksız ve keyfi tutuklama, hapsedilme, işkence ve toplu tecavüz, zorunlu kürtaj ve kısırlaştırma uygulaması, dini anlam ifade eden isimlerin değiştirilmesi, Aile Olmak Projesi adı altında ev içine Çinli erkeği zorla sokma, aile parçalanması ve çocukların annelerden alınması ile kültürel ve inanca dair faaliyetlerin tamamen yasaklanması gibi pek çok hak ihlali ve zulüm yaşanıyor." ifadelerine yer verildi.

"BM Çin'i durdurmakla sorumlu"

Açıklamada son olarak, "Çin'in hak ihlalleri, uluslararası hukuka göre soykırım ve insanlığa karşı suçlar kategorisinde olan suçlardır. Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesidir ve Birleşmiş Milletler bünyesindeki çok sayıda insan hakları sözleşmesine taraftır. BM ve BM üyesi tüm devletler Çin'in yapmış olduğu bu suçları durdurmakla sorumludur." Denildi.

"Uluslararası örgütler harekete geçmeli"

HÜDA PAR İstanbul Kadın Kolları Başkanı Meryem Kiraz da, uluslararası örgütlerin zulümler karşısında çifte standart uygulamaması ve harekete geçerek yaptırımlar uygulaması gerektiğini belirtti.

"Çin yönetimi soykırım yapıyor"

Tesettür Seferberliği Platformu Başkanı Mürvet Cengiz ise, "Çin, Doğu Türkistanlı Müslüman Uygur halkına karşı baskı, tecrit, işkence, zulüm, katletme, aile ve özel yaşantıdan mahrum bırakma, dini ve kültürel haklarını ellerinden alarak asimile etmeye çalışmak gibi sayısız suç işliyor. Sistematik bir soykırım yapıyor" ifadelerini kullandı.

Yeniden Refah Partisi İstanbul Kadın Kolları Başkanı Ayşe Nur Aslan, Doğu Türkistan'daki zulümlerin 70 yılı aşkın süredir devam ettiğini belirtti. Aslan, "Doğu Türkistan'da 30 milyon insan Müslüman oldukları için Çin tarafından zulme uğruyor. Çin, kadın, çocuk ve yaşlı ayrımı dahi gözetmeden sistematik asimilasyon ve soykırım faaliyeti yürütüyor." dedi.